Her 3 saniyede 1 kişiyi öldürüyor

Enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği kontrolsüz yanıtın kendi doku ve organlarında zarar vererek ölüme kadar giden organ disfonksiyonları oluşturması olarak bilinen Sepsis'ten her 3 saniyede 1 kişi hayatını kaybediyor.

Enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği kontrolsüz yanıtın kendi doku ve organlarında zarar vererek ölüme kadar giden organ disfonksiyonları oluşturması olarak bilinen Sepsis'ten her 3 saniyede 1 kişi hayatını kaybediyor.

olduruyorGlobal Sepsis Alliance - GSA(Küresel Sepsis Birliği) tarafından 93 ülkede yürütülen sepsis farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar, Türkiye’de de T.C. sağlık Bakanlığı’nın desteği ve katılımı ile Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından sürdürülüyor. Sepsis, ölüme en çok neden olan sağlık problemi olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler’in de gündeminde yer alıyor. Bu yıl yirmincisi gerçekleştirilen ‘Uluslararası Yoğun Bakım Sempozyumu’, Dünya Yoğun Bakım Dernekleri Federasyonu, Avrupa Yoğun Bakım Derneği ve Global Sepsis Alliance - GSA gibi dünyanın yoğun bakımla ilgili önemli otoritelerini bir araya getirdi. Başta sepsis olmak üzere yoğun bakımın güncel konu ve gelişmelerinin masaya yatırıldığı sempozyumun basın toplantısı, Dünya Yoğun Bakım Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. J.L Vincent, GSA/WSD Başkanı Prof. Dr. K. Reinhard ve Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal’ın katılımları ile gerçekleştirildi. Hazırlanan eylem planları çerçevesinde otoritelerin ortak amacı, 2020 yılına kadar sepsis görülme sıklığının yüzde 20 azaltılması.

“SEPSİS FARKINDALIK eğitimLERİ” İLE PROJE BAŞARI ÖDÜLÜ TÜRKİYE’NİN OLDU

Türk Yoğun Bakım Derneği T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Sepsis Farkındalık Eğitimleri” kapsamında, GSA Başkanı Prof. Dr. K. Reinhard tarafından, Dünya Yoğun Bakım Dernekleri Federasyonu Başkanı J.L Vincent ve Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal’ın katılımları ile sempozyum kapsamında ilk kez bir sağlık otoritesi T.C. Sağlık Bakanı Uz. Dr. Mehmet Müezzinoğlu ödüle layık görüldü. Sempozyum açılış oturumunda Sağlık Bakanı’nın ödülü GSA Başkanı Prof. Dr. K. Reinhard tarafından Sağlık Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş’e takdim edildi.

“8 MİLYONDAN FAZLA KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR”

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Sepsis, yüksek ölüm oranları taşıyan küresel bir sağlık problemi olması yanında, tüm dünyada yaygın olarak görülmesine rağmen en az bilinen hastalıklardan birisidir. Tüm dünyada 30 milyon civarında insanı etkileyen ve 8 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan bir sağlık sorunudur. Dünyada sepsisten her birkaç saniyede bir kişi ölüyor ve yakın zamanda yapılan çalışmalar yoğun bakım ünitelerinde sepsis nedeni ile tedavi edilen hastaların 1/3’ünden fazlasının kaybedildiğini gösteriyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sepsis görülme sıklığının yüzde 20 azaltılması hedefine ulaşabilmek adına, tüm ilgili paydaşlarla çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürüyoruz” dedi.

SEPSİS HER YIL YAKLAŞIK YÜZDE 13 ARTIŞ GÖSTERİYOR

Sepsis'in halk arasında “kan zehirlenmesi” olarak yanlış adlandırıldığını belirten Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Sepsis, enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği kontrolsüz yanıtın kendi doku ve organlarında zarar vererek ölüme kadar giden organ disfonksiyonları oluşturması olarak tanımlanmaktadır. Erken tanı ve tedavi yapılamaması, kaçınılmaz bir şekilde çoklu organ yetmezliği ve ardından ölümle sonuçlanmaktadır. Alınan önlemlere rağmen Sepsis'in görülme sıklığı her yıl yaklaşık yüzde 13 oranında artış göstermektedir. Sepsis sıklığındaki artış ve buna bağlı artan ölüm oranları global ortak eylem planları ve uygulamalarının oluşturulmasını zorunlu hale getirmiştir” dedi. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Mayıs 2015Yayınlanma Tarihi:12 Mayıs 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.