HDL Kolesterol, İyi Kolesterol Nedir?

HDL kolesterolü yüksek yoğunluklu lipoproteinin kısaltmasıdır. HDL kolesterol, kan dolaşımında gezinir. Bunu yaparken de zararlı kötü kolesterolü ait olmadığı yerden uzaklaştırır. Yüksek HDL seviyeleri kalp hastalığı riskini azaltır, ancak düşük seviyeler de riski artırır.

HDL Kolesterolü Nedir?

Kolesterol, tüm hücrelerinizde bulunan ve vücudunuzun hücrelerini oluşturmaya yardımcı olmak da dahil olmak üzere birçok yararlı işlevi olan mumsu bir maddedir. Proteinlere bağlı olarak kan dolaşımınız yoluyla taşınır. Bu proteinlere lipoproteinler denir.

HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotDeinin kısaltmasıdır. HDL kolesterolün her biri, bir kolesterol merkezini çevreleyen bir lipoprotein çemberinden oluşan mikroskobik bir damladır. HDL kolesterol parçacığı, diğer kolesterol parçacık türlerine kıyasla yoğundur, bu nedenle buna yüksek yoğunluklu denir. Aslında, kolesterol esansiyel bir yağdır. Vücudunuzun her hücresinde stabilite sağlar. Uzmanlar, HDL kolesterolün kalp hastalığı riskini azaltma eğiliminde olan çeşitli yararlı şekillerde hareket edebileceğine inanıyor.

HDL kolesterol, kan damarlarının iç duvarları (endotel) için bir bakım ekibi görevi görür. İç duvarların hasar görmesi, kalp krizlerine ve felçlere neden olan ateroskleroz sürecinin ilk adımıdır. HDL duvarı temizler ve sağlıklı tutar.

HDL Kolesterolü Bu Kadar İyi Yapan Nedir?

Kan dolaşımında dolaşmak için, kolesterolün lipoproteinler adı verilen yardımcı moleküller tarafından taşınması gerekir. Her lipoproteinin kolesterol için kendi tercihleri ​​​​vardır ve her biri taşıdığı kolesterol ile farklı davranır. HDL kolesterol, LDL veya kötü kolesterolü temizler ve uzaklaştırır. HDL, LDL kolesterolü yeniden işlenebileceği karaciğere taşıyarak azaltır, yeniden kullanır ve geri dönüştürür.

Kolesterol düzeyleriniz kalp sağlığının önemli bir ölçüsüdür. HDL kolesterol veya "iyi" kolesterol için daha yüksek seviyeler daha iyidir. Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol, "iyi" kolesterol olarak bilinir çünkü diğer kolesterol türlerinin kan dolaşımınızdan çıkarılmasına yardımcı olur. Daha yüksek HDL kolesterol seviyeleri, daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilidir.

HDL Kolesterol İçin İyi Sonuçlar Düzeyler Nelerdir?

Rutin yapılan kan testlerinde HDL kolesterol seviyesi belirlenebilir. HDL Rakamları ne anlama geliyor?

Erkekler 40 mg/dL'den az (1,0 mmol/L) 60 mg/dL (1,6 mmol/L) veya üzeri

Kadınlar 50 mg/dL'den az (1,3 mmol/L) 60 mg/dL (1,6 mmol/L) veya üzeri

Bir dereceye kadar, doğal olarak daha yüksek HDL kolesterol seviyelerine sahip olan kişilerde kalp krizi ve felç riski daha düşüktür. Aynı yararın ilaçlarla HDL seviyelerini artıran kişiler için geçerli olup olmadığı daha az net.

- Desilitrede 60 miligramın (mg/dL) üzerindeki HDL kolesterol seviyeleri yüksektir. Bu iyi bir sonuçtur.

-  40 mg/dL'nin altındaki HDL kolesterol seviyeleri düşüktür. Bu pek iyi bir sonuç değildir.

Genel olarak, yüksek HDL'ye sahip kişilerde kalp hastalığı riski daha düşüktür. Düşük HDL'li kişiler daha yüksek risk altındadır. İşin garibi, doğal olarak aşırı yüksek HDL seviyelerine (100 mg/dL'nin (2,5 mmol/L) üzerinde) sahip olan kişilerde kalp hastalığı riski daha yüksek görünüyor. Bu genetik faktörlerden kaynaklanabilir.

Düşük HDL Kolesterol Ne Anlama Gelir?

Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol. Yüksek seviyelerde düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) sonunda kan damarlarınızın duvarlarında birikebilir ve geçiş yollarını daraltabilir. Bazen bir pıhtı oluşabilir ve daralmış alanda sıkışarak kalp krizi veya felce neden olabilir. Bu nedenle LDL kolesterol genellikle "kötü" kolesterol olarak adlandırılır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol. HDL kolesterol genellikle "iyi" kolesterol olarak adlandırılır. HDL, kanınızdaki fazla kolesterolü alır ve parçalanıp vücudunuzdan atıldığı karaciğerinize geri götürür.

Optimal hdl Kolesterol Seviyeleri Nelerdir?

Kolesterol seviyeleri, kanın desilitresi (dL) başına miligram (mg) kolesterol veya litre (L) başına milimol (mmol) cinsinden ölçülür. HDL kolesterol söz konusu olduğunda, daha yüksek sayılar daha iyidir. Daha fazla hareket etmek, sigarayı bırakmak veya diyetinizi iyileştirmek gibi HDL'yi arttırdığı bilinen yaşam tarzı değişikliklerinin kalp krizi riskini azalttığı gösterilmiştir. Ancak, özellikle HDL seviyelerini artıran ilaçlar kalp krizi oranını düşürmede başarısız olmuştur.

HDL Kolesterol Seviyem Düşükse Ne Yapabilirim?

HDL'niz düşükse, HDL seviyenizi yükseltmek ve kalp hastalığı riskinizi azaltmak için birkaç adım atabilirsiniz:

- EGZERSİZ YAPIN: Haftanın çoğu gününde 30 ila 60 dakikalık aerobik egzersiz, HDL'yi artırmaya yardımcı olabilir.

- SİGARAYI BIRAKIN: Sigara içmek, HDL'yi düşürür ve sigarayı bırakmak HDL seviyelerini yükseltebilir. Sigara içmek, özellikle kadınlarda HDL düzeylerini düşürür ve LDL düzeylerini ve trigliseritleri artırır.

- SAĞLIKLI BİR KİLODA KALIN:  HDL seviyelerini iyileştirmenin yanı sıra, obeziteden kaçınmak kalp hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskini azaltır.

- YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN: HDL seviyeleri, obezite, yüksek kan basıncı ve yüksek kan şekeri seviyelerini içeren bir dizi durum olan metabolik sendromu olan kişilerde tipik olarak daha düşüktür.

- DİYET UYGULAYIN: Diyet açısından, LDL kolesterolü artırabilecekleri ve HDL kolesterol seviyelerini düşürebilecekleri için trans yağlardan kaçınmaya çalışın. Kek ve kurabiye gibi katı yağ ile hazırlanan yiyecekler, çoğu kızartılmış yiyecek ve bazı margarinlerde olduğu gibi genellikle trans yağ içerir. Etlerde ve tam yağlı süt ürünlerinde bulunan doymuş yağı da sınırlayın.

- ALKOLÜ BIRAKIN: Orta derecede alkol kullanımı, daha yüksek HDL kolesterol seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Çok fazla alkol kilo almanıza neden olabilir ve kan basıncınızı ve trigliserit seviyenizi yükseltebilir.

HDL Kolesterol Düşüklüğünde İlaç Tedavisi Nasıldır?

Bazı durumlarda, doktorunuz kolesterol seviyenizi iyileştirmek için ilaç önerebilir. Kolesterol dışında birçok faktörün kalp hastalığına katkıda bulunduğunu unutmayın. Diyabet, sigara, yüksek tansiyon, obezite ve genetik de önemlidir. Kalp hastalığına pek çok faktör katkıda bulunduğundan, kolesterol her şey değildir. Normal HDL kolesterolü olan kişilerde kalp hastalığı olabilir ve düşük HDL düzeyine sahip kişilerin sağlıklı kalpleri olabilir. Bununla birlikte, genel olarak, düşük HDL kolesterolü olan kişilerin kalp hastalığı geliştirme riski, yüksek HDL seviyeleri olan kişilere göre daha fazla olacaktır.

HDL Kolesterol İlaç Tedavisi

Yüksek LDL ve düşük HDL kolesterol düzeylerine sahipseniz, doktorunuz muhtemelen öncelikle LDL kolesterolünüzü düşürmeye odaklanacaktır. Atorvastatin (Lipitor) ve simvastatin (Zocor) gibi statinler olarak bilinen ilaçlar, yüksek LDL kolesterol için en yaygın tedavi yöntemidir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Ocak 2023

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.