HAZIR GIDALARA DİYET ÖDEMEYİN

HAZIR GIDALARA DİYET ÖDEMEYİNYaşamımızın devamı için önem taşıyan gıda maddelerini satın alırken ya da saklarken gerekli önemi gösteriyor muyuz? Aslında son yıllarda gıda konusunda getirilen yenilikler ve gerçekleştirilen yasal düzenlemeler tüketiciyi sağlıklı besin noktasında daha bilinçli hale getirdi. Türkiye'de aldığı ürüne ve onun saklanma koşullarına daha çok dikkat eden bir tüketici grubu oluştu.

Fakat yine de gıda güvenliği noktasında eksiklikler bulunuyor. "Besinleri satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Diyet ürünler sağlımızı ne kadar koruyor? Aldığımız gıdaları nasıl daha iyi saklayabiliriz ve hazırlanma ile pişirme aşamalarında gıdaların besin değerlerini neler yaparak koruyabiliriz?" sorularına her zaman ihtiyaç duyuluyor.

Besinlerin satın alınmasından hazırlanması ve pişirilmesine kadar geçen her aşamada amacın hem besinin hijyenini sağlamak hem de besin değerini korumak olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğçe Aytulu, tüm gıdaları satın alırken ilk önce son kullanma tarihlerine ve ambalajının zarar görmemiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Aytulu'ya göre, özellikle ekmek ve benzeri gıdalar satın alınırken ambalaja büyük önem verilmeli.

Süt, hazır meyve suyu satın alırken UHT (Ultra High Temperature) yöntemi ile paketlenen tetrapak kutuda olanların tercih edilmesini isteyen Aytulu, "Bu ürünler besin değerini daha az kaybetmiş olanlardır ve kullanılan yöntem hijyenik olarak en güvenilir teknolojiyle hazırlanıp paketlenen yöntemdir. Ayrıca iyi pişmemiş et ürünlerinin tüketimi bazı mikroorganizmaların bulaşması açısından oldukça riskli ve tehlikelidir. Plastik kaplarda saklanan asitli gıdalar, içinde bulundukları kaplarla temas ederek zararlı maddelerin besinin içine geçmesine neden olabilir. Örneğin turşu, portakal suyu gibi gıdalar plastik kaplarda saklanmamalıdır." şeklinde konuşuyor.

'Diyet ürünlerin satın alınmasında dikkat edilecek püf noktalar'

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şişmanlığın ve buna bağlı olarak oluşan hastalıkların giderek artmasıyla düşük kalorili ürünlere olan talep arttı. Bu ürünlerin üzerinde 'light, yüzde 0 yağlı, diyet, şekersiz' gibi ibareler dikkat çekiyor. Bir ürünün light olması veya şekersiz olmasının o ürünün kalorisinin düşük olduğunu göstermediğini belirten Uzman Tuğçe Aytulu, "Bir ürünün light olması bu ürünün yağının veya kalorisinin azaltılmış olduğu anlamına gelir. Ancak yağı azaltılmış ürün mutlaka düşük kalorili olmak zorunda değildir. Diyet bisküvi olarak satılan ürünler markasına göre farklılık göstermekle beraber ortalama olarak 2-3 adet diyet bisküvinin kalorisi 1 dilim ekmekteki kaloriye eşittir." diyor.

Etiketlerin anlamları;

Diyabetik: Şeker yerine tatlandırıcı ile hazırlanmış ürünlerdir. Ürünün yağı ve kalorisinde azalma olmayabilir.

Light: Yağı yüzde 40 azaltılmış ürün veya kalorisi yüzde 25 azaltılmış anlamında.

Diyet: Kalorisi azaltılmıştır ancak içinde şeker bulunabilir.

Gıdaları saklarken dikkat edilecek püf noktalar

Pişmiş gıdalar buzdolabında saklanırken rafın en üstünde saklanmalıdır. Bu sayede çiğ ve mikrop barındırabilecek olan gıdalardan pişmiş gıdanın içine suyunun akması engellenmiş olur. Özellikle çiğ et/tavuk gibi gıdalar dolapta saklanırken ya da çözdürülürken dolabın en alt bölümünde veya çözdürme bölümlerinde bekletilmelidir.

Yağlar serin, ışıksız ortamda saklanmalıdır.

Yumurta buzdolabında yıkanmadan saklanırsa besin değerini korumuş olur. Ancak kullanımdan hemen önce dış yüzeyi iyice yıkanmalıdır.

Gıdaları açıkta saklarken sıcaklık ve neme dikkat edilmelidir. Örneğin patates aydınlıkta yeşillenir. Bu nedenle serin, kuru ve ışıksız bir dolapta saklanmalıdır. Ekmek iki günden fazla saklanacaksa açıkta değil, buzdolabında saklanmalıdır.

Hazırlama ve pişirmede besin değerini artırıcı bazı öneriler

Hamuru mayalandırmak besin değerini artırır.

Beyaz un yerine tam buğday unu besin değeri olarak daha yüksektir.

Şeker yerine pekmez kullanımı hazırlanan gıdanın besin değerini artırır.

Kurubaklagiller iyi pişirilirse besin değeri artar.

Ekmek çok kızartılırsa besin değeri azalır.

Sebzeler kavrulur veya haşlanıp suyu dökülürse besin değeri azalır.

Yoğurdun yeşil suyu atılmamalıdır. Çünkü riboflavinden (B2 vitamini) zengindir. Yoğurt tüketilmeden hemen önce karıştırılabilir ya da kek, poğaça gibi gıdalar hazırlanırken kullanılabilir.

Taze meyve suları ve doğranmış sebzeler açıkta bırakılırsa veya hemen tüketilmezse besin değeri azalır.

Çağlar Avcı

KAYNAK: www.zaman.com.tr

 



Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Kasım 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.