Hayatı zindan etmeyin

Kadriye- Eşimle son 2 yıla kadar uyumumuz mükemmel denecek düzeydeydi. 14 yıllık evliliğimizin 12 ylı çok iyi idi. Eşimin eskiden çok hoşuna giden davranışlarım  ve alışkanlıklarım şimdi gözüne batmaya başladı ve sürekli eleştiriyor. İş hayatında her hangi bir sorun yok. Bende bir kadın olarak kendime çok özen gösteriyorum buna rağmen eşimin bu tarz davranışlarına anlam veremiyorum. Size göre eşim benden bıkmış olabilir mi?

- Evliliklerde zaman geçtikçe birbirine olan ilgi azalmaya başlayabilir ve tolerans eşiği düşebilir. Dışarıda verilemiyen tepkiler en çok içeride özellikle eşe ve çocuklara verilir. Eşinizle karşılıklı olarak oturup konuşmalısınız. Birbirinizden beklentileriniz nedir, neler yolunda gidiyor, neler yolunda gitmiyor diye. Eğer ikiniz birlikte bunu yapamıyorsanız mutlaka aile terapisi almalısınız. Neden suçu hemen kendinizde arıyorsunuz? Bazen kişilerin farklı sıkıntıları böyle öfke, kızgınlık gibi sonuçları açığa çıkarabilir. Eşiniz yoğun stres yaşıyor olabilir. Yoğun stres birikimiyle birlikte depresif duygu durumu açığa çıkabilir ve genellikle böyle durumlarda cinsel ilgide azlık veya isteksizlik de yaşanabilir. Bu konunun değerlendirilmesi için profesyonel bir yardım almanızı öneririm.

 

Oktay Ankara- 7 yıldır evliyim. Eve geldiğimde eşimin bana dokunması ve öperek karşılaması tüm yorgunlu mu alırdı. Şimdi eşim kapıyı açmakla yetiniyor. Benim öpme ve okşama gibi özel davranışlarıma cevap vermemesi canımı çok sıkıyor ve evde her akşam tartışma çıkıyor. Eşim bunun farkında olmadığını çocukların kendisini çok yorduğunu söylüyor. Sırf bu nedenle böyle davranması mümkün mü?

- Evliliğin başlangıcında yoğun olarak yaşanan sevgi tezahürleri zamanla alışkanlığa dönüşüp azalabilir. Çocukların sorumlulukları da bu duruma etken olabilir. Bu noktada sorumluluk paylaşımına geçilmelidir. Ayrıca daima eşinizden beklemeyin. Eşinizin de sizden beklentileri olabilir. Her ne kadar bu durumu gerçekleştirdiğinizi söylesenizde kadınların genelde istediği sadece eşinin dokunması ve zaman zaman cinsel birliktelik olmadan yaşanan sevgi şefkat isteğidir. Bazı zamanlarda tam bir cinsel birleşme olmaksızın beraber olmanız ilişkide eşinizin size daha yakınlaşmanızı sağlayacaktır. Siz dışarıda çalışıyorsunuz eşiniz ise içeride ve içeride çalışan bir bayan daima ağır işçi pozisyonundadır. Onun da yaşadıklarını anlamanız önemlidir. Onu anlayıp birlikte dışarıda vakit geçirmeniz önemlidir. Ayrıca yaşantınıza biraz değişiklikler katmanızda fayda var. Çocukları bir büyüğünüze bırakıp en azından 2 günlüğüne de olsa eşinizin evden uzaklaşmasını sağlayıp yaşantınıza birlikte renk getirebilirsiniz.

 

Rumuz ne oluyor- 8 yıllık evliyim. Her sene eşim ve çocuklarımla Temmuz ayında farklı yerlere tatile gideriz. Eşim bu sene gelemeyeceğini ve benim çocuklarla yalnız tatile gidebileceğimi söylüyor. Bu sene bazı geceler toplantıya bahanesiyle eve gelmediği de olmuştu. Beni aldattığından şüphelenip takip ediyorum ama hiçbir ip ucu bulamadım. Sizce ne yapmalıyım?

- Alışkanlıklar insanları farklı durumlara sürükleyebilir. Ancak bazen süreğen durumlar değişebilir bu durum da yoksunluk ya da kaygı yaratmamalıdır. Öncelikle eşinizin gelememe sebebini öğrenin ve eşinize bu durumun sizde ne yaşattığını anlatın. Fakat anlatımınız sakın, beni aldatacağından korkuyorum şeklinde olmasın. Bu durumda eşiniz kendisine güvenmediğiniz için size tepkili davranabilir. Birlikte bir tatil geçirmenin size ve çocuklarınıza neler verdiğini ve yaşantınızdaki olumlu etkisini anlatın ve tatil zamanınızı değiştirmeyi öncelikle önerin kendisine. Aile bireyleri olarak belki de tüm tatil zamanını değil ancak hiç olmazsa birkaç günü birlikte geçirmenin önemli olduğunu vurgulayın. "Toplantılar bahanesi diyorsunuz" ki bahane sözcüğünü kullanmanız eşinize olan inancınızın güveninizin sarsıldığını düşündürüyor. Bu inancınızı destekleyecek davranışlarında bir farklılık çocuklara ve size ilgi, sevgi ve saygısında bir değişiklik varsa bunun nedenlerini konuşmalısınız. Kuruntularla ve kaygıyla ya da yorumlarla bir ilişki daima zedelenir ve farkında olmadan sizin davranışlarınıza bu yansır . Dolayısıyla uzaklaşma kendiliğinden devreye girer. Ayrıca unutmayın bu zamanda işde çalışmak ve iş yaşantısını devam ettirmek oldukça güç. Ekonomik kaygılar nedeniyle çalışan kişiler daha fazla mesai harcamak durumundalar bir de çocukların olması bu ekonomik kaygıyı ve gelecek endişesini daha da arttırır. Çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak her sağlıklı ebeveynin arzusu ve hedefidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.