HAREKETSİZLİK ŞİŞMANLATIYOR

DHA

Fazla kiloya sebep olan hayat biçiminin arkasında aşırı yeme, bilinçsiz beslenme alışkanlığı ve hareketsizlik yatıyor.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Yrd.Doç.Dr. Aliye Özenoğlu, Türkiye’de şişmanlığın son yıllarda giderek arttığını belirtti. Yrd.Doç.Dr. Özenoğlu, "Fazla kiloya sebep olan hayat biçiminin arkasında aşırı yeme, bilinçsiz beslenme, geçmişten gelen hatalı beslenme alışkanlığı ve hareketsizlik bulunmaktadır" dedi.

OMÜ Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Aliye Özenoğlu, hareketsiz yaşam şeklinin yemek yeme davranışını etkileyen faktörlerden olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Özenoğlu, "Egzersiz yapmak vücutta besin maddelerinin kullanımını kolaylaştırarak dokuların daha iyi beslenmesine ve beyin fonksiyonlarının iyileşmesine katkıda bulunur. Bunun sonucunda, bireyin mutlu olmak veya stresi uzaklaştırmak için daha fazla şekerli besin tüketmeye yönelmesine de gerek kalmaz" diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr. Aliye Özenoğlu, şişmanlığın 1980'li yıllardan bugüne 3 kat arttığını ifade etti. Yrd.Doç.Dr. Özenoğlu, "Özellikle son 20 yıldaki artış bir salgın hastalığa benzetilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 1 milyardan fazla kilolu insan bulunmaktadır. Son yapılan çalışmalarda Türkiye’de şişmanlığın görülme sıklığı 30 yaş üzeri erkeklerde yüzde 21, kadınlarda ise yüzde 43’tür" dedi.

Fazla kilodan şikayetçi olan bir insanın bundan kurtulmak istemesinin ilk koşulunun sadece 'istek' ya da 'dilek' olmadığını söyleyen Yrd.Doç.Dr. Aliye Özenoğlu şunları kaydetti:

"Bu konuda 'kesin kararlılık' çok önemli. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişinin önce hayat biçimini değiştirmeyi kabullenmesi ve bunu göze alması gerekmektedir. Şişmanlığa neden olan yemek yeme ve fiziksel aktivite ile ilgili istenmeyen davranışları istenen davranışlarla değiştirmek veya istenmeyen davranışları azaltarak istenen davranışların ‘yaşam tarzı’ haline gelmesini sağlamak amacıyla uygulanan tedavi şekli insanları daha sağlıklı bir birey yapar."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Aralık 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.