HAFIZA KAYBININ SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Daily Mail

Bilim insanları, gün içinde yaşanan hafıza kaybı ve buna bağlı olan hataların nedenini çözdü. İşte büyük sır.

 


Bilim insanları, bir dakika önce elinizde olan anahtarınızı nereye koyduğunuzu unutmak, çay poşetini yanlışlıkla su ısıtıcısının içine koymak veya mısır gevreğinin üzerine süt yerine portakal suyu boşaltmak gibi dalgınlıkların neden kaynaklandığı çözdü.

ABD’li bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı deneyler, beynin bazı noktalarının, yorgunluk anlarında günde 40 defa “uyku haline geçebildiğini” gösterdi. Bu durum, beynin diğer bölümleri uyanık olsa da yaşanabiliyor. Bilim insanları, bu durumu özellikle aşırı yorgun olunan anlarda yapılan aptalca hataların nedeni olarak gösteriyor.

Söz konusu deneylerde, fareler genelde uyudukları gündüz vakti uyanık tutularak beyin faaliyetleri gözlemlendi. İncelemeler, farelerin uyanık olmalarına rağmen beyinlerinin bazı kısımlarında hücrelerin uykuya geçtiğini gösterdi.

Wisconsin ve Madison Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan araştırmada, beyin hücrelerinin uykuya geçmesinin, farelerin normalden daha fazla hata yapmalarına neden olduğu da anlaşıldı.

Araştırma ekibinde yer alan Dr. Chiara Cirelli, “uykuya geçen hücre sayısının fazla olmadığını, ortalama 20 nörondan 18’inin ayık kaldığını” belirtti.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.