GÜNEŞ MUTLU EDİYOR

SENİNLE DERGİSİTEMMUZ

Yapılan araştırmalar güneşin insan psikolojisi üstünde çok önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor.

 

 
Güneş ışınlarını yeterince gören insanlar çok daha mutlu, depresyondan uzak ve yaşam dolu oluyor…

Güneşin tüm coşkusuyla "içimizi ısıttığı bu günlerde hepimiz kendimizi daha dinamik ve neşeli hissediyoruz. Uzmanlar bunu güneşin insan psikolojisine olumlu etkisi olarak açıklıyor. Daha erken uyanıp daha enerjik geçirdiğimiz yaz günlerinde güneşin nasıl yaşam kaynağımız halini aldığını, güneşin psikolojimize yaptığı doping etkisini Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uzmanı Dr. Dilek Yeşilbaş'a sorduk.

GÜNEŞLİ GÜNLERE MERHABA...


Edebiyata bile konu olan melankolik depresyon epifiz bezinin salgıladığı melatonin ile yakından ilişkili. Melatonin fiziki hareketlerimizi yavaşlatan, bizi uykusuz ve bitkin yapan bir hormon ve karanlık, ışıksız ortamlarda salgılanıyor. Bu nedenle kışın daha karanlık geçen günlerde daha karamsar ve depresif bir ruh haline bürünüyoruz. Sık sık duyduğumuz kış depresyonunun sorumlusu da yine melatonin aslında. Güneşin yeterli olmadığı mevsim ve hatta günlerde kişinin kendini daha karamsar hissettiğini belirten Yeşilbaş, güneş ışığı yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan depresyonun kendini yorgunluk, bitkinlik, kol ve bacaklarda ağrı gibi fiziksel işaretlerle de belli ettiğini söylüyor.
 
Depresyon yaşayanlarda tatlı yeme ihtiyacı ve karbonhidrata yönelmenin de gözlendiğini belirten uzman, parlak ışığın insanlarda yaşama sevinci etkisi yarattığının gözlendiğine de değiniyor.

Az güneş gören Kuzey Avrupa ülkelerinde depresyona bağlı intihar oranlarında ciddi bir fark olduğu da bilinen bir gerçek. Yine yapılan araştırmalar kadınların erkeklere oranla daha fazla Mevsimsel Depresyon (Seasonal Affective Disorder - SAD) tanısı aldığını ve ekvatordan uzaklaşıldıkça semptomların arttığını gösteriyor. Güneşin yaşamımızda gereğinden az olduğu durumların psikolojimizi altüst oluyor. Oysa, bir Akdeniz ülkesinde yaşamanın avantajını tam anlamıyla kullanmamız gerekiyor ve güneşli günlerde güneşten yeterli miktarda istifade etmemiz şart. Bunun için de özellikle yaz aylarında güne erken başlamak, evimizde bulunan kalın perdeleri açarak içeriye daha fazla gün ışığının girmesini sağlamak gibi alabileceğimiz basit önlemler var.

Işıksız ortamda artan melatonin salgısı halsizlik ve uykusuzluk yapıyor. Güneş görmeyen kişi karamsarlaştığı gibi kol ve bacaklarda ağrılar bile hissedebiliyor.

AÇIKHAVA YÜRÜYÜŞÜ DEPRESYONU AZALTIYOR


Özellikle ısınan havalar ile birlikte açık havada yapılacak yürüyüşlerin endorfinleri artırarak bizi depresyondan koruyucu etkisi bulunuyor. Güneşin ve yazın insan psikolojisine en olumlu etkilerinden biri de şüphesiz insanın artan enerjisi ile gelen yaz aşkları. Yaz aşklarında bile güneşin olumlu etkisi olduğunu belirten uzmanlar, yazın artan sıcaklığın insan biyolojisine etkisi nedeniyle ciltte dolaşan kanın azaldığını, kalbin iş yükünün arttığını ve yetersiz kanlanma nedeniyle beynin ısı dengesini düzenleyememesinin yol açtığı, baş ağrısı, halsizlik, düşüncede dalgınlık ve ruhsal dalgalanmalara karşı da uyarıyor.

Yazın sıcaklarda dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta da kahve, alkol ve yakıcı gıdalardan uzak durmak, bol su ve sıvı tükettiğimizden emin olmak. Aşırı fiziksel egzersizlerden kaçınmak, mümkünse rahat giyinmek, dengeli ve hafif yiyecekler tüketmek ve özellikle de trafikte lüzumsuz tartışmalardan uzak durmak yapabileceklerimiz £ arasında. Yaz aylarında stresten 8 uzak durmaya fazladan çaba harcamamız gerektiğini belirten g Yeşilbaş, "mümkünse affetmenin kendi sağlığınız açısından en    kestirme ve faydalı yol olduğunu unutmayın" diyor..


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:24 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.