Geçmişin bulaşıcı hastalıkları geri döndü

Eskiden üç ilaçla kontrol ettiğimiz enfeksiyon, şimdi antibiyotiğe dirençli olarak karşımıza çıkıyor. Eski hastalıklar geri döndü.

Eskiden üç ilaçla kontrol ettiğimiz enfeksiyon, şimdi antibiyotiğe dirençli olarak karşımıza çıkıyor. Eski hastalıklar geri döndü.

hastaliklarAkdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehtap Türkay, sıtma, kızamık, verem, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıkların dünya genelinde yeniden ortaya çıktığını belirterek, "Eskiden üç ilaçla kontrol ettiğimiz enfeksiyon, şimdi antibiyotiğe dirençli olarak karşımıza çıkıyor. Bazı virüsler eskisine oranla daha güçlü şekilde döndü" dedi. Yrd. Doç. Dr. Türkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişten bugüne hekimlerin bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusunda çeşitli teknikler geliştirdiklerini söyledi. Özellikle aşılama yöntemleriyle geniş kitleleri etkileyen verem, tüberküloz, kızamık gibi pek çok bulaşıcı hastalığın önüne geçilmeye çalışıldığını anlatan Türkay, tamamen ortadan kalktığı sanılan bu bulaşıcı hastalık türlerinin son yıllarda tüm dünyada yeniden görülmeye başladığını bildirdi. Son olarak geçen aylarda Türkiye'de çocuklar arasında kızamık salgını yaşandığına dikkati çeken Türkay, vakalar arasında kızamığa karşı aşılaması yapılmış çocukların da bulunduğunu kaydetti. Hastanelere sıtma, verem, tüberküloz, kızamık, HIV gibi hastalıklarla başvuran kişi sayısında artış olduğunu vurgulayan Türkay, şöyle konuştu: "Eskiden bizim başımızda sorun olup, çözdüğümüz bulaşıcı hastalıklar tekrar gündeme gelmeye başladı. Bunda ekolojik sistemde insan eliyle yapılan değişiklikler etkili. Bu değişiklikler ve küresel ısınma nedeniyle bit, pire ve kemiricilerin yaşam alanları arttı. Teknolojik gelişim nedeniyle vektörlerin farklı coğrafyalara taşınma imkanlarında da artış oldu. Örneğin artık Afrika'daki bir uçak İngiltere'ye anofel (bir sivrisinek türü) taşıyabilir, bu da İngiltere'deki bir kişinin sıtma olmasına neden olabilir."

"BAZI VİRÜSLER ESKİSİNDEN DAHA GÜÇLÜ DÖNDÜ"

Türkay, son yıllarda mikroorganizmaların genetik yapılarında da değişiklik olduğuna işaret etti. Virüslerin genetik yapılarını değiştirerek, ilaçlara karşı direnç kazandıklarına değinen Türkay, var olan antibiyotik türlerine karşı direnç kazanmış virüslerle mücadelenin de artık güçleştiğinin altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Türkay, "Eskiden üç ilaçla kontrol ettiğimiz enfeksiyon, şimdi antibiyotiğe dirençli olarak karşımıza çıkıyor. Bazı virüsler eskisine oranla daha güçlü şekilde döndü. Bir kısım virüsü ise hiç tanımıyoruz bile. SARS gibi. Bir anda ortaya çıktı. Uzmanlar ne yapacaklarını bilemediler" diye konuştu. Hijyeni sağlamak üzere kullanılan bazı antibakteriyel ürünlerin virüslerin güçlenmesinde etkili olduğuna değinen Türkay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kullandığımız sabunlar, parfümler, deterjanlar antibakteriyel. O kadar çok antibakteriyel kullanıyoruz ki floramızı değiştiriyoruz. Halbuki her insanın olduğu gibi her ilin, her ülkenin de kendine ait bir florası var. Biz antibakteriyelleri fazla kullanmaya devam ettikçe floramızı yavaş yavaş değiştiriyoruz. Bu sırada yararlı bazı mikroorganizmaları da öldürüyoruz. Besin döngülerini sağlayan bazı mikroorganizma türlerinin yaşamına olanak tanımayabiliyoruz. O yüzden antibakteriyel ürünleri dikkatli kullanmak lazım. Hijyen için su ve sabun yeter. Su ve sabunun çözemeyeceği hiçbir şey yok. Antibakteriyel ürünlere gerek yok." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:23 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.