GECE ALTINI ISLATAN ÇOCUKLAR

Anneyizbiz
  
Gece uykusunda alt ıslatmaları, çocukların bazen hayatlarını işkenceye çeviren bir sorun haline geliyor. Ama çaresi var.


Bebeklikten yeni çıkmış bir çocuk bu durumda kendince çeşitli savunma yoları deneyerek işin içinden sıyrılmaya çalışırlar.

Gece altını ıslatma, uyku sırasında farkında olmadan idrar yapma olarak tanımlanabilir. Halk arasında 'gece işemesi' olarak da bilinen, 3 - 4 yaşlarından sonra çocuklarda gece veya gündüzleri yinelenen istem dışı idrar kaçırma problemidir.

Alt ıslatma bu anlamda, çocuğun sosyal uyumunu, aile ilişkilerini ve bütünüyle ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir sağlık sorunudur.

Normalde çocukların hem tuvalet eğitiminin etkisi hem de mesane kapasitesinin gelişmesi ve idrarı tutan kasların zamanla güçlenmesine bağlı olarak 2-4 yaş arasında idrarlarını hem gece hem de gündüz tutmayı becerebilirler.

Gece altını ıslatma çoğu zaman mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur. Bu nedenle yaş ilerledikçe idrarını tutma sıklığı artacaktır.

Aslında her çocuk 2 yaşından sonra fizyolojik gelişimi el verdiği için tuvalet alışkanlığını kazanmaya başlar. 3-4 yaş civarında ise gece kuru kalmayı başarır.

UYKULARI ÇOK AĞIRDIR

Alt ıslatma organik kökenli ya da gelişme geriliğine bağlı olabileceği gibi ailenin verdiği eğitimin yetersiz olması da önemli bir neden.

Anne babanın alt ıslatmayı bir sorun olarak görmemesini, ileri yaşlardaki çocuğun altının bağlanmasını ya da çok katı bir tuvalet eğitiminin verilmesini olumsuz yaklaşımlar arasında sayabiliriz.

Esas önemli sebeplerden bir tanesi, altını ıslatan çocukların uykularının çok ağır olmasıdır. Çocuk veya ergenlerin uykularında altını ısladıktan sonra ancak uykudan uyanabildikleri ve ıslak şekilde uykularına devam ettikleri tespit edilmiştir.

Psikolojik nedenli olabilir
Çocuk 2- 3 yaşlarında kendini kontrol etmeyi öğrendikten sonra yeniden altını ıslatmaya başlayabilir. Burada yine organik nedenler, geçirilen kaza ya da ateşli hastalıklar çocuğun idrar kontrolünü kaybetmesine neden olabileceği gibi psikolojik nedenler daha ağırlıktadır.

Çocuğun kendini güvende hissetmemesine yol açabileceği bazı olaylar yeni bir yere taşınmak, aile üyelerinden veya çok sevdiği birinin ölümü, yeni bir kardeşin doğumu ya da stresli geçen bir tuvalet eğitimi alt ıslatma sorununu gündeme getirebilir.

Hipnoterapiyle tedavi
Psikolojik kökenli alt ıslatmaların 5-6 seanslık hipnoterapi sonucunda iyileşme oranı yüzde 95 civarındadır. Ergenlerde özellikle psikolojik kökenli alt ıslatmalar hipnoz seansları ile hipnoterapi uygulanarak başarı sağlanmaktadır.

Ergen ve çocuklarla yapılan hipnoterapi çalışmalarında çok sevdikleri bir eşyayı çarşaflarının altına koyularak bilinçaltı teknikleri ile eşyayı koruma, yani ıslatmama sorumluluğu tamamı ile bireye verilmektedir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.