Fobilerinizden kurtulabilirsiniz!

Fobileriniz var ve bu durumdan çok mu rahatsız hissediyorsunuz? İşte size fobilerden kurtulmanın yolları...

Fobi, durumlara ya da nesnelere duyulan aşırı şekildeki mantıksız korkudur. Bu korkular kişide onun yaşamında fazlasıyla yer aldığı zaman onun ilişkilerini, işini, ruhsal durumunu etkilediğinde bir psikiyatrik bozukluk olan fobik bozukluk halini alır.

Fobilerin çeşitleri vardır. Çoğumuz kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu, yılan korkusu, iğne korkusu gibi korku çeşitlerini duymuşuzdur.

Bazen uçağa binerken içimizde yüksekten korktuğumuz için karıncalanma hissederiz. Ama eğer yükseklik korkumuz bizim için çok önemli olan bir toplantıya gidemeyecek kadar ya da işten atılmaya neden olacak kadar yoğun ise bu bir bozukluk yani hastalık halini almıştır ve mutlaka tedavi olunmalıdır.

FOBİLERİNİZLE YÜZLEŞİN

Eğer sizin şimdilik tedavi olanaklarınız kısıtlıysa veya fobileriniz çok aşırı korku içermeyip sizi bazen rahatsız ediyorsa anlatacağım etkinliklerle siz de onlara dur diyebilir, fobilerinizi yavaşlatarak bitirebilirsiniz. Öncelikle ilk adım fobik nesneyi veya durumu tanımlayın. Yani hangi korkunuz olduğunu bilin. Sonrasında şunu fark etmeniz lazım. Kediden korktuğu için, kedilerin olduğu sokaktan geçmeyen, evine asla kedi sokmayan, kedilerle ilgili hiçbir şey izlemeyen kişi kedi fobisinden kurtulamaz. Çünkü yüzleşmekten hep kaçmıştır.

FOBİLERİNİZE KARŞI KENDİNİZLE YÜZLEŞME TEKNİĞİNİ KULLANIN

Kademeli yüzleşme tekniği sıkça kullanılan bir tekniktir ve fobilerle baş etmede oldukça faydalıdır. Burada ilk yapılması gereken kademeleri belirlemek olmalıdır. Kedi fobisini örnek alalım. Örneğin kedi korkusu olan biri için asla göze almak istemeyeceği şey elbette ki kediyi evde beslemektir. Bu kademe en üst kademedir. İlk önce bundan daha kolay olan kademeler yapılmalıdır. Örneğin kedi fotoğraflarına bakmak, kedili videolar izlemek gibi. Bu ilk adım olup hastanın kedilere alışmasını sağlar. Sonrasında kedili bir ortamdan geçmek, kediler bulunan bir sokakta bir süre durmak vs. bu basamaklar genişletilmelidir. Tabii ki ilk basamak olarak bu fobinizden kurtulmayı gerçekten istiyor olmanız gerekiyor.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Kasım 2019Yayınlanma Tarihi:23 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.