F klavye zekayı geliştirir

Uzmanlar, Türkiye'de F klavye öğreniminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, F klavyenin zekayı geliştirdiğini savundu.

Uzmanlar, Türkiye'de F klavye öğreniminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, F klavyenin zekayı geliştirdiğini savundu.

klavyeTürkiye'yi uluslararası klavye yarışmalarında temsil eden Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türk Grup Başkanlığı (Intersteno-Türk) Yönetim Kurulu üyesi Sevilay Gündoğdu, Türkiye'de F klavye öğreniminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, F klavyenin zekayı geliştirdiğini savundu. Bilgisayarın yaygınlaşmasıyla Türkiye'de Q klavye kullanımı oranı arttı. Intersteno-Türk gibi kurumlar başta olmak üzere F klavye savunucuları, 40'lı yıllarda daktilo öğretmeni İhsan Yener öncülüğünde tasarlanan F klavyenin yeniden yaygınlaşması mücadelesi veriyor. Intersteno-Türk aracılığıyla uluslararası klavye yarışmalarına katılan F klavye kullanıcıları da uluslararası alanda büyük başarılar elde ediyor. Intersteno-Türk Yönetim Kurulu üyesi Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçe'de en çok kullanılan harfler göz önünde bulundurularak tasarlanan F klavyenin, kullanıcılarına büyük avantajlar sağladığını aktardı. F klavyeyi 10 parmak kullanabilen kişinin daha az enerjiyle daha hızlı şekilde yazmasının mümkün olduğunu dile getiren Gündoğdu, "Sadece 2 harften oluşan 'az' kelimesini bir Q klavye kullanıcısı 1 saniyede, 10 parmak F klavye kullanabilen kişi ise saniyenin onda biri hızla yazar. 2 bin kelimelik bir raporu Q klavye kullanan bir kişi yaklaşık 2 saatte, 10 parmak F klavye kullanabilen kişi 30 dakikada yazar" dedi. Gündoğdu, Türk yarışçıların, 1957'den bu yana F klavye ile katıldıkları uluslararası yarışmalarda, 32'si rekor olmak üzere 67 şampiyonluk elde ettiğini belirtti.

ZEKAYA ETKİSİ

F klavye kullanan kişinin, Q klavye kullanıcısına kıyasla “kireçlenme gibi” sağlık sorunlarını daha az yaşadığını aktaran Gündoğdu, F klavyenin zekaya etkisini ise şöyle açıkladı: "İnsan beyni iki lobdan oluşur. İnsanlar doğdukları andan itibaren beynin her iki yarısını da kullanır. Zaman içinde, örneğin tek elimizi kullanmamız sebebiyle beynimizin her iki yarısı arasında bağlantı sağlayan hücreler ölmeye başlar, bir yarısı gelişirken, diğer yarısı zayıf kalır. Dahiler, bir şekilde beyinlerinin her iki yarısını da kullanabilen, bu yeteneklerini kaybetmeyen kişilerdir. Bilim adamları beynin iki yarısı arasında kaybolan bağlantının yeni hücreler üretilerek tekrar kurulabileceğini ve yeniden kurulan bu bağlantının zekada 5-6 kat gelişme sağlayabileceğini tespit etmişlerdir. Bu bağlantının yeniden kurulabilmesi için önerdikleri en önemli yöntem; iki eli de aynı anda senkronize bir şekilde kullanma alışkanlığı kazanmaktır. On parmakla bakmadan F klavye kullanma tekniği de her iki eli ve hatta her parmağı senkronize bir şekilde ayrı ayrı kullanmayı sağladığı için çocukların zekalarını korumalarını, yetişkinlerin zekalarını kat kat artırmalarını sağlamaktadır." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:16 Nisan 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.