Eski dünyadan yeni dünyaya geçişin sancıları

Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) önemli isimleri misafir etmeyi sürdürüyor.

Tea Talks'un bu haftaki konuğu olan Prof. Dr. Ersin Nazif Gündoğan; Yeni dünya nedir? Yeni dünya vizyonu nasıl olmalıdır? Böyle bir dünyaya nasıl bir vizyonla bakılmalıdır? sorularını cevaplandırdı.

Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, ‘’Yeni Dünyanın’’ eski dünyadan farkını açıkladı. Öncelikle yeni dünyada artık sağcı ve solcu çatışmaları olmadığını belirten Prof. Dr. Gündoğan, oluşan yeni çatışma ekseninden bahsederken bu çatışmanın geçmişte kalanlar ile geleceğe bakanlar arasında yaşandığını vurguladı.

Gelecekteki dünyada ekonomik bağımsızlık değil ekonomik bağımlılık önemlidir diyen Prof. Dr. Gündoğan, küresel bir güç olmak için tüm dünya ile bağlantı halinde olmak gerektiğini savundu.

Yeni dünyanın Fatihlerini girişimciler olarak gören Prof. Dr. Gündoğan yapılacak olan yeni işlerin birer sermaye değil, proje işi olduğunu dile getirdi.

‘’ESKİDEN SÖZ UÇAR YAZI KALIRDI. ŞİMDİ SÖZ DE KALIYOR YAZI DA…’’

Yeni dünya düzeninde insanların yüzlerine karşı söylenmeyecek sözlerin arkalarından söylenmesinin yapılacak büyük yanlışlardan biri olduğunu ifade eden Gündoğan “Kimse kapalı kapılar ardında konuşamaz çünkü yeni dünyada kapı yok. Eskiden söz uçar yazı kalırdı, şimdi söz de kalıyor yazı da” dedi.

Vizyon tartışmalarının Türkiye’ye Özal Dönemi ile geldiğini ve ‘proje’ kavramını Türkiye’ye Özal’ın kazandırdığını savunan Prof. Dr. Gündoğan; “Türkiye 1980 öncesi kapalıyken 1980 sonrası açık bir yapıya dönüştürmüştür.” dedi.

“YUNUS GİBİ YAŞAYIN, SİNAN GİBİ İNŞA EDİN”

Gençlerin yeni dünyada nasıl bir vizyon edinmeleri gerektiği noktasında; “Yeni dünyanın gençleri Yunus gibi yaşamasını, Sinan gibi inşa etmesini bilmeli” diyen Prof. Dr. Gündoğan gençlerin iç dünyalarını zenginleştirmek için bir ellerinde Mesnevi’yi, dış dünyalarını zenginleştirmek için de bir ellerinde Mukaddime’yi taşımaları gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Nazif Gürdoğan konuşmasının ardından öğrencilerin soruları yanıtlandı

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Ekim 2017Yayınlanma Tarihi:30 Ekim 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.