'Eşimi aldattım'

"10 yıllık evliyim ama eşimi sevmiyorum. Başkasını yani onun amca oğluyla 2 aylık aşk yaşadık o da duyulur diye beni terk etti onu unutamıyorum."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

 

SORU Yaşım çok genç olmasına rağmen yaklaşık 7 yıldır psikolojik rahatsızlıklarla uğraşıyorum. Psikiyatra gittim önce depresyon sonra takıntı hastalığı teşhisi kondu. Temizlik konusundaki sorunlarım eskisi kadar şiddetli değil ve kötü ve saçma düşünceler aklıma geliyor. Sürekli kendimi suçlu ve cezalandıracakmış gibi hissediyorum. Yalnız olduğumu düşünüyorum. CEVAP Psikiyatrik bozuklukların çoğunun ortalama başlama yaşı gençlik çağına denk gelir. Takıntı hastalığı olarak belirttiğiniz obsesif kompulsif bozukluk (OKB) için de bu ortalama başlama yaşı geçerlidir. Tedaviden kısmen yarar gördüğünüz anlaşılıyor. Suçlu ve cezalandırılacakmış gibi hissetme OKB'de görülebilir, takıntı gibi yaşanabilir. OKB tek başına görülüp uzun sürdüğünde üstüne depresyon eklenebilir. Tek başına depresyon görüldüğünde, OKB belirtileri de depresyon belirtileriyle birlikte görülebilir. Tedavinizi sürdürmeniz, ilaç tedavisine (uygulanmıyorsa) bilişsel davranışçı tedavinin de eklenmesi daha iyi sonuç sağlar. SORU Geceleri çok sık rüyalar görüyorum ve güne uykulu yorgun bir şekilde uyanıyorum. Üzüntülü olaylar karşısında güçlü olmaya çalışıyorum ama başaramıyorum. Sürekli kendi kendime bişeyler kuruyorum hayal gibi ama biraz ilerisi galiba ne yapmam gerekiyor. CEVAP Beynimiz biz uyurken de daha düşük kapasiteyle çalışmasını sürdürür. Rüya görme beynin ve içeriklerinin işleyişiyle ilgilidir. Herkes rüya görür, siz çok sık rüya görüyor ve hepsini hatırlıyorsanız, uykunuzun derin olmadığı düşünülür. Bunlar günlük yaşamdaki sorunların bir yansımasıdır. Sürekli olarak zihninizde bir şey kurmanız, sizi kısmen rahatlatabilse de, çözüm sağlamaz. Hayal kurmanın "biraz ilerisi"nin ne olduğu, bununla kastettiğiniz şey önemli olabilir. Güçlü olmaya çalışıp başaramama özelliğini de birlikte düşününce, bir an önce bir psikiyatristle görüşmeniz uygun olur. SORU 10 yıllık evliyim ama eşimi sevmiyorum. Başkasını yani onun amca oğluyla 2 aylık aşk yaşadık o da duyulur diye beni terk etti onu unutamıyorum. CEVAP Evlilik kurumunda iki temel öge sevgi ve saygıdır. İlk yıllarda sevgi, ilerleyen yıllarda saygı daha önemli hale gelmektedir; ideali ikisinin birlikte olması ve sürmesidir. Eşinizi sevmeme ifadesinin sizin için hangi anlamları taşıdığının açıklığa kavuşturulması gerekir. On yıldır süren bir evliliğin alışmayı, paylaşmayı, ortak gelecek planlarını, ortak beklentileri sağladığı düşünülebilir. Evliliğinizde sorunlar varsa, çözümü bir başkasıyla aşk yaşamak olmayabilir. Kaldı ki, toplumumuzda evli bir kişinin bir başkasıyla aşk yaşaması da uygun görülmez. Eşinizin amcaoğlu sizinle gönül eğlendirmek istemiş de olabilir (duyulma konusu ilk günden de vardır). "Onu unutamama" evliliğinizin iyi gitmemesiyle ilgili olabilir. O kişi içinizdeki duygusal boşluğu doldurmuş olabilir. Kendinize yeni hobiler, uğraşlar bulmanız, eşinizin ve evliliğinizin olumlu yönlerini görmeye çalışmanız ve tüm bunlar için bir evlilik/ilişki terapistinden yardım almanız uygun olur.

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.