ERKEN BULUĞDA ARTIŞ

DHA

Tüm dünyada ve ülkemizde kız çocuklarında erken buluğ olgularında inanılmaz artış gözleniyor. Nedeni nedir?

 


Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Selim Kurtoğlu, çocuklarda erken buluğda artış yaşandığını dikkat çekerek, “Normalda kız çocuklarında 10, erkek çocuklarda 12 yaştan itibaren buluğ çağı gelişmeleri başlar. Ancak, tüm dünyada ve ülkemizde kız çocuklarında erken buluğ olgularında inanılmaz artış gözlenmektedir. Bunun nedeni; anne karnından başlayarak östrojenlerle karşılaşmaktır. Soya fasulyesi ve ürünleri, sucuk, rezene çayı, şampuan, saç kremi, el, vücut kremleri en önde gelen örneklerdir” dedi.

Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Selim Kurtoğlu, erken  buluğ çağının, yaşanılan bölge, beslenme, eğitim ve anne babaya bağlı  faktörlerle daha  erken başlayacağına dikkat çekti. ERÜ öğretim üyesi Kurtoğlu, şöyle konuştu:

“Kız çocuklarında ilk bulgu meme büyümesi iken, erkeklerde  yumurtalıkların büyümesidir. Koltuk altı ve etek tüylenmesi bu  gelişmelerden sonra başlar. Ancak, bazen tersi olabilmektedir. Koltuk altı  ve etek bölgesi tüylenmesi böbrek üstü bezinden salınan hormonlarla ilgilidir ve ‘adrenarş' adı verilir. Koltuk altı tüylenmesiyle birlikte erişkin vücut kokusu da dikkati çeker. Kız çocuklarında meme gelişimi  kadın yumurtalığı (over) tarafından salınan östrojen hormonuyla büyür.

Meme büyümesi belirli bir döneme ulaşınca ilk adet görülür ve genellikle 13 yaş civarında gerçekleşir. Kız çocuklar adet görmeden önce hızlı boy atımı dönemi yaşarlar. Erkek çocuklarda ise, yumurtalık ve penis büyür, belirli bir aşamada sperm boşalımı gözlenir.

Erkek çocuklar ise, buluğun son yıllarında hızlı boy atımı gösterir. Erken buluğ kız çocuklarında 8 yaştan önce meme, erkek çocuklarda ise yumurtalık büyümesinin gözlenmesidir. Erkek  çocuklarda daha nadir rastlanır. Tüm dünyada ve ülkemizde kız çocuklarında erken buluğ olgularında inanılmaz artış gözlenmektedir. Bunun nedeni anne karnından başlayarak estrojenlerle karşılaşmaktır.

Soya fasulyesi ve ürünleri, sucuk, rezene çayı, şampuan, saç kremi, el, vücut kremleri en önde gelen örneklerdir. Ayrıca ‘endokrin bozucular' adı verilen birçok kimyasal maddenin östrojenik etkisi ortaya konulmuştur. Bunlar; kimyasal gübreler, zirai mücadele ilaçları, plastik maddeler ve değişik kimyasal bileşiklerdir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Kasım 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.