ERKEK EŞİNE YARDIM ETMİYOR

DHA

Türk erkeği, evde kadına yardımcı olma konusunda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında sonuncu oldu.

Diyarbakır’da düzenlenen,ürk erkeğinin evde kadına yardımcı olma konusunda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında sonuncusu olduğunu söyledi. ‘AB üyelik süreci ve kadın istihdamı konferansı’nda konuşan Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Başkanı Şemsa Özar, T Özar, "AB ülkelerinde erkekler günde ortalama 2 saatin üzerinde hane halkı ev bakımına zaman harcarken, Türkiye’de erkekler sadece 43 dakika ev bakımına zaman harcıyor. Yorumu size bırakıyorum" dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, AB Bilgi Merkezi tarafından organize edilen konferans Class Otel’de yapıldı. Konferansa çeşitli kadın örgütü temsilcilerinin yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu Zeynep Aydemir, Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Başkanı Şemsa Özar, Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü temsilcisi Fatma Karakoç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu ile kadın örgütü destekçileri erkekler de katıldı. Galip Ensarioğlu, konferasnta yaptığı konuşmada Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2009 verilerine göre Türkiye’de erkeklerin iş gücüne katılma oranının yüzde 71.2, kadınların ise yüzde 27.1 seviyesinde olduğunu söyledi. Türkiye’deki kadın istihdamı oranında yıllar itibariyle artışlar gözlendiğini belirten Ensarioğlu, şunları söyledi:

"2008 yılında Şanlıurfa ve Diyarbakır’da kadın istihdam oranı yüzde 8.1 olarak gerçekleşmiştir. Bölgesel düzeydeki bu rakamların bırakın AB hedefine yaklaşmasını, Türkiye ortalamasına ulaşması bile çok büyük çaba ve özveri gerektirmektedir. Çalışabilir durumda olan her 100 kadından 92’sinin istihdam dışında olması çok ciddi bir sorundur."

Galip Ensarioğlu, kadın istihdamının gerek ülke genelinde gerek bölgesel düzeyde bu kadar düşük olmasının temel nedenlerinden en önemlisinin eğitim seviyesi olduğunu söyledi. Ensarioğlu, "TÜİK’in adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre güncelleştirilmiş 2008 verileri çalışabilir yaştaki toplam kadın nüfusun yüzde 15.8’inin okur yazar olmadığını söylüyor. Bu oran erkeklerde yüzde 4 seviyesinde" dedi. Aynı verilere Diyarbakır özelinde bakıldığında bölgesel düzeydeki kadın istihdamın düşük olmasının nedeninin ortaya çıktığını kaydeden Galip Ensarioğlu, "Diyarbakır’daki toplam çalışabilir kadınların yüzde 39.7’si okur yazar değil. Aynı yaş grubunda okur yazar olmayan erkek nüfus oranı yüzde 12. Bu veriler kadınlarımızın eğitim sürecin mahrum edilmesinin ne kadar ciddi sonuçlara ve ne büyük haksızlıklara yol açtığını göstermektedir" diye konuştu. Ensarioğlu, eğitim meselesinin yanı sıra eşitsizliğin de her düzeyde, her aşamada kadınların önünde duvar gibi yükseldiğini söyledi.

'TÜRK ERKELERİ EV BAKIMINA 43 DAKİKA YARDIMCI OLUYOR'

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KAİG) Başkanı Şemsa Özar ise ev kadınlarının aile hayatına ve ev bakımına emek harcadığını ancak bu emeğin görülmediğini ifade etti. Kadınların toplumda ihtiyaç duyulan her türlü üretime katkıda bulunduğunu belirten Özar, şöyle konuştu:

"Kadın ve erkeğin 24 saatte nasıl bir yaşam geçirdiğine dair saat dilimleri vardır. Erkek ve kadınları karşılaştırdım. Şöyle bir sonuç çıkardım. Türkiye ortalamasına göre erkekler günde 5 saat 18 dakika çalışıyor. Kadınlar ise 6 saat 25 dakika. Yani Türkiye’nin toplumsal üretimine kadınlar, erkeklerden daha çok katkıda bulunuyorlar. Ama bunun karşılığını hiçbir zaman alamıyorlar. Bu tür zaman ölçümleri birçok ülke için yapılıyor. AB ülkelerinde erkekler günde ortalama 2 saatin üzerinde hane halkı ev bakımına zaman harcarken, Türkiye sonuncu. Türkiye’de erkekler sadece 43 dakika ev bakımına zaman harcıyor. Yorumu size bırakıyorum."

Türkiye’deki kadın istihdamının diğer ülkelerin çok gerisinde olduğunu kaydeden Şemsa Özar, amaçlarının kadın istihdamını arttırmak olduğunu söyledi. Özar, istatiklere göre Türkiye’de 12 milyon kadının kendini ev kadını olarak ifade ettiğini belirterek, "İstihdamda olan kadın sayısı 5 milyon civarında. Erkekler 14- 15 milyona kadar çıkıyor. Bizim ücretsiz aile işçisi dediğimiz grup var. Eşlerinin ve babalarının sahibi olduğu tarlalarda üretim yapar, aileye katkısı olur. Ama kendi cebine para girmez. Bu 5 milyon kadının yüzde 39’u ücretsiz aile işçisi kadınlar. Yine bu 5 milyon kadının yüzde 66’sı kayıt dışı çalışıyor. Herhangi bir sosyal güvencesi yok" diye konuştu. Şemsa Özar, 72 milyon nüfuslu bir ülkede tarım dışı sektörlerde kayıtlı olarak çalışan kadın sayısının 2 milyon 300 bin olmasının vahim bir durum olduğunu söyledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.