Engelsiz iletişimin yolu
Engelsiz iletişimin yolu engeli görmemekten geçiyor…

Engelsiz iletişimin yolu engeli görmemekten geçiyor…

Denk beden duruşu ve denk hareketlerde bulunun!
Birbiriyle iyi anlaşan insanların iletişim içinde oldukları zaman beden duruşlarıyla birbirine benzeme eğilimindedir. Bu insanlar, benzer jest ve mimikleri de kullanırlar. Tamamen aynı şekilde oturur, sırtlarını benzer şekilde arkaya yaslar veya karşılarındaki kişiye uymak için başlarını bir yana yaslarlar. Bu sebeple engellilerle sıcak bir ilişki kurmak için, onların dünyasında buluşmalıyız. Engelli kişinin eli cebindeyse, biz de elinizi cebimize sokabiliriz. Karşımızdaki engellinin eliyle yaptığı bir hareketin aynısını, kısa bir müddet sonra biz de tekrarlayabiliriz. Kollarımızın ve bacaklarımızın duruş ve hareketlerini engelliye insana uydurabiliriz. Kısaca bu yolla fizyolojiler eşleştirilir. Beden dilinin iletişimin % 55’ ini oluşturduğunu unutmamalıyız.Sesinizi eşleştirin!
Öncelikle konuşma hızı denkleştirilmelidir. Sesin yüksek veya alçak oluşu, hızlı veya yavaş oluşu, kelimelerin birbirinden uzak veya yakın oluşu (ritmi), berrak mı yoksa kısık mı olduğu, ses tonlarının hangi duyguları taşıdığı, anlatım biçimi (bölgesel mi yoksa kendine özgü mü oluşu) ve etkileyiciliği konuşmanın önemli parçalarındandır. İletişimin % 38’i nasıl söylediğimize bağlıdır. Bu sebeple sıcak ilişki kurmak için, engellinin konuşma hızına ayak uydurmaya çalışmalıyız. Nasıl konuşuyorsa biz de aynı şekilde konuşmalıyız. Yavaş ve sakin konuşuyorsa biz de yavaş ve sakin, hızlı konuşuyorsa biz de hızlı konuşmalıyız. Mevlana diyor ki “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar iyi anlaşırlar.”Denk anahtar kelimeler seçin!
Engelli kişi, hangi kelime ve ifadeleri kullanıyorsa biz de aynı ifadeleri kullanmalıyız. Ortalama bir iletişimde kelimelerin önemi % 7 ‘dir. Demek ki konuşulan konu veya söylediklerimiz iletişimin küçük bir unsurudur. Bununla birlikte, bu unsuru çok iyi değerlendirmeliyiz. Bu üç yolla uyum sağladığımız zaman, engelli bizimle bütünleşir. Böylece sevgi ve ait olma duygusunu yaşamış olur. Topluma uyum sağlar. Kendini evindeymiş gibi hisseder. Bu yol da engelliye ek mutluluk yolunu açar. Şaban Özdemir (NPGRUP)
Bu yazı 1927 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 29 Temmuz 2013 Pazartesi, 14:11
Güncelleme Tarihi : 27 Temmuz 2013 Cumartesi, 08:30