Endişe gaz yapıyor!

Kişide endişe uyandıran, strese neden olan ve çoğu zaman ise söylenemeyen bir korku var. Öyle ki bu durumda olan kişi o an hayatının en zor anlarını yaşar. Çünkü kişi ya arkadaşlarının ya da sevdiği bir insanın yanındadır. Hal böyle olunca hem stresi hem endişesi arttıkça artar…

İnsanların zaman zaman yer yarılsaydı da yerin dibine girseydim diye düşündüğü anlar vardır. İşte bu anlardan biri de arzu edilmeyen bir yer ve zamanda kişinin fark edilecek şekilde gaz kaçırması. Bu bazı toplumlarda normal karşılanan bu durum kimi toplumlarda hoş görülmez hatta ayıplanır. Bizim toplumumuzda olduğu gibi. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Yıldız Burkovik gaz kaçırma endişesi ve stresi yaşayan kişileri anlattı.

Endişe duyulan, strese neden olan, insanı huzursuz eden konuların başında, sorulmadan söylenmeyen gaz korkusu olduğunu ifade eden Burkovik, gaz ve mide gurultusunun toplumda kişiyi zor durumda bırakabildiğini kaydediyor. Kişilerde yüz kızarması, titreme ve terleme olmasına rağmen bazılarında ilk planda gaz kaçırma ve midesindeki gurultu sesinin etraf tarafından duyulup aşağılanacağı korkusunun  olduğunun altını çizen Burkovik, bu durumda kişilerin aşağılanabildiklerini söylüyor.

Özellikle yeni tanıştıkları kişilerle birlikteyken heyecanlanıp vücudun gaz ile dolması ve midenin şişerek kendisini rahatsız etmesi durumlarında sıkıntının sık yaşandığını dile getiren Uzm. Klnk. Psk. Yıldız Burkovik, kişilerin sevdikleriyle geçirdikleri zamanın bu sebepten ötürü kabusa dönebildiğini de vurguluyor. Burkovik; “Sevdikleriyle yatarken gaz kaçırma, arkadaşlarıyla birlikte iken aynı odada ya da kampta kalırken gaz çıkarma kişinin daha çok aşağılanmasına ve yalnız kalmasına, kendini toplumdan geri çekmesine sebep olabiliyor ve bu durum da kolay tolore edilemiyebiliyor. Bulunulan ortamdaki kişilerin kalitesi, olaya bakışı bu durumun daha kolay ya da daha zor atlatılmasında etken olabiliyor. Sadece bu nedenden ötürü tedaviye başvuranlar mevcut olup tedavileri yapılmaktadır. Şu konu önemli ki durumun fiziksel bir sebeple olmadığı değerlendirilmesi sonrasında mutlaka psikolojik bir yardım alınmalıdır. Psikolojik süreçte kişinin neden heyecan duyduğu tespit edilmeli ve o heyecanı aşmalarına yardımcı olunmalı. Kişiye beden ve düşünce kontrolünü sağlaması öğretilmeli.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Aralık 2013Yayınlanma Tarihi:03 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.