Elveda Voyager!

Voyager projesi araştırmacılarından Edward Stone “Artık yeni ve kesin verilere sahip olduğumuz için bunun insanlığın yıldızlararası uzaydaki tarihi adımı olduğuna inanıyoruz” dedi.

Voyager projesi araştırmacılarından Edward Stone “Artık yeni ve kesin verilere sahip olduğumuz için bunun insanlığın yıldızlararası uzaydaki tarihi adımı olduğuna inanıyoruz” dedi.

voyagerYıllardan bu yana Voyager 1’in güneş sistemimizi nihayet terk edip etmediği tartışılıyordu. Fakat anlaşıldığı üzere uydu yıldızlararası uzaya 2012 yılında ulaşmış bile. Iowa Üniversitesi’nden Donald Gurnett, Voyager 1’ın yaklaşık olarak 35 yıllık yolcuğunun ardından, uzayın dış sınırını geçtiğini açıklarken, Voyager projesi araştırmacılarından Edward Stone de “Artık yeni ve kesin verilere sahip olduğumuz için bunun insanlığın yıldızlararası uzaydaki tarihi adımı olduğuna inanıyoruz” diye konuştu. Aslında daha önceleri de sondanın güneş sistemimizin sonuna ulaştığı tahmin edilmişti. Fakat NASA bunu doğrulamamıştı henüz. Voyager 1, 5 Eylül 1977’de yolculuğuna başlarken, ikiz sonda Voyager 2, iki hafta önce (20 Ağustos) yola çıkmıştı bile. Sonda yaklaşık saatte 60.000 km hızlı uzayda yol alıyor ve dünyaya olan 19 milyar kilometrelik mesafesiyle insanoğlunun en uzaktaki habercisi. Olağanüstü uzaklık nedeniyle sondanın sinyalleri 17 saatten sonra ulaşıyor dünyaya. Biraz daha yavaş uçan Voyager 2 ise dünyamızdan 15 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Güneş sistemimizin sınırı (helyopoz), Güneş’ten gelen sabit parçacık akımlarının dıştan akan yıldızlararası parçacıklarca durdurulan yer olarak tanımlanır. Helyopozun arkasında yıldızlararası uzay başlar. Fakat Güneşin kütle çekimi daha uzağı etkiliyor. Geçen yılın Ağustos ayında Voyager’ın ölçüm aletlerindeki güneş parçacıklarının sayısı en az 1000 faktör düşerken, yıldızlararası parçacıkların miktarı neredeyse yüzde on oranında artmıştı. Araştırmacılar o zaman Voyager1’in yıldızlararası uzaya girdiğini tahmin etmişlerdi. Fakat parçacık yoğunluğunun kesin olar belirlenmesi ancak bu yılın nisan ayındaki ve geçen yılın ekim ayındaki ölçüm verileriyle mümkün oldu. Voyager yıldızlararası uzaya girerek, insanlığın bilimsel hayalleri ve girişimleriyle ilgili yeni bir sayfa açıyor. Sondanın 2025 yılına dek veri göndermesi bekleniyor, o tarihten sonra enerji kaynakları tükenmiş olacak. Fakat Voyager 1 yine de uzaydaki yolculuğuna devam ederek, 38.000 yıl sonra Küçük Ayı takımyıldızındaki, zayıf ışıyan AC + 79 güneşini geçecek. Şayet Voyager sondaları yabancı bir uygarlığa ulaşacak olursa dünyamızdan haber alabilecekler. Çünkü iki sondada da üzeri altın kaplı “Dünyanın Sesleri” adlı bir plak ve kullanım kılavuzu ile birlikte bir de plakçalar bulunuyor. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:29 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.