Eğitimde doğru model ne olmalı?

Çocuğunuz için okul araştırmalarına mı başladınız? Okul tanıtım günlerine katıldınız ve aklınız mı karıştı? Peki siz hangi eğitim modelini aradığınızı biliyor musunuz? Çocuğunuz için en doğru sistem hangisi, biliyor musunuz?

Çocuğunuz için okul araştırmalarına mı başladınız? Okul tanıtım günlerine katıldınız ve aklınız mı karıştı? Peki siz hangi eğitim modelini aradığınızı biliyor musunuz? Çocuğunuz için en doğru sistem hangisi, biliyor musunuz?

egitimEĞİTİMDE DOĞRU MODEL NE OLMALI? 21.YÜZYILDA EĞİTİMİN HEDEFLERİ NELERDİR?

Bu hedefler ışığında şekillenen en doğru ve yararlı yaklaşım nedir ve nasıl yürütülmelidir konusunda biraz kafa yoran, çocuklarının ve hepimizin geleceği için doğru seçimler yaparak geleceğimizi en ideal şekilde şekillendirmek için çaba sarf eden tüm anne babalar ve bu ideali gerçekleştirmek için özveriyle çalışan tüm eğitimciler için günümüz eğitim felsefesinin Progressivist Yaklaşım (İlerlemecilik) olduğu olgusu ortaya çıkıyor.

ÇOCUĞUNUZ OKULDA BÖYLE DAHA BAŞARILI OLABİLİR

İlerlemeci anlayış, pragmatik felsefenin eğitime uygulanışıdır. Bu felsefe, eğitimin sürekli bir gelişim içinde olduğu tezini savunur. Bu gelişime ve ihtiyaçlara göre de paradigmalar çerçevesinde eğitimciler yeni yöntemler hazırlamalıdırlar. Geçmişteki yaşantıların gelecekteki davranışların daha doğru, daha iyi ve güzele yönlendirilmesine yardımcı olabilmesi eğitimin temel işlevidir.

 İLERLEMECİ ANLAYIŞIN TEMEL İLKELERİ

1) EĞİTİM AKTİF VE ÇOCUĞUN İLGİLERİNE GÖRE OLMALIDIR:

Bu anlayışa göre çocuk bir bütündür. Çocuğun tüm özellikleri, yaşantıları ve becerileri bütün olarak değerlendirilir.  Eğitim sistemi de çocuğu merkeze alan bir mantıkta olmalıdır. Eğitim programı çocukların ilgi, kapasite ve özelliklerine uygun şekilde planlanır. 2) ÖĞRETİMDE PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ ESAS ALINMALIDIR: İlerlemeci anlayışta, bilgi etkileşim içinde aktif olarak kazandırılır. Bilgiyi alırken de öğrencilerin ilgilerine göre yöntemler belirlenir. Bilginin aktarımı ve kalıcı olmasında da problem çözme yöntemi kullanılır. Problem çözmek için de öğrenciler eski bilgilerini kritik düşünme becerileri ile geliştirirler.

3) OKUL, YAŞAMA HAZIRLIK DEĞİL YAŞAMIN KENDİSİ OLMALIDIR:

Okulun öğrencileri hayata hazırladığı söyleminin aksine ilerlemeci anlayış, okulun temel işlevlerinden birinin öğrencileri hayata hazırlamak değil hayatı tamamen okulun içine taşımaktır. Bunun için de hayatta karşılaşılacak durumlara okullarda yer verilir.

4) ÖĞRETMENİN GÖREVİ YÖNETMEK DEĞİL, REHBERLİK ETMEK OLMALIDIR.

Geleneksel anlayıştaki öğretmeni tek otorite olarak gören bakış açısı ilerlemeci anlayışta yerini öğretmenin rehberliğine bırakır. Öğretmen, kendi bilgi ve birikimini öğrencinin faydasına açmakla beraber öğrenciler kendi ihtiyaçları ve ilgileri doğrultusunda öğretmenden faydalanabilir ve yardım isteyebilir. Merkezde yer alan öğrenci olur.

5) OKUL, ÖĞRENCİLERİ YARIŞTIRMAKTAN ÇOK İŞBİRLİĞİNE YÖNELTMELİDİR:

Doğası gereği sosyal bir varlık olan insan, ilerlemeci anlayışa göre işbirliği yaparak öğretime katıldığında daha mutlu ve daha başarılı olacaktır. Yarışmacı bir sistem ise bunu sunmaktan uzaktır. Uygar bir yaşamın gereği de grup yaşantılarının eğitime içkin hale getirilmelidir.

6)DEMOKRATİK EĞİTİM ORTAMI OLUŞTURULMALIDIR:

Eğitimin ortamının demokratik olması, ilerlemeyi sağlayacağı için ilerlemeci anlayış demokratik eğitim ortamını destekler. Gelişmek için eğitimde bu demokratik ortam desteklenir ve öğrencilerin fikirlerini serbestçe dile getirmelerine, kendilerine yönetmelerine, faaliyetlerini arkadaşlarıyla birlikte planlamasına izin verilir. ERA KOLEJİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:24 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.