DUYGUSAL ŞİŞMANLIĞA DİKKAT

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

Uzmanlar ruhsal gelgitlerin yoğun, stresin, anksiyetenin, depresyonun bol olduğu dönemlerin yeme bozukluklarını tetiklediğini belirtiyor. Evden, işten, eşten, memleketten ayrı düşmeler, kalp-gönül yaraları, ana-baba kayıpları, uzamış yalnızlıklar, iyi yönetilememiş hüzünler dahil "ruhu yoran ne varsa" kilo aldırıyor.

Böyle dönemlerde yeme kontrolü bozuluyor, yiyecek içecek seçimleri değişiyor. Şeker, un, nişastalı yiyeceklere yönelme başlıyor. Çikolata, dondurma, pizza, makarna favori yiyecekler haline geliyor. Duygu kontrolünü elimizden kaçırdığımızda diyetler bozuluyor. Porsiyonlar büyüyor, oburluk, açgözlülük, doyumsuzluk başlıyor. "Atın ölümü arpadan olsun" türünden boş vermeler, vazgeçip, hoş görmeler de bu dönemlerde sıklaşıyor. Aynı dönemlerde yeme-içme tuzaklarına yakalanma ihtimali de artıyor.

Eğer "Yediklerime Duygusal mı yaklaşıyorum?", "duygusal bir şişman mıyım?" gibi sorular aklınıza takılıyorsa diyetisyen Sevinç Akdur Akdağ'ın hazırladığı (Su İçsem Yarıyor/Kapital Yayınları/2005) testi dikkatle uygulamanızı tavsiye ederim. Uygulayıp halinizi gözden geçirin ve gerekiyorsa siz de kendinize bir çeki-düzen verin!

Olumsuz duygular bellek kaybını hızlandırabilir mi?

Nöroloji uzmanları olumlu ve iyi düşünmenin belleğe pozitif etkilerinin olduğunu söylüyor. Özellikle kronikleşmiş stres, anksiyete ve depresyon gibi olumsuz duygular bilinçsel gerilemeyi hızlandırabiliyor. Yapılan araştırmalarda "Endişeden uzak, huzurlu sosyal ağları güçlü, sosyal güveni ve manevi yapılanması sağlam bir ruhsal organizasyon bellek üzerinde koruyucu bir etkiye sahip" deniyor.

Tamamlayıcı tedavilerin sırt ve bel ağrılarında faydası olabilir mi?

Masaj ve akupunktur başta gelmek üzere tamamlayıcı tıbbın kullandığı bazı tedavilerin (yoga, meditasyon, ısıtma) bel ve sırt ağrılarında bazen faydalı olabileceği anlaşılıyor. Bu tedavilerin çok ciddi bir acemilik yapılmadıkça muhtemelen önemli bir zararı da olmuyor. Bazı hastalar bir taraftan modern tıbbın önerdiği uygulamaları sürdürürken diğer taraftan tamamlayıcı tıbbın özellikle masaj ve akupunktur ağırlıklı tedavilerinden de faydalanıyor. Bu faydanın en azından tedavinin başlangıç döneminde etkili olabileceğini gösteren işaretler var. Eğer böyle bir yardım almak istiyorsanız mutlaka doktorunuzun bilgisi dahilinde yapmanızı öneriyoruz. Çünkü özellikle omurga üzerine yapılacak olan tamamlayıcı tıp uygulamaları ciddi problemlere, komplikasyonlara, hasarlara, hatta sakatlıklara yol açabiliyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Eylül 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.