Duygusal şiddet uygulayan erkeklerin ortak özellikleri

Duygusal şiddet uygulayan erkeklerin ortak özellikleri var! Sürekli ne yaptığınızı ve kiminle birlikte olduğunuzu bilmek istiyor. İstediğini yapmazsanız sinirleniyor. İşi berbat etmemeniz için size onun nasıl yapılacağına dair talimat veriyor.

Eğer siz, bir arkadaşınız ya da akrabanız böyle bir durumdaysa, sizi kontrol etmeye çalışan baskıcı bir erkekle karşı karşıya olmanız muhtemel.

Bunlar, Meksikalı çift ve aile terapisti Tere Diaz Sendra'nın görüşleri. BBC Mundo Servisi'ne konuşan Sendra, "Cinsiyet eşitliği konusunda evrimleştiğimiz bir yüzyılda kulağa inanılmaz gelebilir, ancak sahiplenici ve kontrolcü davranışlarla kapana kıstırılmış danışmanlar o kadar çok görüyorum ki" diyor. "Özellikle de kadınlara oluyor" diye belirtiyor.

Aile içi şiddetin önlenmesi konusunda çalışan Sendra, psikolojik şiddete varan kontrolcü davranışın ne olduğunu, bu davranışın nasıl tespit edileceğini ve bundan nasıl kaçınılacağını anlattı.

Kontrolcü ve baskıcı bir partner nasıl tanımlanır?

Bu kaba, sert ve saygısız bir kişidir.

Hepimiz bir ara kontrolcü bir şekilde davranmışızdır ancak psikolojik şiddet uygulayan kişi bazı imtiyazlarını hükmetmek ve başka bir kadını ya da erkeği kendi arzularına, çıkarlarına, ihtiyaçlarına ve gerekliliklerine göre boyun eğdiren kişidir.

Psikolojik şiddet uygulayan kişi nasıl bir strateji izler?

Genellikle baştan çıkarma, manipülasyon ve korku içerir, bunlar da tehditvari bir davranışı. En tehlikeli vakalar, "narsistik sapkınlık" şeklindeki davranış bozukluklarına sahip kişilerdir.

Kurbanları suçlunun kendileri olduğuna, başka kimsenin onları istemeyeceğine ve başka bir hayata adım atamayacaklarına inanana kadar onları tamamen değersizleştirmek, susturmak ve kafalarını karıştırmak isterler.

-Zaferleri ve flörtleriyle böbürlenir
-  Partnerine ya da ilişkiye vakit ayırmaz
- Saygısızca davranır
- Ana karakter olmak ister
- Başkalarının duygularının onun için önemi yoktur
- Kontrolcü ve sahiplenicidir

Kadınlar da psikolojik şiddet uygular mı?

Psikolojik şiddetin, gücü elinde tutmakla genellikle doğrudan ilgisi var. Ancak kadınları başkalarının uyduları gibi davranmaları için koşullayan pek çok etken de var - özellikle de çocuklarının ve partnerlerinin. Öte yandan erkekler, kendilerini kendi hayatlarının kahramanı yapmaya daha fazla eğilimliler.

Ancak kadınlar da duygusal şiddete varan baskı uygulayabilir. Kadın da partnerini ekonomik olarak kontrol altında tutabilir ya da partnerini çocukları görmesini engellemekle tehdit edebilir.

Duygusal şiddet uygulayanlar böyle mi doğar yoksa büyüdükçe mi böyle olur?

Genellikle birbiriyle bağlantılı pek çok faktör var. Daha tepkisel ve şiddete eğilimli olarak doğmuş kişiler de var. Daha az hoşgörülü olma ve çabuk hayal kırıklığına uğrama eğilimindeler. Aynı zamanda mütemadiyen bir onaylanma isteği içindedirler. Bu tür insanlar istemeyerek de olsa daha sonra pişmanlık duyabilecekleri tepkileri göstermeye daha fazla eğilimliler.

Ancak bir tür cesaret ve bağımsızlık gösterilerini yücelten ve ödüllendiren ataerkil bir yapıda yaşadığımız gerçeğine de gözlerimizi kapatamayız. Çoğu zaman erkek çocukları "adam" olmayı öğreniyor. Bu tür davranışlar kültürel olarak normalleştiriliyor ve "narsistik sapkın" tarzı ekstrem boyutlara taşınabiliyor.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Ağustos 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.