Dünyanın en yağmurlu bölgesi neresi?

Dünyanın birçok bölgesi çok miktarda yağış alıyor. Peki, rekor hangi bölgeye ait?

Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor. Bengal Körfezi’nde toplanıp yoğunlaşan nem, Khasi Dağları adı verilen 1500 metreye yakın bu platoda yağmura dönüşüyor.

Bu kadar yağmur alan bir bölge doğal olarak yeşil ormanlara ve çok sayıda şelaleye ve suların oyduğu mağaralara sahip. Birkaç km doğudaki Cherrapunji ya da yerel adıyla Sohra bölgesi ise dünyanın ikinci en yağışlı bölgesi unvanını almış. Buraya düşen ortalama yağmur miktarı Mawsynram’dan sadece 100 mm daha eksik.

Fakat bugüne kadar kaydedilmiş en yağışlı ay ve yıl rekoru hala Cherrapunji’ye ait. Temmuz 1861’de 9300 mm ile rekor düzeyde yağış alan bölge, Ağustos 1860’dan o tarihe kadar düşen 26.470 mm yağmur ile gelmiş geçmiş en ıslak bölge olarak kitaplarda yerini aldı.

Hindistan’ın Meghalaya eyaletine bağlı bu bölgelerde yaşayan halk daima kamıştan örülmüş şemsiyelerle dolaşır. Aşırı yağış nedeniyle tarım imkansızdır bu topraklarda. Ayrıca köprüler ve yollar da sürekli onarım gerektirir.

Bu yüzden geleneksel inşaat malzemeleri yerine, kauçuk ağaçlarının kökleri bambu çubuklara örülerek kurulan düzenekler kullanılıyor. Bambu çürüyüp düşse de, karşı kıyıya kadar tutunan köklerden canlı bir köprü oluşuyor. Tam yerine oturması 10 yıl kadar alsa da bu köprülerin ömrü 500 yıl olabiliyor.

KOLOMBİYA RAKİP Mİ?

Dünyanın en yağışlı bölgesi unvanının kendisine ait olduğunu iddia eden başka bir ülke de Kolombiya.

Ülkenin kuzeybatısındaki Lloro şehrinde 1952 ve 54’te 13.474 mm yağış kaydedilmiş. Fakat burada eski ölçekler kullanıldığı için resmi kayıtlarda bu ölçüler esas alınmıyor. And Dağları’nın öte yanında Puerto Lopez adlı bölgede de yıllık ortalama yağış miktarı 12.892 mm’yi buluyor. Fakat burada bazı yıllarda ölçüm yapılmadığı için 30 yıl art arda yağış verilerini toplamış olan diğer bölgelerle karşılaştırmak mümkün olmuyor.

Pasifik Okyanusu’ndan sürekli akış halinde olan nem, And Dağları’nın etkisiyle Puerto Lopez’de yılın 320 günü yağmur yağmasına neden oluyor.

Fakat 2014’te Dünya Meteoroloji Örgütü bu tartışmalara nokta koydu. 15-16 Haziran 1995’te kaydettiği 2493 mm yağış ile Cherrapunji iki günlük dünya rekorunu elinde bulunduruyor. Meghalaya Eyaleti’nin bu kadar ıslak olmasının nedeni ise yılın belli döneminde rüzgarla güney ve güneydoğu Asya’ya taşınan muson yağmurları. Temmuz’da doruğa çıkmak kaydıyla, Mayıs’tan Ekim’e kadar süren muson mevsiminde bölgeye yıllık yağış miktarının yüzde 90’ı düşmüş olur. Aralık’tan Şubat’a kadar olan kuru dönemde ise çok az yağış görülür.

BBC


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Ocak 2016Yayınlanma Tarihi:08 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.