Domates Gribi Nedir?

Domates Gribi yaşamı tehdit etmeyen, ancak dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken bulaşıcı bir hastalık Hastalık 1-5 yaş arasındaki çocukları ve bağışıklığı baskılanmış yetişkinleri hedef alıyor. Domates Gribi’nin en önemli belirtileri arasında ateş, kırmızılı ve ağrılı kabarcıklar var.

Domates gribi ilk olarak 6 Mayıs 2022'de Kerala'nın Kollam semtinde tanımlandı. Domates Gribi virüsünün Covid-19'a benzer semptomlar gösterdiği ancak virüsün SARS-CoV-2 ile ilgili olmadığı açıklandı Domates gribi viral bir enfeksiyondan ziyade çocuklarda chikungunya veya dang hummasının bir sonucu olabilir.

Domates Gribi Hakkında

Hindistan’da görülen ve hızla yayılan Domates Gribi nadir görülen viral bir enfeksiyon. Endemik bir durumda ve yaşamı tehdit edici olmadığı düşünülüyor; ancak, COVID-19 pandemisinin korkunç deneyimi nedeniyle, daha fazla salgını önlemek için dikkatli olmak gerekiyor.  Hindistan, virüsün Kerala'da ilk kez 6 Mayıs'ta bildirilmesinden bu yana 82 kadar domates gribi vakası kaydedildiğini açıkladı.

Domates Gribi araştırmaya göre, çoğunlukla 1-5 yaş arasındaki çocukları ve bağışıklığı baskılanmış yetişkinleri hedef alıyor. Aynı zamanda el, ayak ve ağız hastalığının yeni bir çeşidi olabilir. Çalışma, bazı vaka araştırmalarının, bağışıklığı yeterli yetişkinlerde el, ayak ve ağız hastalığını bile gösterdiğini söyledi.

Domates Gribi Belirtileri Nelerdir?

Tıp uzmanlarının çok bulaşıcı olarak adlandırdığı Domates Gribi’nin belirtileri;

- Yüksek Ateş
- Kusma
- Ağrılı kabarcıklar
- Kırmızı döküntüler
- Eklemlerde ağrı
- Mide Bulantısı
- İshal

Çocuklarda Domates Gribi Belirtileri

Domates gribi olan çocuklarda gözlenen birincil semptomlar,

- Yüksek ateş
- Kızarıklık
- Eklemlerde yoğun ağrı
- Vücut ağrıları
- Ateş
- Yorgunluk
- Halsizlik
-  Dehidrasyon
- Ciltte kızarıklıklar

Domates Gribi Teşhisi

Domates Gribi vakaları ve belirtileri gösteren hastalar, dang, chikungunya, zika virüsü, varicella-zoster virüsü ve herpes teşhisi için moleküler ve serolojik testlerden geçmelidir. Bu viral enfeksiyonlar ekarte edildiğinde, Domates Gribi teşhisi konulur.

Domates Gribi tedavisi

Domates gribi kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır ve onu tedavi edecek özel bir ilaç yoktur. Domates gribi chikungunya ve dang hummasına ve ayrıca el, ayak ve ağız hastalığına benzediğinden, tedavi de benzerdir. Domates Gribi için izolasyon, dinlenme, bol sıvı ve tahriş ve kızarıklıkların giderilmesi için pomatlar kullanılmalıdır. Ateş ve vücut ağrısı için destekleyici parasetamol tedavisi ve diğer semptomatik tedaviler gereklidir.

Enfeksiyonun diğer çocuklara veya yetişkinlere yayılmasını önlemek için semptom başlangıcından itibaren 5-7 gün boyunca izolasyon izlenmelidir.

Domates gribinin tedavisi veya önlenmesi için herhangi bir antiviral ilaç veya aşı mevcut değildir.

Domates Gribi Nasıl Bulaşır?

Viral enfeksiyonlar yaygın olduğundan ve yayılmanın yakın temas yoluyla olması muhtemel olduğundan, çocukların domates gribine maruz kalma riski daha yüksektir. Küçük çocuklar, bebek bezlerinin kullanımı, temiz olmayan yüzeylere dokunmanın yanı sıra doğrudan ağza bir şeyler sokmak yoluyla da bu enfeksiyona yatkındır. El, ayak ve ağız hastalığına benzerlikler göz önüne alındığında, çocuklarda domates gribi salgını kontrol altına alınıp önlenmezse bulaşma yetişkinlerde de yayılarak ciddi sonuçlara yol açabilir.

Diğer grip türleri gibi domates gribi de çok bulaşıcıdır. Bu nedenle, domates gribi virüsünün Kerala'dan Hindistan'ın diğer bölgelerine yayılmasını önlemek için doğrulanmış veya şüpheli vakaların dikkatli bir şekilde izole edilmesi ve diğer ihtiyati adımların izlenmesi zorunludur. Önleme için en iyi çözüm, çevredeki ihtiyaçların ve ortamın uygun hijyeninin ve sanitasyonunun sürdürülmesinin yanı sıra enfekte çocuğun diğer enfekte olmayan çocuklarla oyuncak, giysi, yiyecek veya diğer eşyaları paylaşmasını önlemektir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Eylül 2022Yayınlanma Tarihi:23 Ağustos 2022

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.