DOKTORA ŞİDDET ARTTI

DHA

Son 1 yıl içerisinde Isparta ve Burdur'da çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 45'i sözlü veya fiziki şiddete maruz kaldı. Sağlıkçılara yönelik şiddet olaylarının artmasını gözönüne alan Tabip Odası, ‘Alo şiddete uğradım’ hattı kuruyor.

Türk Tabipler Birliği'nin 'Şiddet Çalıştayı' programında gündeme alınan 'Şiddet bildirim hattı' ülke genelinde uygulamaya geçerken, Isparta- Burdur Tabip Odası sağlık çalışanlarına yönelik hizmet verecek hattı kurma hazırlıklarını tamamladı.

Isparta- Burdur Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Metin Aydın, "Sağlık hizmetlerine ulaşmada çekilen zorlukların, salıkta dönüşüm politikasında yaşanan sıkıntıların sorumlusu sağlık çalışanıymış gibi gösterilmek isteniyor. Sağlık kurumlarında ilk basamakta hekimle muhatap olan hasta veya hasta yakını olumsuz bir durumda şiddeti hekime uyguluyor. Çünkü sistem bizleri hedef haline getiriyor" dedi. Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını ileri süren Aydın, bunun için hattın gerekliliğine dikkat çekti.

İŞTE ŞİDDET HARİTASI

Oda olarak 310 sağlık çalışanı üzerinde yapılan araştırma hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Metin Aydın, son 1 yıl içinde çalıştıkları kurumda şiddet içeren en az bir olaya tanık olduğunu söyleyen sağlık çalışanı oranının ortalama yüzde 56 olduğuna dikkat çekti. Metin Aydın, “Pratisyen hekimler yüzde 66 ile en fazla şiddete tanık olan grup. Bunların çoğunluğu il merkezlerinde ve acillerde çalışan pratisyen hekimler. Çalışma yaşamları boyunca en az bir defa şiddet içeren olaya tanık olduğunu söyleyen sağlık çalışanı oranı yüzde 96. Son 1 yıl içerisinde Isparta ve Burdur'da çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 45'i sözel veya fiziki şiddete maruz kalmış. Kadınlar arasında bu oran yüzde 58, erkekler arasında ise yüzde 26” diye konuştu.

Araştırmaya göre, asistanların yüzde 33'ü son 1 yıl içerisinde şiddete maruz kalırken, hemşirelerin yüzde 53'ü, yardımcı sağlık personelinin yüzde 33'ü son bir yıl içerisinde şiddet gördü. Araştırma sonucuna göre, uzman hekimlerin yüzde 67'si, pratisyen hekimlerin yüzde 77'si, kadın pratisyen hekimlerin yüzde 81'i hayatı boyunca en az bir defa şiddete maruz kaldı.

EN ÇOK SÖZLÜ ŞİDDET OLUYOR

Uzm. Dr. Metin Aydın, şiddetin en fazla acil serviste görüldüğünü belirterek, "Sağlık çalışanlarının yüzde 45’i şiddete gündüz çalışma saatleri içinde maruz kalmış” dedi. Şiddetin önlenmesi için şu anda uygulanan sağlık politikalarının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Oda Başkanı Aydın, "Isparta ve Burdur’da, bölgemizde çalışan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet içeren eylemler artmıştır. Şiddeti önlemek için yapılan çalışmalar ve tedbirler ise yetersizdir" diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Eylül 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.