Doğada vakit geçir beyni dinlendir
Beynin aşırı gerginlik yaratan dikkat kaynaklarını sıfırlayıp zihinsel yorgunluğu azalttığı bir an olan sessiz düşünme için kullanılıyor. Beyninizi doğada dinlendirin.

Beynin aşırı gerginlik yaratan dikkat kaynaklarını sıfırlayıp zihinsel yorgunluğu azalttığı bir an olan sessiz düşünme için kullanılıyor. Beyninizi doğada dinlendirin.

BEYNİMİZ NASIL ÇALIŞIYOR
Bu teoriyi teste tabi tutmak çok zor oldu. Daha önceki çalışmalar, ağaçların ve parkların yanında yaşayan insanların, betonarme yapıların arasında yaşayanlara göre tükürüklerindeki kortizol (bir stres hormonu) seviyelerinin daha düşük olduğunu ve dikkat dağınıklığından muzdarip olan çocukların, parkta yürüyüş yaptıktan sonra bilişsel testlerde daha başarılı olduğunu keşfetti. Ancak insanlar gerçekten açık havada oldukları sırada beyinlerini incelemek mümkün olmamıştı. Ta ki beyin dalgalarını inceleyen elektroansefalogram (EEG) isimli bir teknolojinin portatif ve hafif bir versiyonu geliştirilene kadar… Edinburgh'taki Heriot-Watt Üniversitesi'nde ve Edinburgh Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar Mart'ta The British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan araştırma için, bu portatif EEG'leri 12 sağlıklı gencin kafasına yerleştirdi. Elektrotlar, beyin dalgası göstergelerini kablosuz olarak her bir gönüllünün sı rtında taşıdığı dizüstü bilgisayarlara gönderdi. Araştırmacılar daha sonra katılımcıları Edinburgh'ta kısa bir yürüyüşe çıkardı. Önce şehrin tarihi kesimine, sonra parka benzeyen bir alana, daha sonra da ticari bir bölgeye gittiler. Araştırmacılar sonrasında kaygı, dikkat, zihinsel uyarılma ve derin düşünce ya da sakinlik belirtileriyle bağlantılı olduğunu düşündükleri beyin dalgalarını inceledi. Gördükleri şey, yeşil alanların beyin yorgunluğunu azalttığı fikrini doğruladı . Ticari bölgede beyin dalgaları uyarılmıştı; parktaysa göstergeler derin düşünce durumuna işaret ediyordu. Küçük çaplı olan bu araştırma, yeşil alanları görmenin bilişsel etkileriyle ilgili bir incelemeden çok, yeni EEG teknolojisiyle ilgili bir deney gibiydi. Çalışmanın başında bulunan Heriot-Watt Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Jenny Roe, her şeye rağmen bulguların tutarlı, güçlü ve değerli olduğunu söylüyor. Roe'ya göre araştırma, hiç vakit kaybetmeden "çalışmaya ara verip yeşil bir alanda yürüyüş yapmanızı ya da sadece yürümenizi, ya da hiç olmazsa ofisinizin penceresinden yeşilliğe bakmanızı" öneriyor. Roe, "Bu vakit kaybı değil. Onarıcı bir etki yaratması ve dikkat yorgunluğu ve stresten kurtulmaya yardımcı olması mümkün" diyor. THE NEW YORK TIMES
Bu yazı 3060 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe, 10:00
Güncelleme Tarihi : 15 Nisan 2013 Pazartesi, 14:42