Diyabet çocuklarda da görülüyor

Diyabetin sadece büyüklerde görüldüğü yanılgısı çocuklarda tanı konulmasını geciktiriyor.

Diyabetin  sadece büyüklerde görüldüğü yanılgısı çocuklarda tanı konulmasını geciktiriyor.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi  Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevil Arı Yuca, diyabetin  sadece büyüklerde görüldüğü yanılgısının çocuklarda tanı konulmasını  geciktirdiğini, bu nedenle rahatsızlığın hastayı ölüme kadar götürdüğünü  söyledi. Yuca,  diyabetin çocukluk çağının en sık  görülen kronik hastalıklarının başında geldiğini belirtti.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Ergenlik çağında ve her yaştaki çocukta görülen bu hastalığın erken  tanısının çok önemli olduğunu ifade eden Yuca, geç konulan tanının koma ile  sonuçlanabildiğini, bunun tedavi sürecini de olumsuz etkilediğini aktardı. Çocuklarda diyabet hastalığındaki artışa dikkati çeken Yuca, “Çocuklarda  görülen tip 2 diyabet dünyada büyük bir hızla artış göstermektedir. Son yıllarda  bu artışın hızı yetişkinlerde görülen artış hızına benzer seviyededir. Ancak  'diyabet sadece büyüklerde görülür' yanılgısı, çocuklarda tanı konulmasını  geciktirmektedir. Bu tanının gecikmesi ölümlere bile neden olmaktadır. Erken  konulan tanı hayat kurtaracağı gibi, çocukların hayatlarını sağlıklı  geçirmelerine de katkı sağlar” diye konuştu.

AŞIRI KİLO VE DİYABET İLİŞKİSİ

Tip 2 diyabetin 40 yaşın üstündekilere ciddi zararlar veren bir hastalık  olduğunu anlatan Yuca, son yıllarda aşırı kilolu ve hareketsiz çocukların  çoğalmasıyla birlikte tip 2 diyabetli çocuk sayısının da arttığını söyledi. Yuca, bu artıştaki en önemli etkenlerden birinin de beslenme tarzı  olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti: “Piyasada yüksek yağ içeren yiyeceklerin artışı, lifli gıdaların  alınmaması, ailelerin dışarıda hazır yiyeceklere yönelmesi beslenme tarzını büyük  oranda etkilemektedir. Tip 2 diyabetlilerin büyük çoğunluğunun tanı konduğu anda  şişman olduğu görülmektedir. Hayat boyu süren diyabet tedavisinin başarılı olması  için ailelerin beslenme tarzını değiştirmesi ve fiziksel aktivitelere önem  vermesi gerekmektedir.” Diyabet tedavisi süren çocukların ailelerine de bu süreçte önemli  görevler düştüğünü vurgulayan Yuca, diyabetle yaşamak zorunda kalan çocuğun,  çektiği sıkıntılardan iyi bir psikolojik destek, duyarlı bir aile ve okuldaki  öğretmenlerinin yardımıyla kurtulabileceğini sözlerine ekledi. A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Kasım 2012Yayınlanma Tarihi:20 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.