Dişlerine bak hastalığını anla!

Hastalıkların şifresi dişlerinizde saklı. Uzmanlar, reflü, sedef, kanser, diyabet gibi rahatsızlıkların ağız ve dişlerde kendini belli ettiğini söylüyor.

Hastalıkların şifresi dişlerinizde saklı. Uzmanlar, reflü, sedef, kanser, diyabet gibi rahatsızlıkların ağız ve dişlerde kendini belli ettiğini söylüyor.

dislerhastalikİnsan vücudu bir bütün olduğu için bu bütünün herhangi bir yerinde meydana gelen aksaklık diğer bölgeleri de etkiliyor. Uzmanlar, ağzımızın çok sayıda hastalığa ait sinyaller verdiğini söylüyor. Erken teşhis ve tedavinin hastalıkların vücuda vereceği hasarları önlemede etkili olduğunu aktaran uzmanlar dişlerin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor. İşte o sinyallerin işaret ettiği hastalıklar...

REFLÜ

Bu hastalık temelde aşırı miktarda gastrik asit içerikli sıvıyla ortaya çıkan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Reflü hastalarının dişlerinde erozyonlar (aşınmalar) görülür. Bu hastalarda diş minesi zayıflar ve buna bağlı olarak dişlerde estetik olmayan sarı bir renk belirir.

ANEMİ (KANSIZLIK)

Bu hastaların dilleri; kırmızı, parlak ve ağrılı olur. Yine bu sorunda kişilerin ağız köşelerinde kırmızı lezyonlara rastlanır.

AIDS

Bağışıklık sisteminin baskılanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. HIV enfekte kişilerde 40'tan fazla ağız bulgusu saptanmıştır. Bunların en sık görülenleri; diş etlerinde kızarıklık, kanamalar, çene kemiğinde erime, aftöz lezyonlar, ağız içi mantarlar ile ağız kuruluğu gibi semptomlardır.

LÖSEMİ Lösemi hastalarında ağız içinde, 'peteşi' adı verilen küçük kanama odakları, ülserler ve yine çene kemiğinde kayıplar ile ağız dokularında yaygın morluklar görülür. Diş eti büyümeleri de löseminin ağız içi belirtilerindendir. Bu gibi özel bulgular günümüzde hastalığın erken teşhisine olanak tanır.

DİYABET Diyabet, kandaki glikoz seviyesini (kan şekerini) düzenleyen esas hormon olan ensülinin az salgılanması, hiç salgılanmaması (Tip 1 Diyabet) veya dokuların ensüline yeterince cevap verememesine bağlı ( Tip 2 Diyabet) görülen bir hastalıktır. Dişi çevreleyen ve destekleyen dokuların iltihabı anlamına gelen, 'Periodontitis'e diyabet hastalarında sık rastlanır. Bu hastalığı diyabetik dokularda meydana gelen değişiklikler; dişetinin iltihabıyla birlikte meydana gelen diş eti kanaması, diş eti büyümesi ve kemik kayıpları izler. Bu durum kontrol altına alınamadığında dişlerde sallanma ve kayıpların varlığı kaçınılmazdır. Bunun yanı sıra tekrarlayan apseler, tükürük akışında azalma, ağız kuruluğu, ağız kokusu, yüksek çürük riski ve mantar oluşumları da gözlenebilir. TİROİT Tiroit bezinin normalden fazla çalışması ve fazla hormon salgılamasına, 'hipertiroidi' adı verilir. Bu hastalarda bazal metabolizma hızı artışı olduğu için erken diş eti rahatsızlıkları, dişlerin sürme zamanlarında değişim ve erken çene gelişimi ortaya çıkabilir. Ayrıca ağız mukozasında tümörler ve enfeksiyon da sık rastlanan sorunlar arasındadır. "Hipotiroidi" durumunda (Tiroit bezinin az çalışması) ise dilde büyüme ve dişlerde çapraşıklık görülebilir. TAKVİM

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Mayıs 2015Yayınlanma Tarihi:13 Mayıs 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.