Dinlenmeye vakit ayırın

Bazıları dinlenmeyi vakit kaybı sayar. Bazıları ne yapsa dinlenemez. Ancak dinlenme, sağlıklı Ve huzurlu yaşamanın vazgeçilmez koşulu. Onun da kendisine göre teknikleri var.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden Uzm. Psk. Yıldız Burkovik bayramda tatilde dinlenmek için önerilerde bulundu.

İşte Burkovik'in açıklamaları:

BARDAĞI dolduruyorsunuz, dolduruyorsunuz... Su, bardağın yarısını aştı. Eğer siz hâlâ doldurmaya devam ediyorsanız, sonucunu da biliyorsunuzdur muhakkak. Taşırmamak veya bardağı devirmemek istiyorsanız, yapacağınız tek şey, zaten farkında olduğunuz gerçeği kabul etmek, artık doldurmayı bırakmaktır, tabii eğer bunu isterseniz.

Dinlenmenin insan için ne İfade ettiğini şöyle yorumluyor: "Hayatın getirdiği sıkıntıların gerginleştirdiği insanı hayata yeniden hazırlamaktır dinlenme. Hayatı daha kaliteli yaşayabilmek için bir yol bulabilme veya uygun bir yol seçebilmektir. Meydana gelen bütün olumsuzluklardan uzaklaşıp bedene ve zihne gerekli olan vakti ve önemi vermektir."

"İyi bir şekilde dinlenmek kişinin kendisinin elindedir," diyor Yıldız Burkovik. "Beyinde birtakım dalgaların ortaya çıkmasını sağlamak lâzım. Alfa denilen rahatlama dalgaları ortaya çıktığında zihin ve onunla birlikte vücut dinlenmeye başlar. Bu beyin dalgalan artarken kişi hayal gücüyle bu dalgaları daha da arttırmayı öğrenirse, gevşeme daha hızlı yayılmaya başlar. Geliştirilen rahatlatma teknikleriyle bu öğrenilebilir. Bu rahatlatma teknikleri iki sınıftır: fiziksel rahatlama teknikleri ve zihinsel rahatlama teknikleri. Bu tekniklerle iki amaca da ulaşılabiliyor. Fiziksel rahatlama tekniklerinde ayaktan başa doğru veya çeşitli şekillerde kasların gevşetilmesi sağlanıyor. Zihinsel rahatlama tekniklerinde ise dikkati bir noktada toplayarak ve hayal gücünü de katarak beyne rahatlatıcı mesajlar göndermekle dinlenme sağlanıyor. Bu egzersizler yorgunluğu azalttığı gibi kaygı, stres ve panik gibi rahatsız edici duygularla başa çıkabilme ve kişinin kendini kontrol edebilme becerisini artırır. Uykunun daha kaliteli olmasına yardımcı olur, sabah yorgun kalkma olasılığını azaltır."

Dinlenme çoğu kişi tarafından mühimsenmiyor veya dinlenmek için verimsiz yollar deneniyor. Sonuç olarak, çoğu kişi bir sonraki güne enerjisi tükenmiş bir halde uyanıyor. Psikolog Burkovik, dinlenmek için özel vakit ayırmanın şart olduğunu belirtiyor:

"Kişinin kaliteli bir şekilde dinlenmesi için dinlenmeye ihtiyacı olduğunu fark etmesi lâzım. Ve ayrıca kendisine dinlenmek için izin vermesi gerekir. Çoğu insan bunun gereksiz olduğunu düşünür ve bu zamanı kaybedilen bir zaman olarak algılar. O yüzden, kişi ilk olarak bu düşünceden uzaklaşmalı ve dinlenmeyi mühimsemelidir. Ve ikinci olarak da buna vakit ayırmalıdır. Bir gün içinde mutlaka 3 saat veya 10 saat vakit ayırmaya gerek de yoktur. Bir dakikalık iyi bir rahatlama egzersizi bile kişinin daha huzurlu olmasını sağlayacaktır. Amaç, düzenli olarak belirli tertipte nefes alıp vermek, nefesi izlemek ve hiçbir şey düşünmeden dikkatini o noktada toplayabilmektir."

Dinlenmeyen kişinin istenmeyen sonuçlarla karşılaşabileceğini belirten Burkovik, gerilimin vücudu yıprattığını belirtiyor: "Dinlenmeyen insan gergin olur ve vücudunda kas gerginlikleri meydana gelir. Bedeninde ufak tefek sekmeler oluşur. Damarlarda daralmalar ortaya çıkar. Dolayısıyla hücrelere giden kan miktarında azalma meydana gelir. Damarlar farklılaştığı için, bu durum beyin kanamalarına kadar gidebilir. Eğer vücutta herhangi bir bölge veya organ hassas ise orada hasar oluşmaya başlar. Önce gastrit, ülser, sonra da mide kanseri oluşabilir. Hattâ gerginliğin, kadınlarda kemik erimesinin hızlanmasına dahi sebep olduğu belirtiliyor. Stres, vücudun bağışıklık sistemini bozmaya başladığı için, vücudu hastalıklara açık hale getirir."

Dinlenmeye vakit ayırınYıldız Burkovik ayrıca gerilimin insan ilişkilerini de olumsuz etkilediğini belirtiyor: "Dinlenme aynı zamanda sağlıklı bir iletişimi de sağlar. Çünkü zihni yatışmış ve bedenen dinlenmiş bir kişi karşısındakiyle rahat iletişime geçer. Bu da karşısındakini dinlemeyi ve karşısındaki kişinin de kendisini sağlıklı bir biçimde dinlemesini sağlar. Ayrıca dinlenme beynin daha kolay algılamasını ve bilgileri sentezleyebilmesini sağlar. Bu yüzden çoğu buluş dinlenme esnasındayken gerçekleşmiştir. Einstein ve Newton buluşlarını dinlenirken sonuçlandırmışlardır."

Kelime oyunu, yap-boz, tenis gibi oyunlar beynin gereksiz ayrıntılarla meşgul olmasını engelleyerek rahatlamasını sağlıyor.

 

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Mayıs 2020Yayınlanma Tarihi:02 Şubat 2003

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.