Deniz Salyası Müsilaj Nedir

Marmara Denizi Deniz Salyası'yla karşı karşıya. İklim değişikliği ve denize yönlendirilen atıklar nedeniyle oluşan deniz salyası deniz altındaki hayatı olumsuz etkiliyor. Önlem alınmazsa deniz salyası olayı daha da büyüyecek. Deniz Salyası nasıl temizlenir?

DENİZ SALYASI MÜSİLAJ NEDİR?

Deniz Salyası yani Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Balıkçıların nez, ya da salya olarak tanımladığı müsilaj, tek hücreli bitkisel canlılardan bir tür fitoplankton olan Gonyalux fragilis’in yoğun çoğalması ve oluşturduğu renk sarmalıdır. Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı sarı, beyaz, renkli çamurumsu bu maddenin son iki yıldır, Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nde suyun üstünde ve altında sıkça görülmeye ve yayılmaya başladığını belirtiyor. Yapışkan sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur..

DENİZ SALYASI NEDENLERİ NELERDİR?

Deniz Salyası nedenleri arasında;

- Çevre kirliliği
- Denizdeki fosfor ve azot yükünün artması
- Deniz suyunun yükselmesi
- Ekolojik Denge
- Küresel ısınma sonucu deniz suyu sıcaklığındaki yükselme
- Denizdeki durağanlık
- Kirlilik
- İklim değişikliği

DENİZ SALYASI MÜSİLAJ NASIL TEMİZLENİR

- Çevresel atıkların da denize ulaşımının engellenmesi
- Denizdeki azot ve fosfor miktarının azaltılması
- Atıklarım denize akıtılmaması
- Bireysel olarak çevre kirliliğine dikkat etmek
- Araçlarla salyanın temizlenmesi
- Biyolojik Arıtma Sistemine Geçilmesi
- atıkların tamamen arıtılarak denize verilmesi,

Uzmanlar, Marmara'da kirliliğe devam edelirse 3, 5, 30 yıl sonra çok daha kötü bir tabloyla karşı karşıya kalınacağını açıkladı.  Su seviyesinin sıcaklığının düşmesinin ardından, çevresel atıkların da denize ulaşımının engellenmesi ve ilgili araçlar ile salyaların temizlenmesinin ardından salyaların geçmesi bekleniyor.

Müsilajdan özellikle balıkçılık, denizcilik, turizm sektörleri olumsuz etkilenirken, organik bir madde olan müsilajın varlığı, Marmara Denizi'nden çıkan deniz ürünlerinin tüketilmesini olumsuz etkilemiyor.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Haziran 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.