DELİLİK KARŞISINDA ÇARESİZLİK

The New York Times

Ölü sayısı artmasına rağmen silahlarla ilgili hiçbir şey yapılmıyor...Silahlar üzerine bir yazı, mutlaka okuyun..

 


İkinci yarıyıldaki Fransızca dersi, 16 Nisan 2007 sabahı saat 9'u biraz geçe başlamıştı. Hava Nisan için alışılmadık derecede soğuktu. Hafiften kar yağıyordu. Öğrencilerden birisi olan Colin Goddard (şu anda 25 yaşında), "32 Kişi İçin Yaşamak" adlı yeni bir belgeselde o sabah olanları anımsıyor.

Goddard, "Sınıfın dışından gelen gürültülü gümleme seslerini duymaya başladık. Öğretmenimiz ne olduğunu anlamak için kapıya gidip koridora baktı.

Kapıyı açar açmaz hemen kapatıp, 'Herkes sırasının altına girsin, biriniz 911'i arasın' dedi" diyor. "Telefonumu çıkarıp 911'i aradım ve 'Norris Hall'deyiz. Burada silahla ateş ediliyor' dedim. Bunları der demez, kapıyı delip geçen kurşunları gördük" diye ekliyor. Norris Hall, Virginia Tech olarak bilinen Virginia Politeknik Enstitüsü ve Devlet Üniversitesi'nin kampüsündeki ana eğitim binalarından birisi. Silahlı kişi, iki yarı otomatik tabanca taşıyan, Seung-Hui Cho adlı öğrenciydi. O gün girdiği ilk sınıf bu değildi. Goddard sol diz kapağından vuruluşunu ve sıcak kanın ayağından aşağı aktığını hatırlıyor.
Görünüşe bakılırsa saldırgan, panik içindeki sınıfı kısa süreliğine terk etmişti, ancak silah sesleri devam etti. Goddard anlatmayı sürdürüyor:

"Sonra gümleme sesleri yeniden şiddetlendi. Sınıfa geri döndüğünü anladık. Bu kez sıraları daha düzenli biçimde dolaşmaya başladı. Hâlâ ateş ediyordu". "Bir ara ayaklarımın dibinde durdu. Sol kalçamdan ikinci kez vuruldum. Ardından, bu kez sağ omzumdan olmak üzere, beni üçüncü kez vurdu.

Vücudumu geriye attım. Sağ tarafım açıkta kaldı ve sağ kalçamdan dördüncü kez vuruldum" diyor. Görmemiş olanlar için hatırlatmak gerekirse, The New York Times'ın bu ay çıkan bir sayısının baş sayfasındaki manşet ve fotoğraf, toplumun ne kadar hastalıklı hale geldiği konusunda bizlere bir fikir veriyor. Fotoğrafta, 9 yaşındaki kız kardeşi Christina-Taylor Green'in cenaze töreninde ağlayan ve sol koluyla gözyaşlarını kurulayan 11 yaşındaki Dallas Green görülüyordu.

Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords'ın ağır yaralandığı Tucson'daki saldırıda, Green ile birlikte beş kişi daha hayatını kaybetti.

Fotoğrafın altındaki manşette, "Üzüntüye Rağmen Silah Yasalarında Değişiklik Öngörülmüyor" yazıyordu. Bize neler oluyor? Silahların neden olduğu şoke edici kayıplar karşısında elimiz kolumuz bağlı mı? ABD'de her yıl 30 binden fazla insan ateşli silahlarla öldürülüyor. Yaklaşık 66 bin kişi de yaralanıyor.

Bu, her yıl neredeyse 100 bin erkek, kadın ve çocuğun vurulduğu anlamına geliyor.
Toplum olarak gerçekten o kadar mı acizleştik? Aşırılıkçılar karşısında o kadar mı acınacak ölçüde korkaklaştık ki bu dehşeti durdurmak için en küçük önlemleri bile alamıyoruz? Liderler nerede? Silahlanma yanlısı çılgınları destekleyenleri gayet iyi tanıyoruz. Aklıselimi savunan liderler nerede? Başlangıç olarak, saldırı silahları yasaklanmalı.

Bu silahların varoluş nedeni, en kısa sürede mümkün olduğunca fazla sayıda insanı (hayvanları değil, insanları) öldürmek. "32 Kişi İçin Yaşamak" belgeselindeki 32, Cho'nun Virginia Tech'te katlettiği 32 öğrenciyi ve öğretim üyesini simgeliyor. Goddard, saldırının gerçekleştiği yere kamera eşliğinde yaptığı ziyarette, gelen polislerin sınıf kapısını açmak için hayatta kalanlardan yardım istemek zorunda kaldığını anımsadı.

Kapının önüne yığılan cesetler, açılmasını engelliyordu. Goddard, Cho'nun kendini öldürdüğünü ancak polisler "Saldırgan ölmüş!" diye bağırdıklarında anlamış. Bunun ardından, korkunç bir "ayıklama" süreci başlamış: "Polislerin yerdekilerin yanına gidip 'Bu şahıs sarı. Buradaki kırmızı' dediklerini duyuyordum.

Sonra birisinin 'Siyah etiket, siyah etiket, siyah etiket!' dediğini duydum ve sınıfta ölen öğrenciler olduğunu anladım". Dersin öğretmeni 49 yaşındaki Jocelyne Couture-Nowak da öldürülmüştü. Yapımcılığını Maria Cuomo Cole ve yönetmenliğini Kevin Breslin'in yaptığı belgesel, Goddard'ın yaralarının iyileşmesini, Virginia Tech'e geri dönüp diplomasını almasını ve daha sıkı silah yasaları çıkarılması için verdiği mücadelenin öyküsünü anlatıyor.

Goddard şu anda Brady Silahlı Şiddeti Önleme Merkezi'nde çalışıyor. Goddard silahların yasaklanmasını ve insanların anayasal haklarının ellerinden alınmasını istemiyor. Ama ABD'yi daha güvenli ve iyi bir yer, üniversite öğrencileriyle öğretmenlerinin sınıfta vurulup öldürülme korkusu duymadıkları bir ülke haline getirmek için alınabilecek makul önlemler olduğuna inanıyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.