Çok gencim ama çok unutkanım

Daha yaşımın genç olmasına rağmen çok unutkanım normal değil yaşıma göre. Beynim bir hafta önce öğrendiğim bilgiyi siliyor hatırlayamıyorum.

SORU Merhaba benim sorunum daha yaşımın genç olmasına rağmen çok unutkanım normal değil yaşıma göre. Beynim bir hafta önce öğrendiğim bilgiyi siliyor hatırlayamıyorum. Sanki format atılıyor beynime. Sorunda hem unutkanım hem de beynim ne kadar dinlendirsem dahi dinlenmiyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP Gençlerde unutkanlık sık görülmeyen bir durumdur. Unutkanlık temelde beynimizle ilgili olmakla birlikte, diğer organlarımız veya sistemlerimiz de beynimizi olumsuz etkileyerek unutkanlığa neden olabilir. Bunlar arasında en sık görülenler hipotiroidi (tiroid bezinin hormonlarının düşük düzeyde olması), vit B12 eksikliğidir. Başka belirtiler varsa, başka tetkikler de gerekebilir. Gençlerde de unutkanlık yapabilen psikiyatrik nedenler arasında dikkati azaltan durumlar, depresyon, zihnin sürekli olarak meşgul olması, ciddi yaşam olaylarıdır (aile, okul gibi). Gençlerde özel durumlar (kafa travması, beyin uru gibi) dışında bunama görülmez. Durumunuzun organik mi, yoksa bir ruhsal nedene mi bağlı olduğu belirlenirse, tedavisi yapılabilir.

SORU Merhabalar İlginize şimdiden teşekkür ederim. Benim sorunum geceleri düzensiz bir uyku uyumamdır.Belirli bir saatte yatıyorum.Bir ara uyanıyorum ve daha da uyuyamıyorum.Yataktan kalkıyorum.Yoğurt yiyorum,bitki çayı içiyorum.Üç dört saat geçtikten sonra uyuyabiliyorum.Bazen de uykularım, sanki uyumuyormuşum gibi.Yani kendimi uyur uyanık bir halde hissediyorum. Sabah da az uyusam da erken kalkıyorum.Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.İyi günler.

CEVAP Yakınmanız önemli ve günlük yaşamınızı da etkileyebilir. Uyku bozukluğunuz uykunun bölünerek sürekliliğinin bozulması ve erken uyanma şeklinde. Bunları yaşayanlarda uyku kalitesi de düşüktür, dinlendirici olmaz. Bu durumun saf bir uyku bozukluğuna mı, yoksa bir psikiyatrik bozukluğa mı bağlı olduğunun ayırdedilmesi gerekir. Psikiyatrik bozukluklardan en çok depresyon, obsesif kompulsif bozukluk ve aşırı stres durumu bu yakınmayı yapar. Bunlar için başka bilgileri de bilmemiz gerekir. Bir uyku bozuklukları merkezine veya psikiyatriste başvurmanız uygun olur.

SORU Merhaba 35 yaşında bir bayanım. Eşimden 5 yıl önce boşandım. 12 yaşında oğlum var ayrılırken yanımda getirmiştim ama 1 ay sonra görme bahanesiyle aldı bu arada mahkemede velayeti ona verdim aradan 2 yıl geçti ve evlendi çocuğu istemediğini almamı söyledi hemen gittim aldım. 1 bucuk yıl yanımda kaldı bu sırada o eşinden de boşandı ve çocuğa sürekli gel benimle kal demelere başladı oğlumda gitti ama maalesef yine çok uzun sürmedi 6 sınıfa başladığı ikinci hafta oğlum ne olur beni al demeye başladı.

CEVAP Boşanmadan sonra en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında çocukların zarar görmemesi veya en az zarar görmesi gelir. Her çocuk anne-babasının ayrılmasından olumsuz olarak etkilenir. Çocukların zarar görmesinin en aza indirilmesi için, anne veya babanın biriyle yaşaması ve diğeriyle belirlenen zamanlarda  birlikte olması önerilir. Belirttiğiniz durum pek uygun olmayan, önerilmeyen bir durumdur. Eşinizle konuşarak bu duruma yukarıdaki açıklamaya göre, ikide bir değişmeyen kalıcı bir çözüm bulmanız uygun olur. Kiminle kalacağına karar verirken oğlunuzun da görüşünü almanız iyi olur.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:08 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.