Çocukların çoğu müze ve sergiye hiç gitmiyor

İstanbul’da 6-11 yaş arası çocuklarla yapılan araştırmaya göre çocukların yüzde 73' ü müze ve sergiye hiç gitmiyor. Sanatsal faaliyetler arasında bale sonuncu sırada alıyor.

İstanbul’da 6-11 yaş arası çocuklarla yapılan araştırmaya göre çocukların yüzde 73' ü müze ve sergiye hiç gitmiyor. Sanatsal faaliyetler arasında bale sonuncu sırada alıyor.

Ailelerin sadece yüzde 12’si çocuklarına sanatsal faaliyetleri için para ayırabiliyor. cocuklargitmiyorÇocukları erken yaştan itibaren bilim ve sanatın eğlenceli yüzüyle tanıştıran cocuk universitelerinin geleceği Türkiye’de Çocuk Üniversiteleri Sempozyumu’nda tartışıldı. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aylin İlden Koçkaç tarafından yapılan ‘Çocukların Kültürel, Sanatsal ve Bilimsel Etkinliklere Ulaşımı’ konulu araştırma, 796 hanede, 6-11 yaş arası toplam 1051 çocukla yapıldı. Araştırmaya göre, çocukların yüzde 35’i günde 3-4 saat televizyon seyrederek vakit geçiriyor. Velilerin yüzde 70’i çocuklarını spor yapabilecekleri tesislere gönderemiyor. Çevredeki kuruluşların sağladığı sanatsal faaliyetler arasında folklor yüzde 48 ile birinci olurken, bale ise yüzde 18’le son sırada yer alıyor. Araştırma sonuçlarında ailelerin sadece yüzde 12’si çocuklarına sanatsal faaliyetleri için para arttırabildiği gözlemlenirken, çocuklarının büyüdüklerinde nasıl biri olacaklarına dair özellikler sıralandığında ”kendine güven” yüzde 26 ile ilk sırada geliyor, “inanç” ise yüzde 8 de kalıyor.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

SANAT VE BİLİME PARA YOK

Araştırma sonuçlarından bazıları şöyle: Zorunlu harcamalardan sonra bazen veya düzenli olarak para arttırabilen hanelerin oranı sadece yüzde 12. Düzenli olarak gazete okuyan hane oranı yüzde 7.5 Sosyal medya araçlarında facebook kullanmayan ve internetten gazete okumayan hane oranı yüzde 63 olurken, twitter kullanım oranı yüzde 15. Bilgisi alınan çocukların yüzde 86’sı hiç maça gitmemişken , bu oran müze ve sergi de yüzde 73. Çocukların yarısı ise sinema veya tiyatroya hiç gitmemiş. Araştırmada çocukların sportif faaliyetlerde bulunabileceği kuruluşlar yüzde 53 oranında kamuya ait yerler olarak belirtiliyor. Spor kursları yüzde 47 olurken, okul kursları yüzde 25. Okul dışı sanatsal aktivitelere katılan hane oranı yüzde 5.5’de kalırken, görüşülen ailelerin yüzde 76’sının çevresinde çocuklarını okul saatleri dışında sanatsal faaliyette bulunabileceği bir kuruluş yok. Çevredeki kuruluşların sağladığı sanatsal faaliyetler arasında folklor yüzde 48 ile birinci olurken, bale ise yüzde 18’le son sırada yer alıyor. Görüşülen ailelerin yüzde 63.7’si bilim atölyesi, müze ve bilim fuarı konusunda bilgi sahibi değil. Bu kuruluşları “Biliyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 36.3. Çocukların okul dışı faaliyet olarak bilim dallarıyla ilgilenme oranları ise matematik için yüzde 50, mimarlık yüzde 40, tıp yüzde 30 . Edebiyat yüzde 19, fizik yüzde 15 olurken felsefe ve ekonomi ise yüzde 5-6 aralığında kalıyor. Görüşülen velilerin çocuklarının büyüdüklerinde nasıl bir insan olmasını istedikleri sorusuna verilen yanıtlardan “ kendine güvenen” yüzde 26.3 ile ilk sırada gelirken, “ailesine bağlı” yüzde 12 olurken, “ inanç” yüzde 8’de kaldı. HÜRRİYET EĞİTİM

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:27 Kasım 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.