Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırın

Çocuklar yetişkinlere göre daha fazla soğuk algınlığına yakalanıyor. Soğuk algınlığına karşı çocuklara el yıkatın!

Çocuklar yetişkinlere göre daha fazla soğuk algınlığına yakalanıyor. Soğuk algınlığına karşı çocuklara el yıkatın! cocukelyikamaMedipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Taştekin, çocukların yetişkinlere göre daha fazla soğuk algınlığına yakalandığını belirterek, "Soğuk algınlığına karşı etkili çözüm olan el yıkama çocuklarda alışkanlık haline getirilmelidir" dedi.

Taştekin, soğuk algınlığına yol açan virüslerin genellikle temas, hapşırma ve öksürme gibi yollarla bulaştığını söyledi.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

Çocuklarda soğuk algınlığının tedavi yönteminin yetişkinlere göre farklı olduğuna işaret eden eden Taştekin, şöyle konuştu: "Öksürük ilaçları, balgam söktürücüler, çinko, ekinezya gibi alternatif ürünlerin soğuk algınlığına fayda sağladığına dair bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bunların kullanımları tavsiye edilmemektedir. Ayrıca, soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur. Soğuk algınlığı komplikasyonu olarak kulak enfeksiyonu, zatürre ve sinüzit gelişmiş ise o zaman doktor kontrolünde antibiyotik kullanılmalıdır. Antibiyotikler gelişigüzel kullanılırsa direnç gelişimi ve yan etkiler görülebilir." "KORUNMADA ETKİLİ VE ESAS YÖNTEMLERDEN BİR DİĞERİ DE EL YIKAMAKTIR" Soğuk algınlığında nemlendirilmiş hava, fizyolojik burun damlası ve spreyin akıntıyı azaltabileceğine dikkati çeken Taştekin, "Gece öksürüğünü azaltmak için 1 yaş üzerindeki çocuklara da bal verilebilir. Korunmada etkili ve esas yöntemlerden bir diğeri de el yıkamaktır. Çocuklar, mutlaka ellerini sabunlu suyla sık şekilde yıkamaları konusunda eğitilmelidirler. Soğuk algınlığına karşı etkili çözüm olan el yıkama çocuklarda alışkanlık haline getirilmelidir" diye konuştu. Çocukların sıvı tüketimine ve C vitamini içeren besinlere teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Taştekin, üç günden fazla süren ateş, nefes darlığı gelişimi, kulak ağrısı, davranışsal değişikliklerin yanı sıra iki haftadan uzun süren burun tıkanıklığı ve akıntı durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Ocak 2014Yayınlanma Tarihi:09 Ocak 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.