Deprem Travma Psikolojisi

Çocuklara ceza vermek doğru mu

1-3 yaş dönemi arasındaki çocuklara ceza vermek doğru mu? Bu konuda uzmanlar şu açıklamalarda bulunuyor:

Çocuklara ceza vermek doğru mu

1-3 yaş dönemi arasındaki çocuklara ceza vermek doğru mu? Bu konuda uzmanlar şu açıklamalarda bulunuyor:

"1-3 yaş arasındaki çocuklara ceza vermek doğru değildir. Hatta çocuk yanlış bir şey yaptığında 'Sana ceza vereceğim' deyip, bu tarz cümleleri kullanmak bile yanlıştır. Bu davranışınız çocuğunuzun size karşı daha çok sinirlenmesini sağlar. Bazı ebeveynler, bu yaştaki çocuklara davranışlarını düzeltmeleri için onları odalarına kapatırlar. Ancak bu çok yanlış bir tutumdur. Bu tutum küçük çocuklarda etkili olmaz. Yapılacak en iyi şey, ceza verilecek durumların oluşmamasına uygun ortamı sağlamaktır."

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

ÇOCUĞUNUZ YAPMAMASI GEREK BİR ŞEY YAPTIĞINDA

Çocuklarınızın istemeden kendisine ve başkalarına ait eşyalara zarar vermesini engellemek için daha 3 yaşına girmeden neyin boyanıp neyin boyanmayacağını, neyin yırtılıp yırtılmayacağını söyleyerek bu sınırı çizmelisiniz. Küçük çocukların çevresini algılama ve onlara nasıl davranacağını çözme sürecinde ailelere tavsiyelerde bulunan Dr. İbrahim Bilgen, şunları anlatıyor:

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

Çocuğunuz nelere zarar vermemesi gerektiğini bilemez. Sizin en değerli vazonuz, onun gözünde mutfakta bir köşeye atılmış kavanozunuzun değeri kadardır. O sizin için, "Çok pahalı" ya da "Paha biçilmez"dir. Çocuğunuz, bu iki kelimenin anlamını bile bilmiyordur. Bu nedenle nelerin ellenmemesi gerektiğinin onlara açıklanması gerekir. Pek bunu da anlamazlar fakat bir ceza verdiğinizde en azından ellenmemesi ya da zarar verilmemesi gerek eşyalara zarar verdiğinde sizin tarafınızdan cezalandırılacağını bilmesi gerekir.

ONA EŞYALARA İYİ DAVRANMASINI ÖĞRETİN

Eğer çocuğunuz iki yaşını aştıysa, yaptığı dağınıklığın toplanmasına yardım etmesini sağlayarak ona eşyalara iyi davranmasını öğretin. Örneğin duvarı çizdiğinde, çizdiği yeri kendisinin temizlemesini sağlayın. Ama bunu yaparken çok fazla temizlik odaklı davranmayın. Buradaki amaç, çocuğun yanlış davranışını ona göstermek olmalıdır. Bunun dışında çocuk boyama, çizme, yırtma dürtüsünü de giderebilmelidir. Bunun içinde onunla birlikte, yere bir şeyler serdikten sonra üzerinde boyama, karalama ve sulu boya yapabilirsiniz. Çocuğunuza da "Bu zamanlarda benimle bunları yapabilirsin, ama duvarı boyamak yok" demelisiniz. Böylece çocuk, neyi, ne zaman ve nerede yapması gerektiğini öğrenecektir. Ama biz anne ve babalar, çocuklarımıza bir şeyi açıklamadan onlara ilk yaptığında çok büyük tepkiler gösterebiliyoruz. MİLLİYET CADDE
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Erkekler için çocuk sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Eşiniz baba olmaya hazır mı? İşte cevabı.
  • Doktorlara göre, sevgisiz bir çocukluk ömür boyu sorunlara yol açabiliyor. Sevgisizlik yaşam boyunce kötü tecrübeler çektirebiliyor.
  • Çocuğun ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimi için anne çok önemlidir. Çocuğun eğitiminden birinci derece­den sorumlu kişi de annedir.
  • Kuralları çiğniyorsa nasıl davranmalısınız? İşte çocukla doğru iletişim kurmanın 13 yolu.
  • Çocuk nasıl utangaç oluyor? İşte formülü! Çocuklarda utangaçlığın okul döneminde başarısızlığa yol açabileceği uyarısını yapan uzmanlar, 0-6 yaş arası
  • Evlat edinilen çocukların ebeveynlerine ışık tutacak bilgiler...
  • Randevu Al