Cinsel Taciz Fiziksel Bir Travmadır!

Rumuz- Taciz : Merhabalar. Yazılarınızı büyük bir dikkat ve zevkle okuyorum. Verdiğiniz bilimsel cevaplar çok güzel ve herkese ışık tutacak nitelikte. Bundan ötürü sizi tebrik ederim. Ben 29 yaşında bayanım. Çok küçük yaşta komşumuz tarafından tacize uğradım.  Bu benim bedenimde tarifi imkansız yaralar açtı.  O günü hayatım boyunca unutamadım. Dıştan bakınca oldukça sağlıklı ve çekici bir bayanım. Ama erkeklerden nefret ediyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim. Lütfen bana yardım edin.

Cinsel Taciz Fiziksel Bir Travmadır!Cevap : Cinsel taciz ruhsal sorunlara neden olabilecek bir fiziksel travmadır. Kaç yaşında  tacize uğradığınızı yazmamışsınız ve bu cinsel tacizin boyutunu da belirtmemişsiniz ancak ne olursa olsun hiç bir taciz yasal değildir ve insan bedenine yapılacak en büyük kötülüklerden biridir. İsteğiniz dışında ve reşit değilken daha cinselliğin ne olduğunu bile bilmezken bir erkek bedeninin zorlamasıyla karşılaşıyorsunuz. Karşınızda fiziksel anlamda güçlü bir beden var ve sizin gücünüz durdurmaya yetmiyor. O anın tüm ayrıntıları yaş durumunuza göre bilinçaltına itilir. Kabullenememe duygusuyla birlikte suçluluk duyguları da yaşanır. Acaba benim suçum olabilir mi? Acaba engelleyebilir miydim? Orada ne işim vardı? gibi sorular düşünce şeklinde beyni yorar. Bu soruların cevapları yoktur. Hiçbir zamanda olmayacaktır. Tek bir cevap var oda “Siz suçlu değilsiniz”  Erkek zaten suçlu tarafta hissetmiyordur kendini. O an için içgüdülerinin esiri olmuştur. Bu da erkek için normal bir durumdur. Çoğu olay zaten unutulur.

Tacize uğramış olan kadın tacize uğradığı yaş ne olursa olsun erkeklerden kaçma tepkisi verir. Çünkü canı acımıştır. Anılarında hoş olmayan şeyler vardır. Tehlike atlatmıştır. Bu tehlike karşısında her zaman tetikte olmalıdır. Bu tetikte olma durumu ruhsal anlamda stres durumudur. Uzun süren bir stres durumu bedensel ve ruhsal sorunlara neden olur.  Yaygın anksiyete (Stres) bozukluklar, fobiler, bedensel ifade edilen ruhsal sorunlar ( El titremeleri, baş ağrıları, kalp çarpıntıları… ) Bazı durumlarda da hafif fakat uzun süren depresyonlar çıkabilir. Bu travma hali tedavi edilmediği müddetçe yaşamında tehlike algılaması devam edecektir. Korku artık genele dönüşmüş ve tüm erkek cinsine güven azalmıştır. Ona göre hepsi tehlikeli olmuştur.

Psikolojik sağaltım yöntemleriyle bu ruhsal durumun tamir edilmesi tabiî ki mümkündür ve mutlaka yapılmalıdır. Bu tedavi ile kişinin sosyal uyumu tekrar kazandırılabilir ve toplumda daha sağlıklı bir birey olarak yerini alabilir. Sizin için de bir uzmanın yardımıyla psikoterapi almanızı tavsiye edebilirim. Amaç daha uyumlu ve sağlıklı bir birey olmanız ve bu konuda sizinde istekli ve bilinçli olduğunuz ortada. Vakit kaybetmeden bu konuyu bir uzmana götürmeniz de fayda var.

Rumuz – Menapoz: 40 yaşında bir bayanım. Bundan 3 ay önce menepoza girdim. O günden beri eşime karşı içimde hiçbir istek oluşmuyor.  Beraber olma fikrini geri çeviriyorum. Eşim bu durumdan çok rahatsız ama elinden bir şey gelmiyor.  Bu isteksizliğinin nedeni menapoza girmem olabilir mi?  Bir de 40 yaş menepoza girmek için erken olabilir mi?

Cevap : 40 yaş için menapoz erken bir yaş diyebilirim. Ancak her beden farklıdır. Kişisel farklılıklarınız olabileceği gibi, genetik yatkınlığınız da erken menapoza girmenizde etken olabilir. Adını menepoz olarak yazdığınıza göre bir kadın doğum uzmanından yardım aldığınızı kabullenelim. Menapoz başlamadan önce bir takım bedensel ve ruhsal belirtiler gösterir. Ruhsal belirtileri gözden geçirecek olursak, sıkıntı hali, nefes darlığı, ateş basmalarına bağlı olarak hızlı kalp atışı, zaman zaman ağlamalar, depresyon belirtileri gösterebilir. Bazen öfke bazen duygusallık gibi iniş çıkışlı ruh hali yaşayabilirsiniz. Kilo almaya başlamak, fazla kalorili yiyecekleri tercih etmek, uyku halinin bozulması, genellikle gece uyuyamama gibi belirtiler de eşlik edebilir. Bu belirtiler dışardan kolaylıkla görülebilen belirtilerdir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik içinde bulunduğunuz ruh haline göre ortaya çıkmaya başlar. Eşinizi görmek bile istemeyebilirsiniz. Değişen hormon dengeleri buna neden olmaktadır.  Doktor takibi, belki bir hormon takviyesi ile birlikte, kaliteli bir yaşam, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitelerde bulunmak, kısa yürüyüş veya sabah koşuları bu fiziksel ve ruhsal durumun kolay atlatılmasına yardım eder. Mutlaka bir meşguliyetiniz yada hoşlandığınız bir işiniz, hobiniz olmalıdır. Boş geçen her dakika sizin kendi bedeniniz ve rahatsızlığınıza kafa yormanıza neden olacaktır. Yaşamdaki küçük hedefler, sizi mutlu edebilecek yardımlar, yaptığınız işlerin takdir görmesi, içsel mutluluğunuzu arttıracaktır. Unutmamalısınız ki menapoz kadınlığın yok olması değil, anne olmanızın yok olmasıdır. Artık sizden anne olmanız değil farklı üretkenlikler beklenmektedir. Çünkü kadının özünde üretkenlik yatar. Üretmez, ortaya yeni bir şey çıkarmazsa mutlu olamaz.

Menapoz dikkat ederseniz genel olarak çocukların büyüyüp kendi yaşamlarını kurabildikleri dönemlere rastlar. Artık sizinde yeni bir döneme girme zamanınız gelmiştir. Farklı bir yaşam sizi bekliyor. Artık kendiniz için, kendi içsel uyumunuz ve mutluluğunuz için yeni seçim zamanı gelmiştir. Bu yeni fırsatı değerlendirmek ise size kalmış.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:25 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.