CİNSEL İSTEĞİNİZ AZSA...

Habertürk

Vücudunuzu seks konusunda harekete geçirebilmek için sekse karşı olan bu ilgisizliğinizin nedenini bulun.

 


Artık hepimiz biliyoruz ki, seks, “olsa da olur olmasa da olur” denilebilecek bir durumdan ziyade, sağlığımız için bir gereklilik. Ama böyle bir gereklilikten söz ediyoruz diye “Her insan şu kadar seks yapmalı” diyemeyiz elbette. Ne de olsa cinsellik kişisel bir konu.

Ancak seks hayatınızda bir duraklama olduğunu düşünüyorsanız ve bu duraklama ilişkinizi ya da kişisel olarak sizin ruh halinizi etkiliyorsa, seks sıklığınızın azlığından söz edilebilir. Bu durumun sorumlusu da libido düşüklüğü, bir başka deyişle cinsel istek azlığıdır. Bunun, kadınların yüzde 40’ının sorunu olduğu tahmin ediliyor.

Vücudunuzu seks konusunda harekete geçirebilmek için sekse karşı olan bu ilgisizliğinizin nedenini bulmalısınız önce. Sorunun kaynağı psikolojik ya da fiziksel veya her ikisi de olabilir; cinsel arzu eksikliğinin temel nedeniyle yüzleştiğinizde, kendinizi rahatlıkla seksin yarattığı mutluluğun kollarına bırakabileceksiniz.

LİBİDO DÜŞÜKLÜĞÜNÜN FİZİKSEL NEDENLERİ

Böbrek hastalığı, nörolojik rahatsızlık, damar sertliği, eklem iltihabı, diyabet, kanser, yüksek tansiyon ve başka pek çok hastalık cinsel hayatınızı olumsuz etkileyebilir.

Tıbbi tedavi görüyor olmak da libidoyu düşürür. Tedavilerde kullanılan tansiyon, antidepresan, psikotik ilaçlar ile kemoterapi ilaçları, antihistaminik ilaçlar seks arzunuzu öldürebilir.

Olmanız gereken kilonun fazlasıyla üstünde olmak (Obezite) ve olmanız gereken kilonun fazlasıyla altında kalmak (anoreksiya), seks hormonlarının düşmesine neden olduğundan cinsel ilgi de azalır.

DİĞER FİZİKSEL NEDENLER:


- Alkol ve uyuşturucu kullanmak
-Göğüs ve genital bölgede gerçekleşen ameliyatlar
-Yorgunluk ve stres
- Sevişme esnasında ağrı ve acı hissi duyma, orgazma ulaşamama sorunu libidoyu düşürebilir.
- Hormon seviyelerindeki değişiklikler libidoyu da değiştirir. Kadınların hayatlarında hamilelik, doğum, emzirme, menopoz gibi hormon seviyelerinin değişime uğradığı dönemler vardır. İşte bu dönemlerde hormon değişiklikleri libidonun da değişimine neden olur.

LİBİDO DÜŞÜKLÜĞÜNÜN PSİKOLOJİK NEDENLERİ

-Depresyon
-Stres
-Anksiyete (kaygı)
-Olumsuz vücut algısı ve/veya düşük özgüven
-İlişkideki sorunlar
-Geçmişte yaşanmış fiziksel ya da duygusal istismar
-Cinsel taciz ya da tecavüze uğramış olmak
CİNSEL İSTEK AZLIĞI NASIL GEÇER?

MEDİKAL TEDAVİ


Cinsel isteksizlik, bir vitamin eksikliği ya da hormonal dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda ilaç, jel gibi yöntemlerle sistemik östrojen tedavisi, beyin fonksiyonları ve duygudurum faktörleri üzerinde pozitif etki bırakarak, cinsel tepkiyi harekete geçirebilir.

CİNSEL TERAPİ


Pudra'nın haberine göre, psikiyatristler, cinsel isteksizlik durumunda medikal tedaviden ziyade psikolojik terapinin önemli olabileceğini söylüyorlar. Eğer ortada medikal olarak tedavi edilmesi gereken bir problem yoksa, cinsel terapist, cinsellikte başarısızlığa neden olan ruhsal sorunların üzerindeki örtünün kaldırılmasına yardımcı olur.

Sorununuzun psikolojik durumunuzla ilgili olduğunu düşünüyorsanız, çekinmeden, cinsel işlev bozuklukları ile ilgilenen bir psikiyatriste gidip muayene olmalı ve gerekiyorsa terapi almalısınız.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.