Cerebral Palsy’de ‘oyun ve ergoterapi’ etkili oluyor

Doğum öncesinde, sırasında ya da doğum sonrasında beynin oksijensiz kalması sonucu beyinde oluşan deformasyon ve vücudun belli bölgelerinde oluşan işlev kaybı ile ortaya çıkan Cerebral Palsy’de duyu bütünleme ve ergoterapi çalışmalarıyla kişinin yaşam kalitesi yükseltilebiliyor.

Özellikle çocukluk döneminde oyunla beraber gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde günlük yaşama adapte olmaları sağlanabiliyor.

Dünyanın 50 farklı ülkesinde her yıl ekim ayının ilk çarşamba gününde anılan Dünya Cerebral Palsy (CP)  Günü’nde farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

Cerebral Palsy’de ‘oyun ve ergoterapi’ etkili oluyorÜsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Duyu Bütünleme Terapisti Muammer Aydoğdu, Cerebral Palsy’nin (CP) nörolojik bir hastalık olduğunu söyledi.

Cerebral Palsy’nin (CP)  doğum öncesi, esnası ya da doğum sonrası beynin oksijensiz kalması sonrası beyinde oluşan deformasyon ile vücudun belli bölgelerinde oluşan işlev kaybına sebep olduğunu belirten Aydoğdu, “Bu işlevlerin yerine getirilmesi için beyinde “nöroplastisite” denilen olayın gerçekleşmesi sonucu beyin fonksiyonlarını geri kazanmaya başlar” dedi.

Duyu Bütünleme Terapisti Muammer Aydoğdu, nöroplastisitenin nasıl gerçekleştiğini şöyle açıkladı:

“Beyin işlevsel olayları bilişsel olarak aktivite etmesi ve motor hareketlerin duyu sistemi ile entegre bir şekilde uyum sağlaması sonucu fonksiyonların gelişimi artar. Basit bir gözlemden bakarsak bebeklik zamanımızdan bu yana dışarıdan aldığımız uyaranlar (ışık,ses,his) ile deneyimlerimizi gerçekleştirerek vücudumuzda tepkiler oluşturmaktayız. Oluşan bu  tepkiler bizim motor hareketlerimizin yönetimini sağlamaktadır.”

OYUN NÖROPLASTİSİTEYİ HIZLANDIRIYOR

Duyu bütünleme terapisi ve Ergoterapi faaliyetlerinin nöroplastisiteyi gerçekleştirmekte kullanıldığını ifade eden Muammer Aydoğdu, “Duyusal uyaranların birlikteliğinde gerçekleşen terapi yöntemleri ile beyindeki nöroplastisite olayını hızlandırarak gelişim sağlamaktadır. Çocuk yaştaki danışanlar ile bunu oyun şeklinde bilişsel anlayışın gelişmesi ile davranışsal cevapların oluşumları sağlanır. Dışarıdan aldığımız duyuların algılanmasını sağlayan reseptörlerin çeşitliliği ile duyu sistemimizin geniş bir yelpazede olduğu bilinmektedir” diye konuştu.

Eklem arası sıvılar, kas iğcikleri ve golgi tendon organı olan proprioreseptörlerin vücudun pozisyon algısını, derinlik ve boşluk gibi uzaysal algı pozisyonlama gibi bir çok algının sağlanması için yardımcı olan reseptörler olduğunu kaydeden Muammer Aydoğdu, şunları söyledi:

“Cerebral Palsy’li danışanlarımızda ailelerimizin de bildiği üzere bu tür problemler görülmektedir. Vestibüler sistemde denge ve hareket sisteminin sağlanması için çalışan algı merkezleri ve reseptörler bulunmaktadır. Diğer duyu sistemlerinin de modülasyonu ile birçok fonksiyonel işlerimizi yapabilmekteyiz. Bir topu tuttuğumuzda parmak uçlarında hissettiğimiz dokunma hissinin sağlanması ile birlikte hareket sisteminin etkileşime geçerek kaldırma işlemi gerçekleşir. Bunun görsel algı ile bütünleşmesi sağlanarak fonksiyonel kaldırma işlevinin organizasyonu sağlanmış olması gibi günlük hayattaki birçok işimizi duyu bütünleme ile gerçekleştirebilmekteyiz.”

GÜNLÜK YAŞAMA ADAPTE EDİLİYORLAR

Temel hareketlerimizi yaparken oturma, kalkma, yürüme gibi birçok alanda da duyu sistemlerinin etkileşimi ile hareket sağlandığını kaydeden Muammer Aydoğdu, “Bu yönde bireylerin günlük yaşamda maksimum derecede bağımsız bir birey olabilmeleri adına yemek yeme, giyinme ve okuma-yazma gibi birçok ergoterapi aktiviteleri yapılmakta ve günlük yaşama adapte edilmeleri için duyu bütünleme terapisiyle birlikte desteklenmektedir” diye konuştu.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Ekim 2017Yayınlanma Tarihi:03 Ekim 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.