Çalışan kadınların en büyük korkusu

Kadın istihdamının önündeki en büyük engel ve çalışan kadınların en büyük kabusu, iş ile evdeki sorumluluk arasında tercih yapmak zorunda kalması.

Kadın istihdamının önündeki en büyük engel ve çalışan kadınların en büyük kabusu, iş ile evdeki sorumluluk arasında tercih yapmak zorunda kalması.

Türkiye Personel Yönetimi Derneğince (PERYÖN) yapılan “İşyerinde Kadın” konulu ankete göre, kadın istihdamının önündeki en büyük engel kadınların iş ile evdeki sorumluluk arasında tercih  yapmak zorunda kalması. PERYÖN, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 131 orta ve üst düzey  yöneticinin katılımıyla “İşyerinde Kadın” konulu anket yaptı. Ankete göre, Türkiye'de kadın istihdamının düşük olmasının en büyük  nedeni yüzde 69 oran ile iş ile evdeki sorumluluklar arasında tercih yapma  baskısı, yüzde 55 ile çocuk sahibi olduktan sonra işten ayrılma, yüzde 51 ile de  ailelerin kız ve erkek çocuklara kariyer konusunda farklı eğitim vermesi,  yönlendirmesi izlerken, eşinin kazancını yeterli bularak çalışmama yüzde 29,  evlenerek işten ayrılma yüzde 26, iş başvurularında erkeklerin tercih edilmesi  yüzde 26, eğitimde fırsat eşitliği olmaması yüzde 22 gibi nedenler de kadınların  istihdama katılımını engelleyen faktörler olarak tespit edildi. Anket katılımcıları, Türkiye'de çalışan kadınların en önemli sorununu  yüzde 78 oran ile “Evli ya da ailesi ile yaşıyorsa evdeki sorumlulukların da  üzerinde olması ve buna karşı gelememesi” olduğunu düşünüyor. Bunu, yüzde 53 ile  kariyer basamaklarını çıktıkça destek görmemek-cam tavan sendromu, yüzde 38 ile  işyerinde kreş, emzirme odası ve benzeri imkanların olmaması, yüzde 33 ile doğum  izni, süt izni gibi yasal zorunlulukların tam kullanılamaması, yüzde 25 ile de  eşit işe eşit ücret alamamak izledi.

KATILIMCILARIN YÜZDE 51'İ POZİTİF AYRIMCILIKTAN YANA

Ankete katılanların yüzde 51'i iş hayatında kadın istihdamını arttırmak  için pozitif ayrımcılık, kota ve benzeri uygulamalar olması gerektiğini  düşünürken, buna karşı olanların oranı yüzde 42. Katılımcıların yüzde 14'ü çalıştıkları işyerinde pozitif ayrımcılık  uygulaması olduğunu belirtiyor. Bu şirketlerin yüzde 63'ünde 5 yıldan daha uzun  süredir pozitif ayrımcılık uygulaması var. İşyerinde pozitif ayrımcılık  uygulaması olmadığını söyleyen katılımcıların yüzde 63'ü bu tür uygulamalara  karşı çıkarken, “Evet olmalı” diyenlerin oranı yüzde 34.

ÇALIŞAN KADINLARIN KORKUSU

Anket katılımcılarının yüzde 66'sı hükümetin kadın istihdamını arttırmaya  dönük çalışmalarını yeterli bulmuyor. Yeterli bulanların oranı yüzde 4'te  kalırken, çalışmaları yeterli bulup daha fazla çaba gösterilmesini savunanların  oranı yüzde 30. Katılımcıların yüzde 83'ü esnek çalışma uygulamalarının kadın istihdamını  arttıracağını düşünüyor. Yine yüzde 85'i de kadın istihdamının artmasının  Türkiye'nin refah seviyesini de arttıracağını belirtiyor. Şirket yönetim kurullarında kadın oranı en az yüzde 30 olmalı Anket katılımcıları yöneticilerinin kadın ya da erkek olması arasında bir  fark görmüyor. Katılımcıların yüzde 83'ü, yöneticinin cinsiyetinin değil, yönetim  anlayışının önemli olduğunu söylüyor. Kendi cinsiyetinden bir yöneticiyle  çalışmayı tercih ettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 5 iken, karşı cinsten bir  yöneticiyle çalışmayı tercih edenlerin oranı yüzde 8. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile borsa şirketlerine getirilen “yönetim  kurulunda en az 1 kadın olması” zorunluluğunun kadın istihdamını arttıracağını  düşünenlerin oranı yüzde 41. Ancak katılımcıların yüzde 48'i istihdamın  artabilmesi için yönetim kurullarında kadın oranının en az yüzde 30 olması  gerektiğini söylüyor. Bu uygulamanın kadın istihdamını arttırmayacağını  düşünenlerin oranı ise yüzde 31.  A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Mart 2012Yayınlanma Tarihi:10 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.