BU DA BİR TÜR DEPRESYON

Milliyet

ABD’li uzmanlar, kış depresyonu kadar bilinmese de yaz depresyonunun daha tehlikeli olabileceğine karşın uyarıyor...

 



ABD’de bulunan Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi’nce yapılan araştırmalar, “Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu”nun (Seasonal Affective Disorder) yalnızca kış aylarına özgü olmadığını, yazın da benzer bir depresyon görüldüğünü ortaya koydu.

Genellikle yaz ve kış mevsimini yaşayan toplumların yüzde 1’inde görülen bu sendromun belirtileri, havanın ısınmasıyla birlikte daha az uyumak, daha az yemek ve hızlı kilo kaybı olarak sıralanıyor. Kış depresyonunun daha çok uyumak, yemek ve kilo almak belirtilerine nazaran zıt özellikler taşıyan yaz depresyonuna girenlerde, intihara meyletme oranının daha yüksek olduğu belirtildi.

Uyku düzeni önemli


Güneş ışınlarının bilimsel olarak kabul edilen insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkisi, kimi insanlarda eşit oranda görülmüyor. Bu konu üzerinde çalışmalar yapan Portland Üniversitesi’nden Profesör Psikiyatrist Alfred Lewy ise, yaz depresyonunun nedenlerini iki başlıkta topladı. Yazın artan sıcaklık ve nemden rahatsız olanların mevsim değişimine tepki vermesi ve değişen gece gündüz uzunluklarına bağlı olarak uyku düzenine uyum sağlanamaması.

Buna göre, yazın kısalan alacakaranlık aralığında uyku bölünmeleri yaşayanların biyolojik saatlerinde diğer insanlar kadar kolay geçiş yapamamasının sonucu olarak yaz depresyonu yaşadıkları görüldü.

Uzmanların tavsiyesi ise, “güneş terapisi”. Zira, Profesör Lewy, bir hastasını her sabah yarım veya bir saat açık havaya çıkararak vücudunda azalan melatonin hormonunun(biyolojik saati düzenleyen hormon) daha düzenli salgılanmasıyla tedavi ettiğini söyledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.