BOYA SEÇİMİNE DİKKAT

Hürriyet Aile

Bebekler, küçükken savunmasız oldukları için birçok tehlikeyle karşı karşıya kalırlar. Renk seçerken dikkat!

 


Hepimiz bebekler için elimizden geldiğince, onların odasını en mükemmel ve sağlıklı olacak şekilde hazırlamaya özen gösteririz. Bebekler, küçükken savunmasız oldukları için birçok tehlikeyle karşı karşıya kalırlar.

Nedir bu tehlikeler? Mesela herhangi bir eşyayı tanımak için ağızlarına götürürler, tadına bakmaya çalışırlar. Dolayısıyla da gözle göremediğimiz birçok bakteriyle temas ederek hasta olabilirler. Bu gibi durumlarda ilk önce, “Bebeğimize mobilya alırken nelere dikkat etmeliyiz, mobilyada kullanılan kimyasallar nasıl olmalıdır?” sorusunu aklımıza getirmeliyiz.

Uzmanlar, bebek ve çocuk odasına mobilya alırken son derece dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunuyorlar. Çünkü bilinçli hareket etmezsek, sonradan önüne geçilemeyen problemlerle karşı karşıya kalabiliriz. Burada söz konusu bebekler olduğu için her şey titizlikle gözden geçirilmeli.

BOYALARDA EN 71-3 STANDARDI


Son yıllarda görüyoruz ki, artık tüketiciler bilinçli hareket etmeye özen gösteriyorlar. Durum böyle olunca, üreticilerin de bu doğrultuda sağlıklı ürünler geliştirmeye dikkat ettikleri gözden kaçmıyor. Örneğin bir boya firmasını çıkarmış olduğu, EN 71-3 standardına uygun, su bazlı ve vital isminde yeni bir ürünü var. Bu standart, "boyanmış yüzeylerin ağızla temasını esas alan ve ağır metal sınırlaması getiren" özel bir standart türü.

Bu standarda sahip boyalar, antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, krom, kurşun, civa ve selenyum gibi vücuda girdikten sonra atılması zor olan, ağır metalleri sınırlıyor.

Ağır metaller, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmekle beraber, çevreye de ciddi zararlar veriyor; kanser, kısırlık, hafıza kaybı, çocuklarda gelişme problemleri gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Su bazlı sistemler bu konuda güvenilir görünse bile, her su bazlı boyanın da EN 71-3 standardına uygun olmadığını unutmamalıyız.

Kendi sağlığımıza ve çocuklarımızın sağlığına önem veriyorsak, evlerimizde ve ofislerimizde kullandığımız kimyasalların, EN 71-3 standardına uygun olup olmadıklarını kontrol etmeliyiz. EN 71-3 standardına uygun boyalar, su bazlı olduğundan inceltmek için tiner yerine su kullanılıyor. Boya ve verniğin su ile inceltilmesi, uygulama sırasında profesyonel kullanıcıların şikayet ettiği göz yanması, nefes almakta zorluk gibi olumsuz etkileri engelleyerek, kolay ve rahat bir uygulama yöntemi sağlıyor.

Rahatsız edici ve zararlı kimyasallar bulunmadığından dolayı, ev içinde mobilyalar kuruduktan sonra kesinlikle kokuya neden olmuyor. Sizin de dikkatinizi çektiyse, eve yeni bir mobilya alındığında, belirli bir zamanın ardından, evin içinde farklı ve ağır kokular meydana gelebiliyor. Bunun sebebi, sağlıklı olmayan kimyasallar.

Sadece bebek ve çocuk odası değil, evinizdeki tüm mobilyalarda, EN 71-3 standardına uygun boya ve verniklerin kullanılmış olmasına dikkat edin. Bu boya sayesinde mobilyalarımızı, uzun süre sararmadan ve koku yapmadan kullanabiliriz.

Günlük yaşamda, evimizdeki ve iş yerimizdeki mobilyalarla ile iç içe yaşıyoruz ve farkında olmadan, boyadan kaynaklanan tehlikelere maruz kalıyoruz.

Bu standartlara sahip, boya ve verniklerin kullanıldığı mobilyaları satın alırsak, böyle sorunlarla karşılaşmayız. Kendinizin ve özellikle çocuklarınızın sağlığı için su bazlı, zararlı kimyasallar içermeyen, insan dostu boya kullanılmış mobilyaları, satın almanızı tavsiye ediyorum. Bazı mobilya firmaları bebek ve çocuk mobilyası üretiminde, insan sağlığına önem veren kimyasalları kullanıyorlar.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.