Botoks migrene de iyi geliyor

Botoksun kronik migrenli hastalarda etkin olduğu açıklandı. Botoksun kronik migrenli hastalarda etkin olduğu açıklandı. migren_botoksMemorial Ataşehir Hastanesi Baş Ağrısı Merkezi'nden Prof. Dr. Macit Selekler, son birkaç yıldır yapılan çalışmaların, botoksun kronik migrenli hastalarda etkin olduğunu gösterdiğini, 12 haftalık sürelerle tekrarlanan botoks enjeksiyonlarıyla migren ataklarının sıklığının yılda yüzde 70 oranında azaldığını kaydetti. Prof. Dr. Selekler, yaptığı yazılı açıklamada, düzenli tedaviyle kontrol altına alınabilen migrenden botoks uygulamasıyla kurtulmanın mümkün olabildiğini belirtti. Baş ağrısına bulantı eşlik ediyorsa, ağrı günlük işleri yapmaya engel oluyorsa, ses ve ışık rahatsız ediyorsa bu belirtilerin migreni işaret ettiğini anlatan Selekler, bununla beraber, migren tanısını koymanın bazen hayli karmaşık olabildiğini vurguladı.

MİGREN HAKKINDA HER ŞEY

Selekler, migrenin, düzenli ve dengeli beslenmeyi, uykuya dikkat etmeyi, stresten uzak durmayı, fazla yorulmamayı, spor yapmayı, içinde bulunulan mevsimin şartlarına uyum sağlamayı istediğini belirtti.

MİGRENE BOTOKS

Migren tedavisinin, atak tedavisi ve koruyucu tedavi olarak ikiye ayrıldığını aktaran Macit Selekler, şunları kaydetti: “Akut atak tedavisi ağrı kesicilere ve anti-migren ilaçlara dayanır. Her şeyden önce atak tedavisinde bilinmesi gereken, ilacın mümkün olduğu kadar erken alınmasıdır. Eğer kişi 'belki ağrım kendi kendine geçer' ya da 'belki ağrım şiddetlenmez' diye düşünür ve ilaç almayı geciktirirse, ağrı oturduktan sonra kullanılan ilacın faydası olmaz. Migreni olan kişinin haftada 1-2 ağrı kesici veya anti-migren ilacı kullanmasında sorun yoktur. Ancak haftada 2 gün sınırı aşılıyorsa, haftada 3 gün ağrı kesici kullanılmaya başlandıysa, koruyucu tedavi seçeneği düşünülmelidir. Amaç migren ataklarını başlangıçtaki sıklığına döndürmektir. Son birkaç yılda yapılan çalışmalarda, botoksun kronik migrenli hastalarda etkin olduğu gösterilmiştir. Kronik migren ayda en az 15 gün baş ağrısı çekmek anlamına gelir. Botoks, baş ve boyun bölgesinde en az 31, en fazla 39 bölgeye uygulanır. Bu bölgeler, alın, şakak, başın arkası, boyun ve trapez kasıdır (boyun ile omuz arasındaki kas). Migren kronikleşirken bazı karakteristik özelliklerini kaybeder. Bu nedenle tanısı uzmanlık gerektirir. Başka tipteki baş ağrılarına uygulanması gereksizdir. Asıl önemi olan ise altta hastayı tehdit edici başka bir hastalığın bulunma ihtimalidir. Eğer baş ağrınız için botoks enjeksiyonu düşünüyorsanız önce mutlaka bir nöroloğa gidin. Botoks enjeksiyonları 12 haftalık süreler ile tekrarlanır. Uygulama ile 1 yılda, migren ataklarının sıklığında yüzde 70 oranında azalma olur.”

“MİGREN, SOFTWARE SORUNUDUR”

Sıkça rastlanan migrenin kişinin beyninde bir anormallik olduğu anlamına gelmediğini ifade eden Prof. Dr. Selekler, şu bilgileri verdi: “Kısacası migren, bir benzetme yapmak gerekirse bir 'hardware' (donanım) sorunu değil, bir 'software' (yazılım) sorunudur. Büyük olasılıkla kalıtım yoluyla geçmektedir. Ebeveynlerden birinin migrenli olması halinde çocukta görülme olasılığı yüzde 50, ikisinin de migrenli olması halinde ise yüzde 75'tir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; toplum genelinde yüzde 11 oranında migren görülmektedir. Çocukluk çağında, kız ve erkeklerde migren aynı oranda olmasına rağmen, kız çocuklarda adet başlangıcıyla bu oran yükselir. Erişkin çağda migren kadınlarda yüzde 18, erkeklerde ise yüzde 6 oranında görülür. Bu oran farklılığında hormonların rol oynadığı düşünülmektedir.” Özellikle hassas kişilerin yaz aylarında güneş gözlüğü, şapka hatta şemsiye kullanmayı ve yeterince sıvı tüketmeyi öneren Selekler, kış aylarında ise başı soğuktan korumak gerektiğini belirtti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Mart 2013Yayınlanma Tarihi:31 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.