Boşanacağınızı çocuğunuza nasıl anlatmalısınız

Çocuğunuz, eşinizle boşanmanıza hazır mı? Boşanacağınızı çocuğunuza nasıl anlatmalısınız? İşte öneriler.

Çocuğunuz, eşinizle boşanmanıza hazır mı? Boşanacağınızı çocuğunuza nasıl anlatmalısınız? İşte öneriler.

Boşanma sürecinde ve sonrasında ailelerin dikkatli olmaması durumunda, çocukların psikolojilerinde olumsuz etkiler görüleceğini kaydeden uzmanlar, ailelerin özellikle üzerinde durması gereken konulara değindi.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

Evlenme gibi boşanmak da doğal bir süreçtir. Fakat kimi aileler sarsılan evliliği bir bebeğin kurtarabileceğini düşünür ve bebek sahibi olurlar. Bu yeni başlangıç, çoğunlukla, evliliğin bir dönem daha sürmesini sağlar fakat çiftler sonuçta yine boşanma kararı alırlar. Çocuklu ailelerde boşanma, eşlerin yaşadığı bir durum olmaktan çok çocuklara yaşatılan bir durum halini alır. Bu dönem sağlıklı şekilde yaşanmaz ise suça yönelim, suça karışma, tırnak yeme, çiş veya kaka kaçırma, korkular şeklinde karşımıza çıkabilecek ruhsal zedelenmeler, özgüven eksiklikleri yaşanır.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Boşanmaya karar veren eşler, artık ortak noktalarının çocukları olduğunu, yaşadıkları tatsızlıkların çocuklarını etkilememesi konusunda olgunluk göstermeliler. Boşanma sürecine girildiğinden itibaren kapalı kapıların ardında da olsa, yüksek sesli tartışmalardan, alenen veya konuşma arasında hakaret ve suçlamadan kaçınmalılar.

ÇOCUĞUNUZ DEPRESYONA MI GİRDİ

ÇOCUĞA NASIL AÇIKLAMAK GEREKİR?

Çocuklarının yaşlarına uygun şekilde durumu açıklamalıdırlar. Çok sevdiği ama artık oynamadığı/görüşmediği bir arkadaşı ile olan ilişkisi hatırlatılarak, bu durumun yetişkinler arasında karşılaşıldığını, başka bir boşanmış aile de örnek gösterilerek açıklayabilirler. Eş durumları sonlansa bile annelik ve babalık durumlarının sonlanmadığını bildirmeli ve daha önemlisi hissettirmeliler. Kimi zamanlar bir araya gelip anne baba olarak çocuklarına vakit ayırmalılar. Annenin veya babanın çocuklar ile yalnız görüştüğü zamanlarda ise eşi için olumsuz bir tavır sergilememeye, olumsuz bir söz sarf etmemeye çok dikkat etmeleri gerekir. Eşler, eski eşlerine duydukları agresifliği, çocuklarına yöneltme yanılgısına sık sık düşerler. Bu durum çocuğun her iki tarafta da güvende olmadığını hissettirir. Durum daha da karmaşık bir hal alır. Ruhsal zedelenmelerin yolu bir kez daha açılmış olur. Hiçbir çocuk kendi başına dünyaya gelmez, anne ve babalar buna karar verirler. Bu sorumluluk ömür boyu taşınması gereken bir sorumluluktur. Eşler arasında yaşanan olumsuzlukların faturası çocuklara kesilmemelidir. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:28 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.