Bonzai

Son dönemlerde sıklıkla adından bahsettiren bonzai, birçok kişinin halen tam olarak ne olduğunu bilmediği bir kavram olarak karşımıza çıkar. Bonzai nedir, etkileri nelerdir gibi sorular akıllarda oluşan soru işaretleri arasında yer alır.

Eroinden çok daha zararlı olan sentetik bir uyuşturucu olarak bilinen bonzai yaygın kullanımı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle kullanım yaşının çok düşük olması nedeniyle, bu uyuşturucu türü insanlar arasında büyük merak ve endişe konusu haline gelmiştir.

Bonzai Nedir?

Halk arasında bonzai uyuşturucu olarak bilinen bu madde aynı zamanda “sentetik kannabinoid” olarak da adlandırılır. Bu uyuşturucu genel olarak kullanıcılar üzerinde esrar etkisi bırakır. Esrara alternatif olarak üretilen ve 2004 yılından bu yana ticareti yapılan bonzai hap; Spice, Bombay mavisi ya da K2 gibi isimlere de sahiptir. Bu uyuşturucunun, eroinden 100 kat daha zararlı olduğu ve tek seferlik denemede dahi öldürücü olabileceği belirtiliyor.



Bu ölümcül uyuşturucunun gençler arasında bu denli yaygınlaşması ve birçok kişinin bu nedenle ölmesi, başta Türkiye Yeşilay Cemiyeti olmak üzere insanların bu konuya dikkatini çekti. Uyuşturucu ile mücadele edilebilmesi ise, ancak bu uyuşturucunun en iyi şekilde tanınması ile mümkündür.

Bonzai Nasıl Kullanılır?

Günümüzde hem dünya genelinde hem de ülkemizde satışı gerçekleştirilen ve çok küçük yaşlarda çocukların bile hayatını cehenneme çeviren bu uyuşturucu türü, çoğu zaman sigara kağıdına sarılarak ya da pipo ve nargile kullanılarak içilir. Bazen de demlenerek tüketildiği görülür.

Bonzai Zararları Nelerdir?

Kanunen uyuşturucu maddeler listesinde yer alan bonzai, neredeyse herkesin erişebileceği bir uyuşturucu maddedir. Özellikle internet üzerinden kolaylıkla satın alınabilir olması, uyuşturucunun hızla yayılmasına neden olur.  



Ayrıca bu uyuşturucu maddenin kokusu olmadığı için, kalabalık bir ortamda rahatlıkla dikkat çekmeden kullanılabilir. Bonzai etkileri arasında genellikle;

●    Beyin hasarı,
●    Kalp rahatsızlığı,
●    Akciğer hastalığı,
●    Unutkanlık,
●    Aşırı sivilce oluşumu gibi sorunlar mevcuttur.

Ülkemize Avrupa, Çin ve KKTC’den gelen bu uyuşturucu, ölümcül hastalıklara davetiye çıkarması ile anne ve babaların korkulu rüyası haline gelmiştir.

Bonzai Kullanıcıları Nasıl Tespit Edilebilir?

Yasalarla satışı engellenen diğer uyuşturucular gibi, Bombay mavisi olarak adlandırılan bu sentetik uyuşturucunun kullanılıp kullanılmadığı birçok şekilde tespit edilebilir. Örneğin;

●    İdrar,
●    Kan,
●    Tükürük,
●    Saç,
●    Ter testleri gibi çok sayıda yöntem sayesinde bonzai kafası ile dolaşan kişiler kolaylıkla anlaşılır.

Bununla birlikte hızlı ve kolay bir yöntem olması nedeniyle genellikle idrar testi tercih edilir.

Bonzai Kullanımının Belirtileri Nelerdir?

Test yöntemi dışında gözle görülür belirtilere de neden olan bu ölümcül uyuşturucu, dikkatle incelendiğinde kolaylıkla fark edilebilir. Bu nedenle ebeveynlerin bu tür belirtiler konusunda bilinçli olması ve çocuklarını takip etmesi gerekir. Bombay mavisi kullanıcılarının gösterdiği belirtiler arasında en yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir:



●    Vücut sıcaklığı fark edilir derecede yükselir.
●    Ağrı hissi azalır.
●    Çok daha ağır hareket edilir.
●    Yüz ifadesinde donuklaşma meydana gelir.
●    Vücut, kol ve bacaklar sıra dışı bir pozisyona getirilir ve uzun bir süre pozisyon değiştirilmez.
●    Baş dönmesi olur.
●    Halüsinasyon gerçekleşir.
●    Hafıza kaybı gelişebilir.
●    Duygu ve düşünce bozuklukları ortaya çıkar.
●    Görme ve işitme duyularında hasar oluşur.
●    Bilinç kaybı yaşanır.
●    Geçici felç durumu gelişir.
●    Nöbet ve koma gibi durumlar ortaya çıkar.
●    Nabız yükselir.
●    Çarpıntı ve ritim bozukluğu görülür.
●    Nefes darlığı ve göğüs ağrısı oluşur.
●    Tansiyon hızla düşer.
●    Mide bulantısı ve kusma görülür.
●    Ağız kuruluğu ve yutma zorluğu yaşanır.

Bu sentetik uyuşturucu beyin üzerinde çok güçlü uyarıcılara sahip olduğu için, vücuda zararı oldukça fazladır. Bu nedenle bu uyuşturucuyu kullanan kişilerde görülen ölüm oranı epey yüksektir.

Bağımlılık tedavisi ne kadar sürer

Bağımlılık, doğru tedavi yöntemleri uygulandığı zaman tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Toplumun yaşadığı en ciddi ve yaygın hastalıklar arasında yer alan bağımlılık için kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanır.

Madde bağımlılığından kurtulmak mümkün mü

Madde bağımlılığından kurtulmak için ne yapılmalı, nasıl bir yol izlemeli? Madde bağımlılığından kurtulmak mümkün mü? Madde kullanımıyla kişiler çeşitli hislere kapılabiliyor. Kimi madde uyarıcı etki yaparken kimi maddeler ise uyuşturucu etkiler yapıyor. Madde bağımlısı kişilerde, maddenin vücuttan çekilmesi halinde titreme, terleme, konsantrasyon güçlüğü, uyuyamama, iç huzursuzluk, öfke gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

Başımızın en büyük belesı: Bonzai

Bonzai ve yeni icat sentetik uyuşturucular, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi NPAMATEM Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cemal Onur Noyan’ın deyişiyle “GDO’lu mısır gibi genetiğiyle oynanmış. Etkili narkotik maddeler, farklı tohumlarla hibrit edildikten sonra pazara sürülüyor.” Muhtevası sürekli değişen bonzai, kriminal laboratuvarlarda incelendiğinde 19 sentetik madde bulunurken 2015’te 113’e çıktığı görüldü.

Bonzai Kullanıcıları Daha Çok Hangi Yaş Aralığındadır?

Yasadışı uyuşturucu kullanımı günümüzde o kadar yaygın hale geldi ki, insanların karşısına her geçen gün yeni bir uyuşturucu adı çıkar hale geldi. Özellikle Bombay mavisi nedir, kristal ne demek gibi sorular akıllarda yer almaya başladı.

Özellikle sentetik yapısı ile ölümcül bir uyuşturucu olarak bilinen Bombay mavisi, aileleriyle sorun yaşayan gençler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. 12 - 13 yaşlarında ergenlik döneminin en sıkıntılı olduğu zamanlarda bu tür uyuşturucularla tanışan gençler, bu uyuşturucu yüzünden ya ölüyor, ya ölümcül bir hastalıkla boğuşuyor ya da cehennem gibi berbat bir dünyaya adım atıyor. Bu nedenle özellikle anne ve babaların bu tür konularda dikkatli olmaları gerekiyor. Çocukların arkadaş çevresine, internet görüşmelerine, yaptıkları harcamaları, fiziki ve ruhsal durumlarına ilgi göstermeleri ve gerçekleşen sıra dışı olayları takip etmeleri bu noktada oldukça önemlidir. 

Bonzai Neyden Yapılır?

Satıcılarına büyük bir kar sağladığı için, ticareti aktif olarak yapılan bu yasadışı madde, oldukça yüksek meblağdır. Uyuşturucunun ham maddesi dahi 30 bin dolar civarındadır.
Bu nedenle uyuşturucu satıcıları üretim esnasında farklı maddeler kullanır. Bu durum uyuşturucunun çok daha ölümcül olmasına neden olur. Örneğin; daha çok Bombay mavisi temini için fare zehri, florasan tozu gibi çok sayıda çeşitli kimyasal maddeyi kullanılarak uyuşturucu üretiliyor.
Sentetik bir uyuşturucu olan bu madde, yavşan otunun yapraklarına püskürtülerek kurutuluyor. Böylece bitkisel bir uyuşturucu olduğu öne sürülerek kullanıcılara satılıyor. Oysaki sentetik olması nedeniyle bonzai kullananlar oldukça ölümcül bir uyuşturucunun etkisi altındadır ve her an telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.

Bonzai Nasıl Bırakılır?

Peki, bu uyuşturucudan kurtulmak isteyenler ne yapmalı, bonzai nasıl bırakılır gibi soruların cevabı tam olarak nedir? Ülkemizde uyuşturucu bağımlıları ve bonzai içenler, Amatem tarafından kontrol altında tutuluyor. Buraya yönlendirilen bağımlılar, çeşitli tedaviler eşliğinde bu ölümcül uyuşturucudan arındırılıyor.

Bonzai Tedavi Sonrası Süreç Nasıldır?

Uyuşturucu tedavisini tamamlayan kişilerin taburcu olduktan sonraki ilk üç ay kısmen daha rahattır. Balayı dönemi olarak adlandırılan bu süreçte, kişi psikiyatra ya da psikoloğa gider ve ilaçlarını düzenli olarak kullanır. Balayı döneminde genellikle her şey yolundadır ve herhangi bir problemle karşılaşılmaz.

Bununla birlikte balayı dönemi sonrasındaki süreçte tedavi aksamaya başlar. Bu sıkıntılı dönem çoğu zaman 3 ile 6 ay arasındadır. Hasta kendisini iyi hissettiğine inanarak tedaviye gitmeyi aksatır. Böylece acil durumlar ortaya çıktığında hasta ne yapacağını bilemez hale gelir. Bu nedenle hastanın düzenli olarak psikiyatr ve psikoloğa giderek destek alması önemlidir. Aksi takdirde bir kereden bir şey olmaz mantığıyla hareket eden hasta, büyük ihtimalle uyuşturucu kullanmaya tekrar başlayacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Eylül 2019Yayınlanma Tarihi:18 Eylül 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.