BOL SIVI GRİBİN DÜŞMANI

A.A

Hastalıklarda yeterli sıvı alın ve özellikle ishal ve ateş  durumlarında su başta olmak üzere, bol sıvı tüketin.

Ankara Üniversitesi Tıp  Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Sorumlusu Ferdane Gül  Çarkoğlu, kış aylarında görülme sıklığı artan grip gibi hastalıklarda yeterli  sıvı alımına dikkat edilmesinin önemini vurgulayarak, özellikle ishal ve ateş  durumlarında su başta olmak üzere, bol sıvı tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Çarkoğlu, pandemik gribin etkisini her  gün biraz daha artırdığına işaret ederek, buna karşı bağışıklık sistemini koruyup  güçlendirmenin her zamankinden daha önemli olduğunu söyledi.

Enfeksiyon durumunda vücudu bağışıklık (immün) sisteminin savunmaya  başladığını dile getiren Çarkoğlu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için  alınması gereken önlemlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Yeterli ve dengeli beslenmeli. Bunun için de 4 temel besin grubundan  süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, et-balık ve kümes hayvanları,  sebze-meyveler, ekmek ve tahıl ürünlerinden yeterli miktarda alınmalı. Tek  taraflı beslenme ya da yetersiz gıda alınması, enfeksiyonlara kaşı vücudun  hassasiyetini artırır.

Günde en az 3 ana öğün olmak üzere, 3 ara öğün de eklenerek temel besin  grupları tüketilmeye çalışılmalı. Ara öğünler, özellikle şeker hastaları  tarafından kesinlikle atlanmamalı.

Proteinli gıdaların alınmasına dikkat edilmeli. Et, balık,  tavuk-hindi, süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi besinlerden en az biri  günlük beslenmede mutlaka bulunmalıdır.

Bitkisel protein kaynakları olan nohut, fasulye ve mercimek gibi kuru  baklagiller de haftada 2–3 kere tüketilmeye çalışılmalıdır. Balık tüketimi,  bağışıklık sistemini güçlendiren güneşin az olduğu kış aylarında D vitamini için  iyi kaynaktır. Böylece virüs ve bakterilerle savaşacak bağışıklık sistemine yardımcı hücreler için protein sağlanmış olur.

C vitamini de bağışıklık sistemi için önemli ögelerden biridir. Her  öğünde tüketilmeye çalışılmalıdır. Mevsimsel meyvelerden portakal, mandalina,  limon, greyfurt, kivi ile kuş burnu ürünleri yenmelidir. C vitamini düzeyleri yeterli kişiler, enfeksiyonları kısa sürede atlatabilmektedir.

Yeterli A vitamini almayan kişiler enfeksiyonlara karşı daha duyarlı  olur. Bu nedenle özellikle kışın A vitamininden zengin gıdalar tercih  edilmelidir. Balık, süt ve yumurtanın yanı sıra, A ve C vitamini gibi antioksidan  vitaminleri içeren havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, yeşil biber,  patates, soğan, sarımsak gibi sebzeler bolca tüketilmelidir. Dünya sağlık  otoriteleri de günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesini önermektedir.

E vitamini için de sıvı yağların tüketilmesi gereklidir. Yağ tüketiminin  kısıtlı olduğu durumlarda en az 5 adet fındık, badem, ceviz tüketilebilir. Katı  yağlar yerine sıvı yağlar tercih edilmelidir.

Folik asit ve B12 vitamini, bağışıklık sisteminde önemli görevler  üstlenmektedir. Folik asit, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Hayvansal  kaynaklı her gıda ise B12 vitamini içerir. B12 ve folik asitin azlığında savunma  sistemi zayıflar."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Şubat 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.