BİR MEVSİM KLASİĞİ: DEPRESYON

Cosmopolitan

Yataktan çıkmak istemiyor, uyandığınızda kendinizi halsiz hissediyorsanız, mevsimsel depresyona girmiş olabilirsiniz.


Depresyonun bir çeşidi olan mevsimsel depresyon, özellikle sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının azalması ve buna bağlı olarak uyku ve hormonları düzenleyen biyolojik saatin bozulmasıyla ortaya çıkıyor. Güneş ışığının azalması ile beyindeki kimyasal maddelerin düzeni bozuluyor ve bu bozulma depresif duyguların yaşanmasına sebep oluyor.

TEDAVİ ŞART!

Mevsimsel depresyon vakalarının yüzde 70`i kadılarda görülüyor. Ortalama görülme yaşı ise 30. Bu da demek oluyor ki kadınlar, az ya da çok mevsim geçişinden olumsuz yönde etkileniyor. Peki bu kasvetli ve karanlık mevsimle yaşamaya nasıl alışmalıyız? Eğer sadece mevsim değişikliğinden kaynaklanan bir depresyon yaşadığınızı hissediyorsanız, kendi kendinize bazı önlemler alabilirsiniz. Öncelikle hava bulutlu bile olsa dışarıda daha fazla zaman harcamalısınız.

Çünkü eve kapanmak sizi sosyal hayattan uzaklaştıracaktır. Vücudunuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri alıp, düzenli beslenerek ve haftada üç kez 30`ar dakika egzersiz yaparak bu dönemi sorunsuz bir şekilde atlatabilirsiniz. Bu basit önlemler sizi mutlu etmiyorsa profesyonel yardım almanız gerekir. Psikolog Ayşe Elif Orhon, tedavi edilmeyen depresyonun kişiyi gündelik hayattan uzaklaştırdığını ve tehlikeli olduğunu söylüyor: `Tedavi edilmeyen depresyon sonucu hastanın gündelik ve iş hayatı sekteye uğrar. Bunun dışında fizyolojik belirtiler ortaya çıkmaya başlayabilir. İntihar oranlarında artış görülebilir, depresyon kronik bir hal alabilir. Tedavinin gecikmesi çözümü zorlaştırır.`
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Mayıs 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.