Beynin susan bölgesi şimdi konuşuyor

İlk zamanlar beynin suskun bölgesi olarak tanımlanan Prefrontal Korteks, Üsküdar Üniversitesi ve NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi’nin birlikte düzenlediği “Multidisipliner Bilimsel Eğitim Toplantısı” nın konusuydu.

İlk zamanlar beynin suskun bölgesi olarak tanımlanan Prefrontal Korteks, Üsküdar Üniversitesi ve NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi’nin birlikte düzenlediği “Multidisipliner Bilimsel Eğitim Toplantısı” nın konusuydu.

beyinBirtakım araştırmalarla suskun sanılan beynin bu parçasının insan davranışlarının geniş yelpazesindeki çeşitli imkanların maddi temelini oluşturduğunun ortaya çıkmasıyla çalışmalar son dönemde bu alana çevrilirken, Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ Prefrontal Korteks ve Psikiyatri bağlantısını ele aldı. Çarşamba günleri Prof. Dr. Rasim Adasal Konferans Salonu’nda Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri, yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin yanı sıra NPİstanbul Nöropsikiyatri hastanesi uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Multidisipliner Bilimsel Eğitim Toplantıları devam ediyor. Sağlık alanında son bilimsel verilerin ele alınıp değerlendirildiği toplantıların bu hafta gündeminde “Prefrontal Korteks” ve “Dirençli Hastalarda Tedavinin Bireyselleştirilmesi” konuları vardı. Beynin Prefrontal Korteksine ilişkin katılımcılara bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, kişinin yaşama dair birçok işlevi bu alan üzerinden gerçekleştirdiğini söyledi. Tanrıdağ bunlardan bazılarını ise şöyle sıraladı. - Düşünce organizasyonu ve problem çözme - Davranışları mantıklı ve dengeli hale getirebilme - Gelecek hakkında öngörülerde bulunabilme - Planlar yapma, stratejiler oluşturma - Kısa dönem ödülleriyle uzun dönem amaçları arasında denge kurma - Şartlar değiştiğinde davranış değiştirebilme ve yeni davranışlara adapte olabilme - İmpuls kontrolü - Yoğun emosyanları baskılama - Sosyal ve moral uygunsuz davranışları inhibe etmek ve uygun davranışları başlatabilme - Dikkatin sürdürülmesi Tanrıdağ konuşmasının sonunda Prefrontal Korteks alanının psikiyatri ile ilişkisini de değerlendirdi. Toplantıda daha sonra dirençli hastalarda tedavinin bireyselleştirilmesi konusuna ilişkin vaka sunumu gerçekleştirildi. Sunumu Üsküdar Üniversitesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Esra Sağlam ve Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver yaptı. Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.