Beyinde Nikotin Freni

Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beyniniz üzerinde de olumsuz bir etkiye sahiptir. Nikotin ayrıca dopamini taklit ederek beynin zevk merkezlerini de uyarır, böylece beyniniz nikotin kullanımını iyi hissetmekle ilişkilendirmeye başlar.

Tütün kullanımı, önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, her yıl yarım milyona yakın Amerikalı, sigara içmek veya ikinci el dumana maruz kalmaktan dolayı erken ölüyor.

Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beyniniz üzerinde de olumsuz bir etkiye sahiptir.

Bu yazıda, sigaranın beyniniz üzerindeki etkilerine ve bırakmanın faydalarına daha yakından bakacağız.

Nikotin beyninize ne yapar?

"Nikotin, beyinde [sinyal gönderen] birkaç nörotransmitteri taklit eder. [Nikotin] şekil olarak nörotransmiter asetilkolin ile benzer olduğundan, beyinde sinyalizasyon artar," diye açıklıyor Bradley Üniversitesi'nin Çevrimiçi Danışmanlık Yüksek Lisans Programı'nda profesör olan Lori A. Russell-Chapin.

Nikotin ayrıca dopamin sinyallerini aktive ederek zevkli bir his yaratır. Zamanla, beyin, asetilkolin reseptörlerinin sayısını azaltarak artan sinyal aktivitesini telafi etmeye başlar, diye açıklıyor. Bu nikotin toleransına neden olur, bu nedenle devam eder ve daha fazla nikotine ihtiyaç duyulur.

Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, sigaradaki nikotin beyninizi değiştirir ve bu da bırakmaya çalıştığınızda yoksunluk belirtilerine yol açar. Bu olduğunda, kaygı, sinirlilik ve nikotin için güçlü bir özlem gibi çeşitli yan etkiler yaşayabilirsiniz.

Ne yazık ki, bu belirtiler ortaya çıktığında, birçok insan yoksunluğun etkilerini hafifletmek için başka bir sigaraya yönelir.

Bu döngü sonucunda beyinde meydana gelen değişiklikler nikotine bağımlılık yaratır çünkü vücudunuz sisteminizde nikotine alışır ve bu daha sonra kırılması zor olabilecek bir bağımlılık haline gelir.

Nikotinin etkilerinin fark edilmesi biraz zaman alabilirken, kalp ve akciğerlerle ilgili olumsuz yan etkiler, sigara içenlerin ilk fark edeceği yan etkilerdir.

İşte nikotin ve sigaranın beyindeki en yaygın yan etkileri

Bilişsel düşüş

genellikle yaşlandıkça doğal olarak gerçekleşir. Daha unutkan hale gelebilir veya gençken yaptığınız kadar hızlı düşünemeyebilirsiniz. Ancak sigara içiyorsanız, sigara içmeyenlere göre daha hızlı bilişsel düşüş yaşayabilirsiniz.

12 yıllık bir süre boyunca 7.000'den fazla erkek ve kadının bilişsel verilerini inceleyen 2012 tarihli bir araştırmaya göre, bu erkekler için daha da ciddi. Araştırmacılar, orta yaşlı erkek sigara içenlerin, içmeyenlere veya sigara içen kadınlara göre daha hızlı bilişsel gerileme yaşadıklarını buldular.

Terapi

Çevrimiçi terapi, uzun vadeli bağımlılık desteğine yardımcı olabilir

Bağımlılıktan kurtulma yolculuğunuz için BetterHelp'in profesyonel ağından bir terapist bulun. Bir test yapın, eşleştirin ve telefon veya video oturumları aracılığıyla destek almaya başlayın.

Artan bunama riski

Sigara içenler ayrıca hafızayı, düşünme yeteneklerini, dil becerilerini, muhakeme ve davranışları etkileyebilecek bir durum olan demans riskinde artışa sahiptir. Ayrıca kişilik değişikliklerine neden olabilir.

2015 araştırma incelemesi, sigara içenleri ve içmeyenleri karşılaştıran 37 çalışmayı inceledi ve sigara içenlerin bunama geliştirme olasılığının yüzde 30 daha fazla olduğunu buldu. İnceleme ayrıca sigarayı bırakmanın demans riskini sigara içmeyenlere göre azalttığını buldu.
Beyin hacmi kaybı

2017 araştırmasına göre, ne kadar uzun süre sigara içerseniz, yaşa bağlı beyin hacmi kaybı riskiniz o kadar yüksek olur. Araştırmacılar, sigara içmenin subkortikal beyin bölgelerinin yapısal bütünlüğünü olumsuz yönde etkilediğini buldu. Ayrıca, sigara içenlerin, içmeyenlere kıyasla, beynin çeşitli bölgelerinde yaşa bağlı beyin hacmi kaybının daha fazla olduğunu bulmuşlardır.
Daha yüksek felç riski

Sigara içenlerin içmeyenlere göre felç geçirme olasılığı daha yüksektir. CDC'ye göre, sigara içmek hem erkeklerde hem de kadınlarda felç riskini iki ila dört kat artırır. Daha fazla sayıda sigara içiyorsanız bu risk artar.

İyi haber şu ki, bıraktıktan sonraki 5 yıl içinde riskiniz sigara içmeyen birininkine düşebilir.

Daha yüksek kanser riski

Sigara içmek, bazıları kansere neden olma yeteneğine sahip olan birçok toksik kimyasalı beyne ve vücuda sokar.

Wellbridge Bağımlılık Tedavisi ve Araştırması tıbbi direktörü Dr. Harshal Kirane, tütüne tekrar tekrar maruz kalmanın akciğerlerdeki, boğazdaki veya beyindeki genetik değişikliklerin kansere yakalanma riskinizi artırabileceğini açıkladı.
Peki ya e-sigaralar?

E-sigaralarla ilgili araştırmalar sınırlı olsa da, şu ana kadar beyniniz ve genel sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini biliyoruz.

Ulusal Uyuşturucu Suistimali Enstitüsü, nikotin içeren e-sigaraların beyinde sigaralara benzer değişiklikler ürettiğini bildiriyor. Ancak araştırmacıların henüz belirlemediği şey, e-sigaraların sigaralarla aynı şekilde bağımlılığa neden olup olmayacağıdır.

Sigarayı Bırakmak bir fark yaratabilir mi?

Nikotini bırakmak, beyninize ve vücudunuzun diğer bölümlerine fayda sağlayabilir.

2018 yılında yapılan bir araştırma, uzun süre sigarayı bırakan sigara içenlerin demans riskinin azalmasından yararlandığını buldu. Başka bir araştırma, uzun bir süreç olsa da, tütünü bırakmanın beynin korteksinde olumlu yapısal değişiklikler yaratabileceğini buldu.

Mayo Clinic, tamamen durduğunuzda beyninizdeki nikotin reseptörlerinin sayısının normale döneceğini ve aşermelerin azalması gerektiğini bildiriyor.

Beyin sağlığınızdaki olumlu değişikliklere ek olarak, sigarayı bırakmak vücudunuzun geri kalanına da birçok yönden fayda sağlayabilir. Mayo Clinic'e göre, tütünü bırakmak şunları yapabilir:

-Son sigaranızdan sadece 20 dakika sonra kalp atış hızınızı yavaşlatın
- Kanınızdaki karbon monoksit seviyelerini 12 saat içinde normal aralığa düşürün
- 3 ay içinde dolaşımınızı ve akciğer fonksiyonunuzu iyileştirin
- Kalp krizi riskinizi bir yıl içinde yüzde 50 azaltın
- 5 ila 15 yıl içinde inme riskinizi sigara içmeyenlerinkine düşürün

Sigarayı Bırakmayı ne kolaylaştırabilir?

Sigarayı bırakmak zor olabilir, ancak mümkündür. Bununla birlikte, yaşam boyu nikotinsiz kalmanıza yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar var.

Doktorunuzla konuşun

Russell-Chapin, sigarayı bırakmak genellikle çeşitli yoksunluk belirtileri ürettiğinden, ilk adımın bir sağlık uzmanına danışmak olduğunu söylüyor. Doktorunuz, istek ve semptomlarla başa çıkmanın yollarını içeren sağlam bir plan oluşturmak için sizinle birlikte çalışabilir.

Nikotin yerine koyma tedavileri

Bırakmaya yardımcı olabilecek çeşitli ilaçlar ve nikotin replasman tedavileri vardır. Bazı tezgah üstü ürünler arasında nikotin sakızı, yamalar ve pastiller bulunur. Daha fazla desteğe ihtiyacınız varsa, doktorunuz nikotin inhaler, nikotin burun spreyi veya nikotinin beyindeki etkilerini engellemeye yardımcı olan ilaçlar için bir reçete önerebilir.

Danışmanlık desteği

Bireysel veya grup danışmanlığı, aşerme ve yoksunluk belirtileriyle başa çıkmak için destek almanıza yardımcı olabilir. Diğer insanların sizinle aynı zorluklarla uğraştığını bildiğinizde de yardımcı olabilir.

Gevşeme tekniklerini öğrenin

Rahatlamak ve stresle başa çıkmak, bırakmanın zorluklarını aşmanıza yardımcı olabilir. Bazı yardımcı teknikler arasında diyafram nefesi, meditasyon ve ilerleyici kas gevşemesi bulunur.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Düzenli egzersiz, kaliteli uyku, arkadaşlarınızla ve ailenizle zaman geçirmek ve hobilerle meşgul olmak, bırakma hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Alt çizgi

Sigara içmek Amerika Birleşik Devletleri'nde önde gelen önlenebilir ölüm nedenidir. Ek olarak, azalan beyin sağlığı, felç, akciğer hastalığı, kalp hastalığı ve kanserin hepsinin sigara içimi ile bağlantılı olduğu belirlendi.

İyi haber şu ki, sigarayı bırakmak zamanla sigaranın birçok olumsuz etkisini tersine çevirebilir. Endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla konuşun.

Sigarayı Bırakırsanız 5 Yıl İçinde Sağlığa Faydalarını Görebilirsiniz

Araştırmacılar, sigarayı bıraktıktan beş yıl sonra kalp sağlığınıza önemli faydalar görebileceğinizi söylüyor. Sigarayı bırakmanın sağlığa faydaları hala hiç sigara içmemişsiniz kadar önemli değil.

Araştırmacılar, sigaranın akciğerlere verdiği zararın kamuoyuna duyurulduğunu, ancak kalbe verdiği zararın daha az bilindiğini söylüyor. Çok sigara içiyorsanız ve şimdi bırakıyorsanız, beş yıl içinde kardiyovasküler hastalık riskinizde önemli bir azalma görebilirsiniz. Ama yine de kardiyovasküler hastalık için hiç sigara içmemiş birine göre daha fazla riske sahip olacaksınız.

Geriye dönük analiz, 20 veya daha fazla “paket yılı” sigara içen 2.371 kişi de dahil olmak üzere 8.770 kişiye baktı. Bu 20 yıl boyunca günde bir paket sigara içmekle aynı şey.

Ortalama takip süresi 26 yıldı. O zaman, katılımcıların 2.435'i kalp krizi, felç, kalp yetmezliği veya kardiyovasküler ölüm gibi ilk kardiyovasküler olaya sahipti. Ağır sigara içenler bu olayların 1.095'ini oluşturdu.

Halen sigara içenlerle karşılaştırıldığında, beş yıl içinde sigarayı bırakmak daha düşük kardiyovasküler olay oranı ile ilişkilendirildi. Ağır sigara içenler için, 10 ila 15 yıl veya daha uzun bir süre için hala artmış kardiyovasküler risk vardır.

Çalışma yazarları, araştırmanın çoğunlukla Avrupa kökenli beyaz insanları içerdiğini belirtti. Ayrıca, çalışma katılımcıları arasında ikinci el tütün dumanına maruz kalma veya diğer tütün türlerinin kullanımı hakkında bilgi yoktu.

Sigara ve kardiyovasküler risk

Dr. Srilakshmi Vallabhaneni, Pennsylvania, Bethlehem'deki St. Luke's Üniversitesi Sağlık Ağı'nda kıdemli kardiyoloji uzmanıdır.

Healthline'a “Sigara içmek akciğer sorunları için iyi bilinen bir risk faktörüdür” dedi. “Kalp o kadar vurgulanmadı. Küçük bir örneklem büyüklüğüydü, ancak sigarayı bıraktıktan beş yıl sonra kardiyovasküler risklerle ilgili soruyu yanıtlayacak kadar büyüktü.

Kardiyovasküler sorunların uyarı işaretleri arasında nefes darlığı, göğüs ağrısı ve yürürken bacak ağrısı yer alıyor, diye açıklıyor. Daha fazla veriye ihtiyaç duyulmasına rağmen Vallabhaneni, pipo ve puro içenler için kardiyovasküler riskin, ağır sigara içenler kadar olmasa da sigara içmeyenlere göre daha yüksek olduğunu söylüyor.

Ayrıca esrar içmenin kalp ritmini etkileyebileceğini ve kalp krizi riskini artırabileceğini de belirtiyor.

Yeni çalışma ağır sigara içenlere odaklanırken, Dr. Robert Greenfield, herhangi bir miktarda sigara içmenin bir sorun olduğu konusunda uyarıyor.

Greenfield, California'daki Orange Coast Tıp Merkezi'ndeki MemorialCare Kalp ve Damar Enstitüsü'nde çift kurul onaylı bir kardiyolog ve lipidolog ve noninvaziv kardiyoloji ve kardiyak rehabilitasyon tıbbi direktörüdür.

Greenfield Healthline'a verdiği demeçte, "Ne zaman nefes alsanız da almasanız da, ağzınıza her sigara attığınızda karbon monoksit emiyorsunuz" dedi.

“Kan dolaşımına giriyor ve kırmızı kan hücrelerinde oksijenin yerini alıyor. Karbon monoksit arterlerin astarına zarar verir ve kolesterol dolaşımını etkileyerek daha fazla plak oluşturur” dedi.

“Birisi sigara içiyorsa, vücut üzerinde olumsuz bir etki varsaymalıdır. Greenfield, “Geçen yıl bıraktığınız için sigara içmiyorsanız, riskinizi hafife alıyor olabilirsiniz” dedi.

Kardiyovasküler hastalığın karmaşık olduğunu ve diyet, stres ve aile öyküsü gibi diğer risk faktörlerini içerdiğini belirtiyor.

Çalışma, Greenfield'e göre, eğer çok sigara içiyorsanız, sağlıklı kalma konusunda daha dikkatli olmanız gerektiğini gösteriyor.

“Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız o kadar iyi. Ama durmak kadar basit değil ve beş yıl içinde iyisin. Kardiyoloji topluluğu, eski sigara içenlere farklı bakmalı ve hastalarla konuşurken daha gayretli olmalı ”dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Ocak 2022Yayınlanma Tarihi:11 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.