Beyin ameliyatı ile depresyondan kurtuldu

On yıldır depresyonun esiri olan bir kadın, dünyada beyin ameliyatıyla hastalıktan kurtulan ilk insan oldu.

On yıldır depresyonun esiri olan bir kadın, dünyada beyin ameliyatıyla hastalıktan kurtulan ilk insan oldu.

beyinameliyatİngiltere'de uzun yıllardır depresyonun esiri olan bir hemşire, dünyada bu hastalıktan beyin ameliyatıyla kurtulan ilk insan oldu.

KENDİ KENDİNE BESLENEMİYOR GİYİNEMİYORDU 62 yaşındaki Sheila Cook, hayatının on yılından fazlasını depresyonla geçirdi. Bu hastalık onu intihara meyilli hale getirdi, kendi kendine beslenemiyor, giyinemiyordu. İşini bırakmak zorunda kaldı. Bir fizik araştırmacısı olan eşi de onun tam zamanlı bakımını üstlenebilmek için işi bırakmak zorunda kaldı.

Şimdi 62 yaşında bir büyükanne olan Sheila, Bristol'de gerçekleştirilen öncü bir tedaviyle yeniden hayatın tadını çıkarmaya başladı. Tedavi tam olarak beynin depresyon içindeki ağlarını hedef alıyor. Doktorlar, hastalığı antidepresanlar gibi klasik tedavilere cevap vermez hale gelen Sheila'ya dünyada ilk kez uygulanacak Derin beyin stimülasyonu (DBS) tedavisi önerdi. Bu tedavi beynin iki farklı bölümünü uyarıyor.

İLERİ SİNİR SİSTEMİ AMELİYATI

Her ne kadar DBS, geçici tepki sağlasa da Sheila yeniden kötüleşti ve "Anterior Cingulotomy" adı verilen ileri sinir sistemi ameliyatı olan ilk hasta oldu. Ameliyat 2010 başında gerçekleşti. Tedavinin gerçekleşmesinden beri Sheila'nın hayatı değişti ve on yıldır ilk kez mutlu hissediyor.

DEPRESYON HAKKINDA HER ŞEY

"HAYATIM DEĞİŞTİ"

Doğduklarından beri ilk kez torunlarıyla bir bağ hisseden Sheila, "Birkaç hafta içinde hayatım değişti. Kitap okuyorum, ev işi yapıyorum, yürüyüşe çıkıyorum, belki de en önemlisi ailemi yeniden tanıyabiliyorum" diyor. DBS, beyine deri altına nakledilen ve sürekli elestrik uyarma sağlayan kibrit kutusu büyüklüğünde bir kalp piline bağlı ince kabloların sokulmasıyla gerçekleşiyor. Beyindeki ya çok aktif ya da normalin çok altında çalışan devreler canlandırılıyor. Bu devreler duygunun düzenlenmesini ve kontrolünü sağlıyorlar. Çalışmaya beyin cerrahı Nikunj Patel ile birlikte öncülük eden Bristol Üniversitesi'nden Doktor Andrea Malizia, "Hastalarımız ve ailelerimiz çok büyük açı çekiyor ve genelde yapılacak hiçbir şey olmadığını düşünüyorlar. Sheila, Bristol'de gerçekleştirdiğimiz karmaşık tedavilerin ikisine geçici olarak yanıt verdi, ama sonunda ileri tedaviyle iyileşme sağlandı" diyor. BBC NEWS

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.