'Beraberliğimi ailem istemiyor'

"5 yıldır bir beraberliğim var. Erkek arkadaşım ortaokul mezunu kendini geliştirmiş mesleği elinde. Ailem istemiyor ama onu çok seviyorum. "

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

SORU Kardeşim duyma özürlü, evlendi, boşandı. 6 yaşında bir oğlu var. Çocuk bizim velayetimize verildi. Anne eğitimsiz ve çok cahil. Çocuk anneye gidip geldikçe huyu bozuluyor, her şeyi değişiyor, onların bütün kötü özelliklerini alıyor. Bizi hiç sevmiyor, bizimle mutlu değil, annesi çocuğu almak istiyor ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. CEVAP Boşanmada çocuğun kimin velayetine verileceğine karar verilirken çocuğun yaşı, anne ve babanın yeterliliği (kronik bir hastalığınının, zeka geriliğinin) olup olmadığı, anne babanın işinin olup olmadığı, gelir düzeyi gibi özellikler dikkate alınır. Burada önemli olan, çocuğun kimin velayetinde maddi ve manevi yönden en rahat ve sağlıklı olacağıdır. Belirttiğiniz durumda yeğeninizi bir çocuk ve ergen psikiyatristinin görüp değerlendirmesi ve bir hukukçuya danışmanız yararlı olur. SORU 5 yıldır bir beraberliğim var. Erkek arkadaşım ortaokul mezunu kendini geliştirmiş mesleği elinde. Ailem istemiyor ama onu çok seviyorum. O da beni. Aileler tanıştı ama hiç olumlu değildi. O günden beri kafam allak bullak her şeye ağlıyorum sinirleniyorum kafamı yastığa koyuyorum bu konu kalkıyorum bu konu çıldıracağım artık. CEVAP Beş yıllık bir beraberlik uzun bir süre demektir. İyi-kötü olaylar yaşamışsınızdır, birbirinizi yeterince tanımışsınızdır. Evlenecek olan ve sonrasında yaşanacak iyi ve kötü şeylerin sorumluluğunu alacak olan sizsiniz. İlk bakışta sizin görüşünüz ve isteğiniz önemlidir. Öte yandan ailenizin sizin iyiliğinizi istediğini düşünürsek, kendilerinde mutlaka gerekçeleri vardır. Bu gerekçelerin neler olduğunu, olumsuz kanıya nereden ve nasıl vardıklarını öğrenin. Size mantıklı gelirse, onların kararına uyarsınız; aksi halde ailenizi karşınıza alma pahasına istediğinizi yaparsınız. Bu durumun yarattığı sıkıntı, üzüntü, takıntı gibi durumlar sizi çok fazla etkilediği için bir psikiyatristle görüşmeniz uygun olur. SORU 28 aylık kızım kabızlık problemi yaşadı. Kabızlık sonrası bir problemi olmamasına rağmen kakasını 3- 4 gün yapmıyor. Sorduğumda poposunun acıyacağını ve korktuğunu söylüyor. Çok sıkıntı çekiyor. Bu korku nasıl geçer. CEVAP Bu yaştaki çocuklar için zihinlerindeki korku gerçektir. Boşaltım sistemiyle ilgili organlar bu yaşta çok önemlidir ve herhangi bir zarar görme olasılığı tüm bedenine zarar gelmesi şeklinde düşünülür. Basit bir yol olarak kakayı yumuşatıcı besinler verilerek son kakasından en çok bir gün sonra tuvalete oturtulup buna devam edilir. Yumuşak kaka acı veya ağrı yapmayacağı için kısa sürede bu davranış düzelebilir. Bu konudaki korku sürer ve kaka yapma hep gecikirse bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmanız uygun olur. Öte yandan geç kaka yapma gerçek bir kabızlığa dönüşebilir, kaka sertleşir ve acıya neden olabilir, sonuçta korkunun yerleşmesine ve gerçek olmasına neden olabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.