Bel Ağrısı Neden Olur? Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Ağrısının nedeni ağır nesneleri kaldırırken yapılan ani hareketler, zayıf vücut mekaniği nedeniyle ortaya çıkan kas burkulmaları veya zorlamalarıdır.

Bel ağrısı, toplumda yaygın olan ağrılardan biridir. Bel Ağrısının nedeni ağır nesneleri kaldırırken yapılan ani hareketler, zayıf vücut mekaniği nedeniyle ortaya çıkan kas burkulmaları veya zorlamalar gibi bir yaralanmanın sonucudur. Akut sırt ağrısı için evde yapılan uygulamalar yararlı olabilir.

Bel ağrısı, toplum içinde en yaygın olan ağrılardan biridir.  Bel Ağrısının nedeni sıklıkla ağır nesneleri kaldırırken yapılan ani hareketler, zayıf vücut mekaniği nedeniyle ortaya çıkan kas burkulmaları veya zorlamalar gibi bir yaralanmanın sonucudur. Bel ağrısında bel bölgesinin zorlanmasından kaynaklanan akut sırt ağrısı için başlangıçta evde yapılan uygulamalar yararlı olabilir. Bel ağrınız olduğunda hareket etmemeye özen gösterin...

Bel Ağrısı Nedir?

Bel ağrısı, toplum içinde adını çok sık duyduğumuz rahatsızlıkların başında gelir. Ağrı, tutulma, batma, yanma ve acıma gibi durumlarla kendini gösterir.  Bel Ağrısı,  ev ve iş hayatındaki yaşantıyı olumsuz etkilerken,  Bel ağrısı nedeniyle hastaneye gidildiğinde ağrının nedenini bulmak kolay değildir, bel ağrısının birçok nedeni vardır.  Bel Ağrılarının birçok nedeni olabilir.  Bel ağrısının ağrı, kemik, damar, bağ, kas, eklem, disk gibi nedenlere bağlı olarak nedenleri olabilir. Bel ağrısının bu yüzden kesin bir nedene bağlanması çok zordur.  

Bel ağrılarının nedeni sıklıkla ağır nesneleri kaldırırken yapılan ani hareketler, zayıf vücut mekaniği nedeniyle ortaya çıkan kas burkulmaları veya zorlamalar gibi bir yaralanmanın sonucudur. Bel ağrıları gebelik sırasında da ortaya çıkabilir. Bel ağrısı; omurilik kanseri, yırtılmış veya fıtıklaşmış disk, siyatik, artrit, böbrek veya omurga enfeksiyonları gibi belirli hastalıkların bir sonucu da olabilir. Bel Ağrısı nasıl tedavi edilir denildiğinde ise, bel ağrısının tedavisi teşhis edilen veya şüphelenilen belirli bir nedene yönelik planlandığında optimal sonuçlar elde edilir. Bel bölgesinin zorlanmasından kaynaklanan akut sırt ağrısı için başlangıçta evde yapılan uygulamalar yararlı olabilir.

Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bel ağrısının zorlanma, hamilelik, ağır taşıma gibi birçok nedeni vardır. Ancak Bel Ağrısının halk arasında en çok yaygın olan nedenleri arasında;

- Çok ağır yük taşınması
- Yanlış ayakkabı seçimi
- Çok düz, babet ayakkabı
- Aşırı Kilo
- Doğumsal nedenler
- Stres Kırığı
- Lomber Dar kanal
- Enfeksiyonlar
- Tümörler
- Doğumsal Skolyoz
- Hareketsizlik
- Hareketsiz Yaşam
- İşyerinde yaşanan olumsuzluklar
- Duruş Bozukluğu
- Oturma Bozukluğu
- Yanlış sandalye, koltuk seçimi
-  Doğumsal Spina Bifida
- Kireçlenme
- Gebelik, hamilelik
- Obezite
- Ağır yük kaldırma
- Sigara içmek
- Lomber radikülopati
- Bel diskinin zarar görmesi
- Ufak yaralanmalar
- Ciddi yaralanmalar
- Trafik Kazaları
- Belin zorlanması
- Sinir tahrişi
- Bel Fıtığı
- Omurilikten çıkan sinir köklerinde sorunlar
- Kemik sorunları
- Eklem problemleri
- Beldeki tendomların kopması

BEL AĞRISI NEDEN OLUR?

Bel ağrıları İnsanların yüzde 80'ni yaşamı boyunca en az bir kez bel ağrısı ya da bel rahatsızlığı geçirir. Bel ağrıları genelde bir iki hafta içerisinde geçer. Bel ağrısının en belirgin nedenleri arasında belin zorlanması, omurilikteki sinir uçlarında sorunlar ve sinir yıpranması gibi etkenler vardır. Genç yaşlarda bel fıtığı, yaşlılık döneminde kireçlenme gibi sorunlar baş gösterir.

Bel ağrısı nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Bel Ağrısında Sinir Tahrişi

Bel Ağrısında Lomber radikülopati. Lomber radikülopati, bel bölgesi omurları arasındaki disklerin zarar görmesinden kaynaklanan sinir tahrişidir. Diskin hasar görmesi, diskin dış halkasında aşınma ve yıpranma, travmatik yaralanma veya her ikisinden kaynaklanır.

Bel bölgesinde omurgadan çıkan sinirler, omurilikteki köklerinden cilt yüzeyine kadar herhangi bir yerde mekanik basınç nedeniyle tahriş olabilir. Bu koşullar arasında disk hastalığı, kemiklerdeki problemler ve zona enfeksiyonuna bağlı sinirlerin iltihaplanması bulunur.

Bel Ağrısında Belin Zorlanması

Bel ağrılarında, beli zorlama bölgedeki bağların, tendonların veya kaslarının gerilmesi sonucunda yaralanmasıdır. Bölgedeki yumuşak dokuların gerilmesi ilgili yapılarda değişen derecelerde mikroskobik yırtılmalara neden olur.

Bel Ağrısında Kemikler

Bel ağrılarında Kemiklerin baskı yapmasının Nedeni, Bel omurlarının yer değiştirmesi veya genişlemesi ile sonuçlanan herhangi bir durum, bitişik omurilik ve sinirler için boşluğu sınırlayabilir.

Bel Ağrılarında Kemik Ve Eklemler

Bel Ağrılarında, Kemik ve eklem koşulları nasııldır? Bel ağrısına yol açan kemik ve eklem koşulları; doğumsal kusurlar, aşınma, yıpranma, yaralanma ve eklem iltihabından kaynaklanabilir.

Bel Ağrılarında Doğumsal Nedenler

Bel ağrısının en sık doğumsal nedenleri skolyoz ve spina bifidadır. Skolyoz, omurganın yana doğru eğriliğidir. Spina bifida ise omurgada açıklık ile karakterize bir doğum kusurudur. Bel Ağrısında En yaygın olarak bel omurgası ve sakrum adı verilen kemiğin tepesini etkiler.

Bel Ağrılarında Kemik Hasarı

Bel Ağrılarında Kemik ve eklermlerde hasar oluşabilir. Bel omurlarında ve sakrumda kırık en sık osteoporozu olan yaşlı insanlarda, özellikle de uzun süre kortizonlu ilaç kullananlarda görülür. Ayakkabı bağlarını bağlamak için eğilmek gibi çok hafif bir fiziksel stres bile bu kişilerde kırıklara neden olabilir.

Bel Ağrılarında Artrit

Bel Ağrılarında Artrit. Spondiloartropatiler, bel ve kalça eklemlerini etkileyebilen iltihabi artrit tipleridir. Spondiloartropatiler arasında reaktif artrit (Reiter hastalığı), ankilozan spondilit, psoriatik artrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı artriti bulunur.

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Özellikle geçmeyen bel ağrılarında  mutlaka uzmana görünmelidir. Bel ağrısı çoğu zaman hayatı çekilmez hale getirir. Yerimizden kalkamayacak derece de şiddetli ağrılar görülebilir. Böyle bir durumda "Belim çok ağrıyor ne yapsam geçer?" diyorsanız size önerilerimiz olacak. Her ne kadar "hareketsiz kalın, yatıp uzanın" deseler de belirli ölçüler dahilinde aktif hareket edebilmek size iyi gelecektir. Kan dolaşımın hızlanması kas gerginliğini azaltarak ağrıyı hafifletir. Hafif yürüyüşler yaparak kendinizi motive edebilirsiniz. Sıcak ve soğuk kompres uygulamak iyi gelebilir. Kas gevşemesi için sıcak kompres uygulanabilir. Kısa hareketlerle egzersiz yapabilirsiniz. Böylece beyindeki endorfin salınımı uyarılarak doğal ağrı kesici etkisini görebilirsiniz.

Bel Ağrısı Nasıl Geçer? Bel Ağrısına Ne İyi Gelir ?

Bel Ağrısı Nasıl Geçer, Bel ağrısı, bir kişinin işini ve kişisel yaşamını önemli ölçüde etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur. Neyse ki, bel ağrısını hafifletmek için evde yapılabilecek birçok uygulama vardır.

Bel Ağrısında Egzersiz

Bel ağrısı çekince ayağa kalkmak ve hareket etmek zor olabilir. Bununla birlikte, kısa bir yürüyüş, yoga, yüzme veya hafif derecede başka bir sportif aktivite sıklıkla bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, gergin kasları gevşetir ve beynin doğal ağrı kesicileri olan endorfin salınımını uyarır. Kronik bel ağrısı sorunu yaşayan kişiler, kasları esnek ve güçlü tutmaya yardımcı olmak için kuvvet ve germe egzersizleri içeren düzenli egzersiz programına başlamayı düşünebilir. Düzenli egzersiz, gergin ve güçsüz kaslardan kaynaklanan bel ağrısının tekrarlamasını engelleyebilir.

Lahana yaprakları

Doğal bir ağrı kesici olan lahana yaprakları eski dönemlerden beri birçok ağrıyı geçirmek için kullanılıyor. Bu mucize besin bel ağrısı için de birebir.

Lahana yapraklarıyla bel ağrısı tedavisi için bir tencere suyun içerisine birkaç yaprak lahana atın ve kaynatın. Ardından yaprakların suyunu süzün ve bir tülbente sararak ağrıyan bölgeye kompres olarak uygulayın. Bel ağrısı için bu uygulamayı yarım saat boyunca yapmanız yeterli.

Bel ağrısı için, Doğranmış lahana yapraklarını yarım bardak süt içinde kaynatın. 10 dakika içinde macun kıvamına gelecek. Bu macunu belde ağrıyan bölgeye sürün ve yarım saat boyunca bekletin. Bu yöntemi haftada 3 kez uygulayabilirsiniz.

Zencefil

Anti-inflamatuar özelliğine sahip olan zencefil bel ağrısı için de çok sık kullanılan doğal bir malzeme. Bel ağrısı için Tek yapmanız gereken zencefil köklerini sıcak bir kompres haline getirmek ve ağrıyan bölgenize birkaç dakika boyunca uygulamaktır.

Hindistan cevizi yağı

Bel ağrısı için, Hindistan cevizi yağı içerdiği yağlı asitler ve sahip olduğu iltihap engelleyici özellikler sayesinde bel ağrısını da hafifletiyor. Bel ağrısında bağ dokularını rahatlatan ve kas ağrılarını azaltan Hindistan cevizi yağından yararlanmak için 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını ısıttıktan sonra ılımasını beklemeniz ve ağrıyan bölgeye 10 dakika boyunca masaj yaparak uygulamanız yeterli. Cilt yağı emdikten sonra ılık suyla bölgeyi yıkayabilirsiniz.

Hint yağı

Bel ağrısı için eski dönemlerde diz ağrıları gibi eklem ağrılarını tedavi etmekte kullanılan Hint yağı bel ağrısına da iyi geliyor. Doğal bir ağrı kesici olan Hint yağından faydalanmak için iki yemek kaşığı kadar ısıtın, ılıdıktan sonra ağrıyan bölgeye sürün ve beş dakika kadar masaj yaparak cildin emmesini sağlayın. Ardından ılık suyla yıkayarak temizleyin.

Papatya çayı

Bel ağrısı için, şimdiye kadar ağrıyan bölgeye uygulayabileceğiniz doğal tedavi yöntemlerinden bahsettik. Ancak beslenmeyle de bel ağrısına sebep olan etkenlerden kurtulmanız ve dolayısıyla bel ağrınızı hafifletmeniz mümkün.

Bel ağrısı için, Gerilen kasları gevşetme özelliğine sahip papatya çayı da bunlardan biri. Bir fincan sıcak papatya çayı bel ağrısına neden olan gerilmiş dokuları rahatlatacak ve ağrınızı hafifletecektir.

Bel Ağrısında Sıcak ve soğuk Kompres

Çalışmalar bel ağrısından kurtulmak için en etkili yolların sıcak ve soğuk tatbiki olduğunu göstermiştir. Belin zorlanmasına bağlı gelişen bel ağrısı için yaralanmadan hemen sonra bölgeye buz tatbiki yapmak yararlıdır. Bir havluya sarılmış buz torbası ağrıyan alana uygulandığında yaralanmaya bağlı gelişen akut iltihaplanma geriler. Soğuk ayrıca ani ve yoğun bel ağrısını hafifletebilir. Uygulama sırasında cildi donmaktan korumak için buz bir havlu ya da bezle sarılarak kullanılmalıdır. Bir seferde en fazla 20 dakika süreyle uygulama yapılması önerilir. İlk 48 saat olan akut dönemde soğuk, sonrasında ise sıcak tatbiki yapmak en doğru uygulama şeklidir. Cildi yakmamak için sıcaklık ayarı iyi yapılmalıdır.

Bel Ağrısında  Germe hareketleri

Çeşitli germe hareketleri bel ve sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Aşağıda yer alan her bir germe uygulaması 30 saniye boyunca veya kişi kendini rahat hissettiği sürece devam ettirilmelidir.

Bel Ağrılarında Ayak Egzersizleri

Ayak parmaklarına dokunma: Ayak parmaklarına dokunmak için öne doğru eğilmek hamstring adı verilen uyluğun arka kısmındaki kasları germenin bel kaslarındaki gerginliği azaltmaya yardımcı olur.

Bel Ağrılarında Kobra Duruşu

Bel Ağrılarında Kobra duruşu, Yüz üstü yatış pozisyonunda uzanırken ellerden destek alınarak göğüs ve baş tavanı görecek şekilde kaldırılır.

Bel Ağrılarında Çocuk Oturuşu

Bel Ağrılarında Çocuk duruşu, Diz çökme pozisyonunda oturulur. Baş öne doğru uzanılarak yere konur. Kollar başınızın önüne doğru uzatılır.

Bel Ağrılarında Ergonomi

Bel Ağrılarında , Çalışma alanı omurga sağlığını korumak için ergonomik olarak tasarlanmalıdır. Bel Ağrılarında, kişi bilgisayar monitörünü görmek veya fareyi kullanmak için öne doğru eğilmek ya da kambur oturmak zorunda kalmaz. Ayrıca beli destekleyen ve ayakların yere sıkıca basmasına izin veren bir masa ve sandalye kullanılmalıdır.

Bel Ağrılarında;    

-Yürüyüş

- Yoga

- Yüzme

-  Hafif kol ve ayak hareketleri de çok iyi gelir.

Bel Ağrılarında  Düşük topuklu ayakkabılar giymek

Omurga ve bel sağlığını korumak için yüksek topuklu ayakkabı kullanmaktan kaçınmak gerekir. Bunun yerine 2,5 santimetreden daha alçak topuklara sahip ayakkabılar tercih edilmelidir. Çünkü yüksek topuklu olanlar daha dengesiz bir duruşa neden olarak ve bel omurları üzerindeki baskıyı artırarak omurga sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Bel ağrısından kurtulmak için çeşitli tamamlayıcı tıp tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bu amaçla kullanılan tedaviler şunları içerir:

Bel Ağrılarında Akupunktur

Son derece ince ve sterilize edilmiş iğneleri vücutta bulunan özel noktalara batırarak enerjinin serbest bırakılması prensibine dayanan bir tamamlayıcı tıp yöntemidir. Bel ağrısı ile başa çıkmada faydalı olabilir.

Bel Ağrılarında Spinal manipülasyon

Bu alanda eğitimli personel tarafından yapılan ve omurga hizalanmasını düzeltmek için doğrudan vücuda basınç uygulayarak yapılan bir uygulamadır.

Bel Ağrılarında Masaj Yaptırmak

Bel Ağrılarında Masaj. Ağrıyan kasları gevşetmek için fizyoterapist tarafından masaj uygulanabilir.

Bel Ağrılarında Yoga

Yoga ve Tai Chi gibi hareket terapileri, sırt kaslarının gerilmesine ve güçlenmesine yardımcı olabilir.

Bel Ağrılarında PRP Tedavisi

Bel Ağrılarında PRP tedavisi Kişinin kendi kanından elde edilen trombosit bakımından zengin kan ürünün tedavisi planlanan bölgeye enjekte edilmesi yoluyla uygulanır. Özellikle disk hastalığına bağlı bel ağrılarında etkili sonuçlar elde edilebilir. PRP enjeksiyonları, omurlar arasında bulunan disklerdeki hasarın iyileşmesini hızlandırır.

Proloterapi enjeksiyonları. Proloterapi dekstroz ya da benzeri bir tahriş edici ajan enjekte edilerek vücudun doğal mekanizmaları yoluyla hücre büyümesini ve doku iyileşmesini hızlandırmayı hedefleyen bir tamamlayıcı tıp yöntemidir. 50 yılı aşkın bir süredir kronik bel ağrısını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Enjeksiyonların etkisini en üst düzeye çıkarmak için proloterapi sıklıkla spinal manipülasyon, egzersiz ve kortikosteroid enjeksiyonları gibi diğer yöntemlerle kombine edilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Ekim 2023

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.